ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο….Φορμπς μπαίνει από την πίσω πόρτα

12:28 - 09 Οκτ 2012
Δημήτρης Καστριώτης

Γράφει ο Δημήτρης Καστριώτης

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δικαστών ενδέχεται να αφήσουν μία τουλάχιστον θετική κληρονομία. Αν οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν ότι οι περικοπές των αποδοχών τους είναι τόσο έντονα αντισυνταγματικές (κατά τη δική τους ερμηνεία), ώστε να προχωρούν σε αντιδράσεις που παραβιάζουν το ρητό γράμμα του Συντάγματος, ελπίζει κανείς ότι αύριο, δικάζοντας, θα δείξουν μεγαλύτερη τόλμη στον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών και όσων μέτρων αφορούν «απλούς» πολίτες – διαδίκους. Όχι ότι μέχρι σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη δεν είχε καλές στιγμές στην προάσπιση των πολιτών έναντι του κράτους: απλώς η συνήθης γραμμή ήταν η αντίθετη, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι κρατικές (νομοθετικές) επιλογές καταρράκωναν τις συνταγματικές αρχές.

Τέτοια περίπτωση είναι και η πρόταση να επιβληθεί μοναδικός φορολογικός συντελεστής 35% σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς διαφοροποίηση κλιμακίων εισοδήματος. Η πρόταση, ευνοϊκή για τους επιτυχημένους που θα δουν μείωση φόρου, οδηγεί σε απολύτως απαράδεκτες επιβαρύνσεις των ασθενέστερων και σε αναλόγως απαράδεκτη από συνταγματική άποψη δυσμενή μεταχείρισή τους έναντι των μισθωτών – ενώ ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι οι  περίπου 800 χιλιάδες αυταπασχολούμενοι της χώρας είναι όλοι ή έστω κατά πλειοψηφία εύποροι.

 

            Η σύγκριση των προτάσεων για τη φορολόγηση αυταπασχολουμένων και μισθωτών είναι χαρακτηριστική στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Με βάση τα σχέδια του υπουργείου ένας μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 2.420 ενώ ένας ελεύθερος επαγγελματίας με …7.000! Στις 40.000 εισόδημα (προσέξτε, δεν μιλάμε για λίγα, αλλά για 13,6 εκατομμύρια παλιές δραχμές) ο μισθωτός θα πληρώσει φόρο 8.820 ευρώ ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας 14.000! Και παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν ο τελευταίος θα εκπίπτει τουλάχιστον τις ασφαλιστικές εισφορές του όπως κάνει κάθε μισθωτός.

 

            Ο συλλογισμός πίσω από την πρόταση είναι τυπικός του ελληνικού κράτους. Όπως η πολιτεία θα φορολογήσει κτηνωδώς τη θέρμανση των Ελλήνων επειδή αποτυγχάνει η …ίδια να ελέγξει τη λαθρεμπορία, έτσι θα αφαιμάσσει όλους τους αυταπασχολούμενους επειδή …εν γένει μπορούν να φοροδιαφεύγουν ευκολότερα. Το Σύνταγμα, όμως, αφενός απαγορεύει τη λογική του «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» στη μεταχείριση του πολίτη, αφετέρου επιτάσσει η συμμετοχή στα κοινά βάρη να είναι ανάλογη των δυνάμεων των πολιτών – και αυτή η συμμετοχή έχει κριθεί (από εποχής Άντολφ Βάγκνερ στα τέλη του 19ου αιώνα) ότι διέρχεται από την κλιμάκωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος ανάλογα με το ύψος του.

 

Η κλιμάκωση αυτή δεν στηρίζεται μόνο  στη λογική της κοινωνικής αλληλεγγύης (και αναδιανομής του εισοδήματος), αλλά και στην κατάδηλη παρατήρηση ότι σ’ εκείνον που πορίζεται πολλά μένει, ακόμη και μετά την πληρωμή αυξημένου φόρου, μεγάλο ποσό για την ικανοποίηση των αναγκών και επιθυμιών του, κάτι που προφανώς δεν συντρέχει σε έναν επιτηδευματία που κερδίζει 20.000 και το κράτος του παίρνει «με τη μία» τις 7.000…

 

            Όπως και σε άλλα σημεία του κυβερνητικού – τροϊκανού προγράμματος, με πρόσχημα την εξυγίανση προωθούνται ξεκάθαρες νεοσυντηρητικές αλλαγές που οδηγούν στην αναλογική επιβάρυνση των φτωχών και στην εξώθηση των αυταπασχολούμενων εκτός αγοράς εργασίας με στόχο τη μείωση του πλήθους τους. Είναι ενδεικτικό ότι κήρυκας του flat tax, του μοναδικού και ίδιου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για πλούσιους και φτωχούς, ήταν ο Φορμπς – ο κροίσος που νοιαζόταν για τους κροίσους. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι προτάσεις του δεν έγιναν δεκτές ούτε στις ΗΠΑ. Τώρα έρχονται να επιβληθούν με στυγνότητα στην Ελλάδα – με μόνο διαθέσιμο οχυρό αντίστασης την κρίση των δικαστηρίων..

 

            [Η άλλη διαθέσιμη αντίσταση είναι, φυσικά, η φοροδιαφυγή. Αλλά γι’ αυτήν θα μου επιτρέψετε άλλο σχόλιο.]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.