ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σαράκι της παραοικονομίας και τα μετρητά

09:40 - 08 Οκτ 2019 | Ανέστης Ντόκας
Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές εις βάρος των μετρητών για να κτισθεί το αφορολόγητο της επόμενης χρονιάς, είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στη πάταξη της μαύρης οικονομίας. Σήμερα μετά από δέκα χρόνια κρίσης η μαύρη οικονομία συνεχίζει να ανθίσταται και να αποτελεί το 30% με 35% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για μία λερναία Ύδρα όπου όσες κυβερνήσεις και να πέρασαν δεν κατάφεραν να τη περιορίσουν. Πόσο μάλλον τώρα που οι περισσότεροι πολίτες όχι μόνο συνεχίζουν να κρύβουν εισοδήματα - μετά και την φορομπηχτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης όπου υπερφορολογούσε για να μην λαμβάνει μέτρα περικοπών στο δημόσιο - αλλά προσπαθούν να κινούνται μόνο με μετρητά για να λαμβάνουν εκπτώσεις στις αγορές τους. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο ότι τα 15 δις ευρώ που παραμένουν στα σπίτια των πολιτών μετά τα capital controls δύσκολα θα επιστρέψουν στις τράπεζες αφού δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Τώρα ο κίνδυνος που υπάρχει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρά σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών είναι να γιγαντωθεί η παραοικονομία καθώς υπάρχει η γενική αίσθηση στη κοινωνία ότι και μετά από δέκα χρόνια ύφεσης ούτε το δημόσιο χρέος μειώθηκε, ούτε πρόκειται οι περισσότεροι πολίτες να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο αλλά θα συνεχίσουν να ζούνε και να εργάζονται με ένα μόνο στόχο: απλώς να επιβιώνουν και να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Εάν ως πολίτες δεν αντιληφθούμε ότι το να μην παίρνουμε αποδείξεις ή να διαπραγματευόμαστε την έκπτωση με μετρητά με ΦΠΑ ή χωρίς ΦΠΑ συνεχίζουμε να είμαστε κάτω από το νερό, όσες ανακοινώσεις για περιορισμό των μετρητών να πάρει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει σωτηρία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όσο δεν αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε τα ίδια χρήματα, γιατί οι καλές και καλοπληρωμένες δουλειές ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί και χρειάζεται χρόνος.

Εν κατακλείδι η παραοικονομία είναι το σαράκι που τρώει τα σωθικά της πραγματικής οικονομίας και όταν από τα 3,1 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το 60% πληρώνεται με μέση μηνιαία καθυστέρηση 2 και 3 μηνών προφανώς και θα προτιμούν να πληρώνουν μαύρα για να έχουν λιγότερο κόστος στη ζωή τους αφού οι προσδοκίες για κάτι καλύτερο ακόμη αργεί να φανεί στον ορίζοντα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 08 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.