ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλοι μιλούν με όλους και όλα πωλούνται

15:48 - 26 Μαρ 2021
Η περίοδος που διανύουμε στον επιχειρηματικό κόσμο θυμίζει εποχή πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Όπως τότε έτσι και τώρα έχει ξεκινήσει ένα απίστευτο γαϊτανάκι συζητήσεων μεταξύ υποψηφίων αγοραστών και πωλητών σε κορυφαίους κλάδους της οικονομίας όπως λιανεμπόριο, τουρισμός, real estate, βιομηχανία όπου οι πάντες συζητούν με όλους και βέβαια τα πάντα είναι προς διαπραγμάτευση και πώληση εφόσον υπάρχει συμφέρουσα τιμή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατ' αρχάς η ανάπτυξη της χώρας διεκόπη απότομα τον Νοέμβριο του 2019 όταν ξέσπασαν τα πρώτα σημάδια ανησυχίας για τον covid 19 από τη Κίνα με αποτέλεσμα να κατεβάσει στροφές η οικονομία. Έτσι πάγωσαν όλες οι συζητήσεις για την ανακατανομή μεριδίων αγοράς και εξαγορών των αδυνάτων από τους πρωταθλητές των κλάδων. Τώρα χρονικά που αρχίζει να διαφαίνεται το φώς στο τούνελ από την πανδημία και το 13μηνο lockdown και οι παίκτες έχουν αρχίσει να παίρνουν σειρά στην εκκίνηση. Ήδη έχουμε τις πρώτες εξαγορές μέσα στο 2021 και συμφωνίες όπως είναι οι περιπτώσεις της Vivartia και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ακόμη όμως δεν έχει απλωθεί όλος ο καμβάς των εξαγορών. Εδώ αναμένεται να δούμε να αγοράζονται ξενοδοχεία πολλών αστέρων, γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που λόγω δανεισμού πιέζονται από τις τράπεζες να παραδώσουν τα κλειδιά σε νέους ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα στη βιομηχανία οι μικρές εταιρίες αλλά εξειδικευμένες στην ενέργεια στη τυποποίηση θα μπούνε κάτω από τα φτερά μεγάλων βιομηχανικών ομίλων.

Το χρήμα υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μεγάλης αξίας και ήταν σε αδράνεια τη τελευταία διετία. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι αγοραστές που θέλουν εταιρίες κατ' αρχάς υγιείς με μικρό δανεισμό που να προσφέρουν την εξειδίκευση και να κουμπώνουν στα σχέδια των ομίλων για την δεκαετία 2021-2030.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα έχουμε πανδαισία εξαγορών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Καθυστερήσαμε σαν οικονομία όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους κλάδους της ζωής μας. Μόνο αυτός που προσαρμόζεται επιβιώνει στον 3ο αιώνα ζωής που εισήλθε εδώ και ένα εικοσιτετράωρο η Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:21 - 26 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.