ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κατώτατος μισθός φέρνει 4ωρίες και απολύσεις

22:39 - 10 Φεβ 2019 | Ανέστης Ντόκας
Τα μηνύματα που έρχονται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (1-30 εργαζομένους) που αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αισιόδοξα, αναφορικά με την εφαρμογή του κατώτατου μισθού.

Ως γνωστόν από το Σάββατο 1η Μαρτίου 2019 οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα πρέπει να δούνε αύξηση του μηνιαίου μισθού κατά 11% σε σύγκριση με το μισθό του Ιανουαρίου 2018. Το ερώτημα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξήσουν το κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ το μήνα η θα αναζητήσουν αλλά τρικ και αλλαγές για να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την Επιθεώρηση Εργασίας που απειλεί με ισχυρά πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόσουν τη κείμενη νομοθεσία.

 

Οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι αρκετοί εργοδότες για να αποφύγουν την αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιλέξουν να αλλάξουν τις συμβάσεις εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε 4ωρίτες, ενώ  θα πρέπει να αναμένονται και απολύσεις. Δυστυχώς η αγορά εργασίας παραμένει απορυθμισμένη και όσο και αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να κάνει τους  απαραίτητους ελέγχους.

 

Εδώ ακόμη και σήμερα εργαζόμενοι επιστρέφουν το δώρο των Χριστουγέννων αφού τους έγινε εικονική κατάθεση.  Εδώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν εργοδότες  που  βάζουν το μισθό εβδομάδα-εβδομάδα και όχι ολόκληρο και μιλάμε για μισθούς των 500 και 600 ευρώ. Η παρανομία ζει και βασιλεύει σε μία χώρα που οι περισσότεροι από τους εργοδότες νομίζουν ότι τα κέρδη επιτυγχάνονται από τα άψυχα αντικείμενα μίας επιχείρισης και όχι από υπάρχον δυναμικό που είναι και η περιουσία της εταιρίας.

 

Ας ελπίσουμε ότι με τον ημερολογιακό ερχομό της Άνοιξης το Σάββατο 1η Μαρτίου 2019 θα επέλθει και μία ανοιξιάτικη διάθεση για τους 800.000 και πλέον συμπατριώτες μας που αμείβονται με το κατώτατο μισθό.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:43 - 10 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.