ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτηνοί στα πίτουρα…

11:13 - 09 Ιουλ 2020
Η γενναιοδωρία μία εισηγμένης απέναντι τους μετόχους που τη στήριξαν στα δύσκολα χρόνια της δεκαετούς ύφεσης και δεν πούλησαν τους τίτλους, φαίνεται στη μερισματική της πολιτική.

Ξαφνικά με αφορμή τον covid-19, πολλές εισηγμένες που και κέρδη θα εμφανίσουν το 2020 αλλά και η εξαγωγική τους προσπάθεια ενισχύεται αποφασίζουν φέτος να μην δώσουν μερίσματα με την αιτιολογία ότι θέλουν να κρατήσουν ρευστότητα για τα το δύσκολο τελευταίο τετράμηνο του έτους που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και πιθανότατα η οικονομία να δεχθεί νέους κραδασμούς.

Προφανώς και οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι επιθυμούν την ρευστότητά τους αλλά τότε γιατί είναι στο Χρηματιστήριο; Για να πλουτίζουν συνεχώς οι οικογένειες-ιδιοκτήτες και να φέρονται μάλλον με απαξίωση προς τους μετόχους τους; Ήταν καλά όταν οι μέτοχοι στηρίζουν τους τίτλους στις δύσκολες εποχές;

Είναι ίσως η μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει για χιλιάδες μικρομετόχους να έχουν δεσμευμένα τις αποταμιεύσεις μίας ζωής και το μόνο που περιμένουν είναι τα μερίσματα κάθε χρονιάς και οι εταιρίες να δείχνουν ότι πάνω απ όλα τους νοιάζει η καλοπέραση των ιδιοκτητών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει φθάσει στο ναδίρ η φήμη του χρηματιστηρίου σε μία περίοδο που οι αποδόσεις στις τραπεζικές καταθέσεις είναι αρνητικές.

Εάν υπήρχε σοβαρό κράτος, θα έπρεπε στο Χρηματιστήριο να διαπραγματεύονται όχι περισσότερες από 20 εταιρίες-γιατί αυτές είναι που σέβονται τους μετόχους τους- και όχι 168 που διαπραγματεύονται σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.