ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα τραγελαφικά του καλοκαιριού του 2015 όταν ο Γιάνης έκλεισε τις τράπεζες

14:52 - 30 Ιουν 2021
Συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τα capital controls. H 29η Ιουνίου 2015 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στους Έλληνες πολίτες, αφού συνέβησαν πολλά και τραγικά εκείνο το καλοκαίρι του 2015. Σταχυολογούμε τις πιο ακραίες περιπτώσεις που συνέβησαν εκείνα τα εικοσιτετράωρα και ενώ από την αρχή του 2015 είχαν αφαιρεθεί 45 δισ. ευρώ από τις τράπεζες:

Α) Μόλις έγινε γνωστό ότι επίκεινται capital controls οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των τροφίμων που είχαν διαθέσιμα σε προσωπικό επίπεδο, λίγα 24ωρα πριν κλείσουν οι τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία με τις 4 μεγαλύτερες εταιρίες security της χώρας και μεταφέρθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε 6 κρυψώνες στο λεκανοπέδιο Αττικής έτσι ώστε να μπορούν να πληρώνουν με μετρητά τους εργαζομένους για τους πρώτους μήνες των capital controls.

Β) Το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου 2015 σε κεντρικό κατάστημα μίας εκ των 5 μεγάλων τραπεζών που λειτουργεί σήμερα εμφανίσθηκαν 4 πελάτες και σε συμφωνία με τη διεύθυνσή τους άνοιξαν τις θυρίδες και πήραν μετρητά και χρυσαφικά. Μετά από έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος ο διευθυντής του καταστήματος και οι 3 συνεργάτες απαλλάχθηκαν οριστικά από τις θέσεις τους.

Γ) Σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας που είχε εσωτερικά ATM της Εθνικής τράπεζας για τους εργαζόμενους, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να αδειάζει συνεχώς από μετρητά παρά την συχνή τροφοδοσία. Όπως αποδείχτηκε πολλοί καλεσμένοι από την Βουλή τόσο υπουργοί και βουλευτές όσο και παρατρεχάμενοι τους άδειαζαν το ATM για να αφήνουν άθικτο το ΑΤΜ της Βουλής. Μετά από παράπονα στο προεδρείο της Βουλής από το κανάλι επέστρεψε η ισορροπία στο ΑΤΜ.

Δ) Πολλοί επιχειρηματίες που δεν είχαν προλάβει να πάρουν μετρητά πριν το κλείσιμο των τραπεζών για να προπληρώσουν τις πρώτες ύλες έβαλαν εγγύηση τις πρώτες τους κατοικίες και τα εξοχικά τους μέχρι να βρούνε άκρη με τους λογαριασμούς τους.

Οι τράπεζες έκλεισαν και παρέμειναν κλειστές μέχρι τις 20 Ιουλίου 2015 (και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου), με τους καταθέτες να αποσύρουν εντός του σαββατοκύριακου 27 – 28 Ιουνίου 2015 καταθέσεις 1 δισ. ευρώ και να αδειάζουν από μετρητά το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας. Τον πρώτο καιρό από την επιβολή των capital controls, το όριο για τις ημερήσιες αναλήψεις μετρητών είχε τεθεί στα 60 ευρώ και πρακτικά στα 50, αφού αυτό το ποσό έδινε η πλειοψηφία των ΑΤΜ. Παράλληλα, δεν επιτρεπόταν καμίας μορφής μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές έπρεπε να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών της ΤτΕ.

Σταδιακά, μετά τη συμφωνία του πρώην πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και των Ευρωπαίων εταίρων για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί χαλάρωσαν και επιτράπηκε η σωρευτική ανάληψη 420 ευρώ εβδομαδιαίως, όπως επίσης και η μεταφορά 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2015 επιτράπηκε η ανάληψη έως και του 10% των κεφαλαίων που θα εισάγονταν στη χώρα από το εξωτερικό, έγινε μερική άρση των capital controls για τις τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους καταργήθηκαν οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.