ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να απογαλακτιστούμε από το Δημόσιο

00:01 - 02 Αυγ 2013
Βασίλης Νικολόπουλος

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Πέντε χρόνια παραδέρνουμε μέσα στην κρίση και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει.

Και δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι εκτός φυσικά από την πολιτική μας ηγεσία που φέρει την βασική ευθύνη για το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε έχουμε και εμείς όλοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, άλλος άμεσα και άλλος έμμεσα, κάποια αναλογική ευθύνη για την σημερινή κατάντια. Είμαστε κι εμείς συνυπαίτιοι κυρίως με την ανοχή μας έναντι εκείνων που κλέβουν, που φοροδιαφεύγουν, που λαδώνονται και που παρανομούν με διάφορους τρόπους. Και σήμερα ακόμη ύστερα από τόσα χρόνια διαρκώς παραβιάζονται βάναυσα οι νόμοι από χιλιάδες συμπολίτες μας και δεν αντιδρούμε. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα αργήσει η πλήρης καταστροφή.

Και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να σηκώνουν το βάρος συνέχεια οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και να μην πληρώνουν οι έχοντες. Διότι υπάρχουν έχοντες και είναι ο άλλος μισός πληθυσμός που μπορεί να πληρώσει και να βοηθήσει τον τόπο του αλλά κωφεύει.
Ο αντιπαθής στους Έλληνες γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πρόσφατα μια φράση κλειδί: «Η βοήθεια στην Ελλάδα δίνεται για αυτοβοήθεια». Που σημαίνει ότι η βοήθεια πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και να μην σπαταληθεί με λάθος τρόπο, όπως γίνεται από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ σ' αυτό το τόπο. Αυτή η «αυτοβοήθεια» ούτε από την πολιτική ηγεσία ούτε από τους οικονομικούς παράγοντες ούτε από την κοινωνία αναζητήθηκε σωστά με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική ανάπτυξη, να στερείται εσόδων το κράτος και να βουλιάζουμε σε βαθύτερο χρέος.
Είναι πλέον ώρα για αφύπνιση όλων μας!
Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που έφθανε πακτωλός χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταφαγώθηκαν από τους επιτήδειους, είτε αυτοί ανήκουν στον βιομηχανικό κόσμο, είτε στην πανεπιστημιακή κοινότητα (ψευτοέρευνες), είτε ακόμη στη μεγάλη μάζα των αγροτών, οι οποίοι με τα προγράμματα επιδοτήσεων κατασπατάλησαν δισεκατομμύρια ευρώ με πλαστά χαρτιά για ανύπαρκτες καλλιέργειες και παραγωγές και για φανταστικές ζημιές από καιρικές κακοκαιρίες. Και το χειρότερο που συνέβη με τους αγρότες θεωρούσαν τις επιδοτήσεις εισόδημα και ουσιαστικά εγκατέλειψαν την καλλιέργεια της Γης και ξέμαθαν τα παιδιά τους να ασχολούνται με την γεωργία και τα μετέτρεψαν σε καφενόβιους αργόσχολους. Γέμισε η χώρα Αλβανούς, Βουλγάρους, Ρουμάνους, Αφγανούς και Πακιστανούς εργάτες Γης για καλλιέργειες που ούτε γνώριζαν στον τόπο τους.
Επειδή σε όλους τους τομείς φθάσαμε στον πάτο πρέπει τώρα να υπάρξει η σωστή αντίδραση. Όλοι πρέπει και να δουλεύουμε σωστά και να πληρώνουμε στο Δημόσιο τις υποχρεώσεις μας και πρέπει να μη συγκαλύπτουμε όσους γραφειοκράτες ή άλλους λειτουργούς εκβιάζουν τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο κυρίως στους τομείς πολεοδομίας, αυτοδιοίκησης, μεταφορών, εισφορών ασφάλισης και άλλους όπου καθημερινά χάνονται εκατομμύρια ευρώ.

Παρήγορο πάντως είναι ότι οι νέοι άνθρωποι – και ερήμην δυστυχώς της Πολιτείας – άρχισαν να αντιδρούν σωστά. Το νέο ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε πολλούς τομείς και κυρίως στις επιλεκτικές γεωργικές καλλιέργειες άρχισε να αποδίδει. Έχουν δημιουργηθεί από νέους ανθρώπους πάρα πολλές επιχειρήσεις καινοτομίας με προϊόντα κυρίως εξαγώγιμα που άρχισαν να ζωντανεύουν τις ελληνικές εξαγωγές.
Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να βρουν μιμητές αλλά και στήριξη. Οι νέοι άνθρωποι έχουν ιδέες και πρέπει να τις αξιοποιήσουν και να γίνουν καινούργια εργοτάξια και να αδειάσουν οι καφετέριες από τους αργόσχολους της πλήξης. Να δοθεί διέξοδος και με την αξιοποίηση κεφαλαίων των ΕΣΠΑ που αδρανούν και τελικά χάνονται.
Θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα. Μια ομάδα άνεργων νέων από τη Θεσσαλία, ύστερα από πρωτοβουλία ενός, δημιούργησε εκ του μηδενός ένα συνεταιρισμό μικρών κτηνοτρόφων στην Ελασσόνα που τον ονόμασε «ΘΕΣγάλα» που συγκεντρώνει γάλα αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας και το προωθεί στην αγορά με προβλεπόμενο τζίρο για το 2013 30 εκατομμύρια ευρώ.
Και υπάρχουν χιλιάδες αξιόλογες ιδέες. Άλλοι ασχολούνται παραγωγικά και εξαγωγικά με μανιτάρια, άλλοι με σαλιγκάρια, άλλοι με μέλι, άλλοι με βότανα και μυρωδικά που έχει άφθονα η ελληνική φύση. Και πλήθος άλλων ιδεών και ξεχωριστών προϊόντων για τα οποία διψούν οι ξένες κυρίως αγορές.
Καιρός να απογαλακτιστούμε από το Δημόσιο, τους διορισμούς και τα ρουσφέτια των πολιτικών. Ας στρωθούμε στη δουλειά για την αξιοποίηση της πλούσιας Γης μας και του τουρισμού ώστε να δει άσπρη μέρα ο τόπος μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.