ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μήνυμα των αγορών για την Ελλάδα

13:49 - 08 Νοε 2013
Χθες η ΕΚΤ προχώρησε σε μια ξαφνική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ να βρεθεί στο 0,25%. Η απόφαση «έπιασε στον ύπνο» όλους τους αναλυτές καθώς σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ 70 αναλυτών, μόνο ένας απάντησε ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, όπως και έγινε.

 

Γιατί η ΕΚΤ, επέλεξε να τρομάξει τις αγορές; Τι είναι αυτό που άλλαξε δραματικά; Για να θέσουμε το ερώτημα στην πραγματική του βάση, η έκπληξη έχει να κάνει μόνο με το χρόνο της ανακοίνωσης και όχι με την ενέργεια την ίδια. Ήταν απλά, η ώρα της ΕΚΤ να μπει στο χορό της πλήρους στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ενέργεια της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη νέα οικονομική πραγματικότητα της τρέχουσας δεκαετίας. Στον οικονομικό κύκλο που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη είναι μέσα από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών.

Ανάπτυξη χωρίς τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών δε μπορεί να υπάρξει. Και αυτό θα συνεχίσει να είναι ο κανόνας και τα επόμενα χρόνια. Αυτό που θα δούμε είναι μια σταδιακή απόσυρση της στήριξης που θα είναι ανάλογη με την αύξηση του ΑΕΠ. Η Fed αγοράζει $85 δισ. αμερικανικά ομόλογα κάθε μήνα. Αυτό το κάνει από τότε που το ΑΕΠ ήταν 1,8%. Σήμερα είναι 2,8% και μια μείωση των αγορών ομολόγων στα $70-$75 δισ. θεωρείται λογική. Όταν αυτό συμβεί, οι αγορές θα το θεωρήσουν tapering, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα είναι.

Πως η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από αυτό; Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει την νέα οικονομική πραγματικότητα. Αν το κάνει, τότε θα έχει θέσει τις βάσεις για την «αυτό-ακύρωση» των μνημονίων. Η λογική είναι σύνθετη και ως εκ τούτου η ανάλυσή της πολύ πιο απλή. Η νέα οικονομική πραγματικότητα, θέλει την ανάπτυξη να έρχεται μέσα από τη χρηματιστηριακή άνοδο.

Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούν όλες οι χώρες, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει εύκολα μέσα από την άνοδο των μετοχών. Η ανάπτυξη, θα δώσει άλλο ειδικό βάρος στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές και όταν η επιστροφή αναζητηθεί, θα στεφθεί από επιτυχία.

Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τις αγορές, όταν καλούνται να δανείσουν σε μια χώρα και όχι αν η πραγματική της οικονομία υποφέρει. Οι αγορές αναγνωρίζουν μόνο «νούμερα», «αποδόσεις», «ρίσκο». Αν καταφέρουμε να μπούμε σε αυτό το δρόμο, τα μνημόνια θα «ακυρωθούν» από μόνα τους και αυτό θα είναι και μια ένδειξη ότι η Ελλάδα έμαθε να κινείται μαζί με το «σύστημα».

 

Χρήστος Αλωνιστιώτης


Ο κ. Αλωνιστιώτης είναι Τεχνικός Αναλυτής Αγορών

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.