ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι φέρνει η άνοδος του αμερικανικού ομολόγου πάνω από το 3,0%;

11:25 - 03 Μαϊ 2018
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πέρασε πάνω από το 3,00% για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2013 με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για μια πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας ή για μια καταστροφική περίοδος στις διεθνείς αγορές.

Χωρίς τίτλο1

Μια περισσότερο αναλυτική εξέταση θα δείξει ότι υπάρχει άνοδος και στα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, τα λεγόμενα Investment Grade, με παράλληλη πτώση στις αποδόσεις των High Yield ομολόγων, αυτά δηλαδή τα οποία συνιστούν επιθετικές επενδυτικές επιλογές και φέρουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο.

Χωρίς τίτλο2

Η άνοδος των επιτοκίων των “safe” επενδυτικών επιλογών, έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων και ΑΑΑ ομολόγων, είχαν βρεθεί σε μηδενικά επίπεδα. Κατά πολλούς σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η μείωση των αγορών ομολόγων από τη Fed και σίγουρα υπάρχει μεγάλη δόση πραγματικότητας σε αυτή την άποψη.

Όμως, σε μια περίοδο όπου τα χαρτοφυλάκια στράφηκαν συνολικά στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων και όπου τα ομόλογα ΒΒΒ αποτελούσαν το 40% της διάρθρωσης χαρτοφυλακίων, όλα δείχνουν ότι πλέον οι επιλογές αυξήθηκαν και τα χαρτοφυλάκια μπορούν και πάλι να αναζητήσουν αποδόσεις σε ομόλογα χαμηλού κινδύνου.

Συνταξιοδοτικά ταμεία, διαχειριστές ομολόγων και άλλοι Οργανισμοί, βλέπουν με ευχαρίστηση ότι πλέον μπορούν να επενδύσουν σε αμερικανικά ομόλογα και να έχουν θετικό πρόσημο αν αφαιρέσουν τον πληθωρισμό ή να επιλέξουν US Investment Grade ομόλογα με ακόμα μεγαλύτερο κέρδος σε πραγματικούς όρους.

Αυτή η αναπροσαρμογή των αποδόσεων ήρθε μέσα από την αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές, αλλά δε φαίνεται να αλλάζει τη μακροπρόθεσμη πορεία των αγορών καθώς υπάρχει στήριξη από την εταιρική κερδοφορία ενώ και η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Η άνοδος των αμερικανικών 10ετών πάνω από 3,00% περισσότερο δείχνει την επιθυμία των αγορών να πιέσουν τη Fed προς μια γρηγορότερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και περισσότερο μοιάζει να δείχνει ποιο είναι το περισσότερο «δίκαιο» επίπεδο των επιτοκίων που θα έπρεπε να υπάρχει αυτή την περίοδο.

Από την άλλη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενος πληθωριστικές πιέσεις που και αυτές έχουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στην αύξηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι επενδυτές οι οποίοι στοχεύουν σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, δε θα μπορούσαν να αγνοήσουν την ελκυστική περίπτωση των εμπορευμάτων, τα οποία συγκριτικά με τις μετοχές, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Χωρίς τίτλο3

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.