ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμυνα με όπλο την ρευστότητα

14:50 - 23 Σεπ 2021
Τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2021 για τις εισηγμένες, η δημοσιοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου απέδειξαν ότι οι πρωταγωνιστές είναι όσοι διατήρησαν ή και αύξησαν τα ταμειακά τους αποθέματα. Η νέα εποχή ευνοεί τις εταιρίες που προπληρώνουν άμεσα τις πρώτες ύλες και προχωρούν σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια αλλά και έχουν πλέον την ικανότητα να δανείζονται με επιτόκια χαμηλότερα του 2%.

Ειδικά οι εταιρίες με την υψηλότερη αύξηση της κερδοφορίας θα τις αναζητήσουμε σε όσες εισηγμένες  εμπλέκονται στην παραγωγή πρώτων υλών λόγω της ισχυρής ζήτησης των εμπορευμάτων στις αγορές κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου καθώς και όσες εταιρείες βρίσκονται εντός του κύκλου δραστηριότητας των αγορών όπου σημειώθηκαν αξιόλογες αποδόσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Ένα ακόμα στοιχείο που διαπιστώνεται είναι οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες και εξαγορές οι οποίες εκτός από τον κλάδο της ενέργειας (Μytilineos, Motor-oil, Ελληνικά Πετρέλαια, κλπ) έχουν ευρύτερη διασπορά στις εισηγμένες με βασικούς εκφραστές την Coca Cola, την Aegean, τις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής και το Real Estate.

 Οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από αυτή την εξέλιξη ποικίλουν: α) η μετάβαση σε ένα μοντέλο λειτουργίας πιο φιλικό προς το περιβάλλον β) τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, γ) η μηδενική ή αρνητική συνεισφορά των μετρητών στα καθαρά κέρδη της εταιρείας δ) η διαπίστωση ευκαιριών ενόψει των εισροών του ταμείου ανάκαμψης αλλά και της σημαντικής επιδότησης συγκεκριμένων επενδύσεων. Η αύξηση των επενδύσεων έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο υποτυπώδους ανάπτυξης οι οποία εξυπηρετούσε κυρίως αναγκαιότητες διαθεσιμότητας και λιγότερο ένα άνοιγμα σε μελλοντικές προστιθέμενες αξίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καλές και υγιείς εισηγμένες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν εάν εξαιρετικό 1ο εξάμηνο εάν αναλογιστούμε ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν και στηρίζονταν μόνο στις εξαγωγές αφού η χώρα είχε εισέλθει σε παρατεταμένο lockdown.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.