• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Χρήστος Αλωνιστιώτης

Χρήστος Αλωνιστιώτης

Οι αγορές ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ένα χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση. Εκείνη την ημέρα, εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές είχαν μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, μια ένδειξη ότι η Αμερική δεν θα επηρεαζόταν από αυτή την εξέλιξη, κάτι που τελικά δεν απείχε καθόλου από την πραγματικότητα.

Πληθωρισμός: Υπερβολικά εξαρτημένος από συγκεκριμένα στοιχεία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός είναι ένας δείκτης ο οποίος δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, αλλά μια εικόνα που υπάρχει αρκετές εβδομάδες πριν. Και φυσικά, η σύνθεσή του επιτρέπει τις υπερβολές όταν υπάρχουν καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2022.

Η μάχη Trump-Erdogan συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τις αγορές να σφυροκοπούν τα τουρκικά assets και την τουρκική οικονομία να βουλιάζει μέρα με τη μέρα.

Το 2018 ξεκίνησε με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις στις αγορές και ήδη από τον Ιανουάριο γίναμε μάρτυρες της ιστορικής ανόδου του δείκτη μεταβλητότητας που οδήγησε σε πιέσεις τις αμερικανικές αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πέρασε  πάνω από το 3,00% για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2013 με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για μια πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας ή για μια καταστροφική περίοδος στις διεθνείς αγορές.

 

Η αποτίμηση μιας χρηματιστηριακής πτώσης δεν είναι ποτέ εύκολη, τα συμπεράσματα μπορεί να προέλθουν εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι οι σωστές, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει πάντα μια διδακτική εμπειρία χρήσιμη για το μέλλον.

Μπορεί ημερολογιακά να έχουμε μια νέα χρονιά, αλλά οι επενδυτές σπάνια επηρεάζονται από τέτοιου είδους συμβάντα. Άλλωστε, η όποια αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και λιγότερο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ρευστότητα κατά τον τελευταίο μήνα του έτους περιορίζεται δραστικά. 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πλήρως απογοητευμένη από τις εξελίξεις στη χώρα. Κυρίως τις πολιτικές γιατί αυτές είναι που καθορίζουν τα δεδομένα και αυτές είναι που οδηγούν τις εξελίξεις.

Σε πολλές από τις αναλύσεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και οίκων, η πολιτική αβεβαιότητα, αποτελεί το κυρίαρχο επενδυτικό θέμα για το 2017. Καθόλου περίεργο και εμείς στην Ελλάδα είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με αυτό.

Η Βρετανία αποφάσισε ότι πιθανόν και να είναι καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Ο χρόνος θα δείξει αλλά για την ώρα, οι αγορές έχουν μιλήσει και έχουν ακουστεί καθαρά.

Τους τελευταίους μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επανέλθει στην επικαιρότητα καθώς η συνεχόμενη άνοδος αλλά και η κατάκτηση συνεχώς και υψηλότερων επιπέδων, έχει δημιουργήσει και πάλι ένα μικρό επενδυτικό κοινό το οποίο αρχίζει και πάλι να αναζητά μια νέα ευκαιρία να τοποθετήσει τα χρήματά του.

Η ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι διαθέτει εργατικό δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εμπειρίας, είναι γεγονός ότι δε μπορεί να το αξιοποιήσει καθώς δε διαθέτει τις πολιτικές δομές από τη μια και τις οικονομικές δομές από την άλλη, οι οποίες θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια οικονομία βασισμένη στους πιο σύγχρονους και επιθετικά αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης ρευστότητας. Η ρευστότητα για να μπορέσει να έχει πολλαπλασσιαστικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να μπορέσει να εισρεύσει στο κύκλωμα, μέσω των τραπεζών και στη συνέχεια στις επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιήσουν τη ρευστότητα για επενδύσεις και στους καταναλωτές που θα αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη και θα τονώσουν την κατανάλωση. Η ταχύτητα με την οποία το χρήμα «γυρίζει» μέσα σε αυτό το κύκλωμα λέγεται “money velocity” και από το 2008 μέχρι σήμερα οδεύει προς τα τάρταρα.

σελίδα 1 από 2
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman