ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Δουβλίνο εκθρονίζει το Λονδίνο και στην Αθήνα ψάχνουν με το λυχνάρι για νέες εισαγωγές

15:46 - 04 Μαρ 2021
Oι εξελίξεις στις αγορές χρήματος κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα και ήδη το Brexit έφερε τη πρώτη μεγάλη αλλαγή στα χρηματιστήρια. Το Δουβλίνο έχει ήδη υψώσει το ανάστημά του ως ευρωπαϊκό κέντρο τεχνολογίας και εκθρονίζει το Λονδίνο, φιλοδοξώντας να καταστεί το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Οι μεγαλύτεροι κολοσσοί του κλάδου, όπως Google, Facebook, Dropbox και Twitter έχουν επιλέξει την ιρλανδική πρωτεύουσα για τα κεντρικά γραφεία τους στην ΕΕ.

Ένα πολύ μεγάλο «συν» του Δουβλίνου είναι η αγγλική γλώσσα, γεγονός που κάνει πιο «βελούδινη» την μετάβαση από το Λονδίνο. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς χρηματοοικονομικούς κολοσσούς έχουν ήδη γραφεία στο Λονδίνο κάθε μέρα που περνά συνεχίζεται η μετακόμιση μεγάλων επενδυτικών οίκων στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, η έξοδος εισηγμένων συνεχίζεται καθώς αυτό το μήνα έχουν σειρά η Forthnet και η PaperPack.

Για νέες εισαγωγές ας μη μιλήσουμε καλύτερα και ενώ κλείνει και το 1/4 της χρονιάς. 

Έτσι όμως δεν μπορεί να ζητάς από τους επενδυτές να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα όταν έχεις έναν θεσμό ανάπηρο και σε πλήρη απαξίωση.

Προφανώς και ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών δεν θέλει -και καλά κάνει- να συνδέσει μία φράση του με μία άνοδο ή κάθοδο στη χρηματιστηριακή αγορά γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Πρέπει όμως να βοηθήσει να γίνουν πιο εύχρηστοι οι κανόνες λειτουργίας σε μία χρηματιστηριακή αγορά όπου σήμερα ασχολούνται καθημερινά όχι περισσότεροι από 2,500 ενεργοί επενδυτές.

Πρέπει κε Σταϊκούρα να επιταχύνετε τις Βίβλους και τα σχέδια επί χάρτου για το Χρηματιστήριο και σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βελτιώστε το πλαίσιο ελέγχου των συναλλαγών και δώστε κίνητρα στους εναπομείναντες επενδυτές να επανέλθουν στο Χρηματιστήριο ως μακροπρόθεσμοι-αποταμιευτές επενδυτές. Αφήστε τη λογική «πάμε αργά για να μην κάνουμε λάθη» αλλά τρέξτε γιατί σε λίγα χρόνια και οι 20 σοβαρές εταιρίες θα αναγκαστούν να εισαχθούν σε μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για να μπορούν να αντλούν εύκολα φθηνά κεφάλαια. Όλες οι μεγάλες οικονομικές μητροπόλεις του πλανήτη διαφημίζουν τα κεντρικά τους χρηματιστήρια (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ) εμείς έχουμε ρίξει το ανάθεμα σ’ ένα θεσμό που θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες εταιρίες να μεγαλώσουν.

Η μόνη περίπτωση που οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών αισθάνονται άνετα και μιλούν για το Χρηματιστήριο προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επενδυτές είναι στις διεθνείς παρουσιάσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Εκεί αντιλαμβάνονται ότι μιλούν σε εκπαιδευμένο κοινό ενώ στην Ελλάδα όσες δεκαετίες και να περάσουν νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς για αυτό στο βιότοπο του Χρηματιστηρίου ανθίζουν ζιζάνια τύπου Folli Follie και MLS.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:32 - 09 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.