• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Δημήτρης Καστριώτης

Δημήτρης Καστριώτης

[email protected]

Δεν χρειάζεται να σχολιάσει κανείς σήμερα τη Δ.Ι.Σ. και την Εκκλησία. Το έχει κάνει από παλιά ο Νικόλαος Λούρος (1898-1986), διάσημος χειρουργός και μαιευτήρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και άλλα πολλά. Αρκούμαι να αντιγράψω από το βιβλίο του «Χτες» (Ελλ.Παιδεία, 1980):

Μια άλλη πλευρά του θέματος – ή μάλλον μερικές σκόρπιες …πλευρές.

Σπουδαία η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.. Μας έχει κόψει την ανάσα. Όχι μόνο επειδή η κίνηση Τσίπρα είναι προδήλως μικροκομματική και εντυπωσιοθηρική. Ούτε πάλι επειδή το Σύνταγμα είναι τόσο τέλειο, ώστε παρέλκει κάθε αναθεώρησή του. Αλλά επειδή τα βασικά προβλήματα της χώρας -και δη η παρατεταμένη αδυναμία της να επανέλθει σε οικονομική και πολιτική κανονικότητα- δεν  συνδέονται με το Σύνταγμα και άρα δεν θεραπεύονται με την αναθεώρησή του. Θα είναι εσχάτη πλάνη να πιστέψει κανείς ότι κάποια καταστατική τροχοπέδη μας εμπόδισε να αναδείξουμε το δημιουργικό μεγαλείο μας.

Η αντιπολίτευση δικαιολογείται να προσφεύγει στην εντυπωσιοθηρία και τις υποσχέσεις περισσότερο από τις κυβερνώσες παρατάξεις. Οι τελευταίες έχουν το όπλο της εξουσίας, των θέσεων και των αμοιβών που προσφέρουν στους «πελάτες» τους. Οι άλλοι επιχειρούν να ενισχύσουν τη δυσφορία και να προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους.

            

Είναι δύσκολο. Είναι; Είναι τόσο δύσκολο να διαβάσει κανείς φράσεις και αριθμούς; Είναι τόσο δύσκολο ή έχει υπερχειλίσει ο εθελοτυφλικός φανατισμός σε βαθμό πνιγμού της κοινής λογικής;

Όταν κάποιος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, είναι δύσκολο να μείνει ψύχραιμος – και μάλλον ακατάλληλη ώρα για σχόλια τρίτων. 

Στα διόδια μοίραζαν πάλι ένα από τα φυλλάδια του Σώρρα.

Το άγχος για τον Μαρινόπουλο και η αγωνία για τον ΔΟΛ και το Έθνος, όσο κι αν οι μέτοχοι και διοικητές τους είναι ενδεχομένως «προς ανάλωση» (από πλευράς κόστους ωστόσο τι να πει, τότε, κανείς για τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη, τον Τσακαλώτο – και πολλούς προ αυτών;), δείχνουν, νομίζω, τη σημασία του πτωχευτικού δικαίου αλλά και το ότι η κατεύθυνσή του στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Τα παραδείγματα έχουν μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν κινδυνεύουν μόνο χιλιάδες εργαζόμενοι και προμηθευτές, ούτε απειλείται μονάχα το επενδεδυμένο κεφάλαιο (η διακοπή λειτουργίας απαξιώνει εγκαταστάσεις και εξοπλισμό), αλλά προκαλείται και δυσαναπλήρωτο (και πάντως όχι άμεσα αναπληρώσιμο) κενό από πλευράς προϊόντος– είτε πρόκειται για τη λιανική τροφοδοσία, είτε για την ποιότητα της ενημέρωσης, που χωρίς τα Νέα, το Βήμα και το Έθνος θα υποστεί βαρύ τραύμα.

Η Γεροβασίλη μας θύμισε τι είναι το ΣτΕ. Ας θυμηθούμε τι είναι η Γεροβασίλη - και η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί.

Η ανάγνωση είναι οχληρή την σήμερον. Ευχερέστερη και προτιμότερη αποδεικνύεται η γραφή σχολίων στο FB, ακόμη – ή μάλλον κυρίως- για θέματα που οι σχολιαστές αγνοούν.

 «Όλες οι βρετανικές αποστολές τόνιζαν στις ελληνικές αρχές τη σημασία του να απαλλαγούν από την τάση να αλλάζουν τα πρόσωπα που κατείχαν καίριες θέσεις με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Η κάθε νέα κυβέρνηση συμφωνούσε ότι έπρεπε να καταργηθεί αυτή η συνήθεια. Η κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα (…)  ήταν για γέλια και για κλάματα, αλλά δεν περίσσευε στον κόσμο ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο βαθμός, στον οποίον ο μικροκομματισμός και η κουτοπονηριά (μαζί με άλλα κρισιμότερα χαρακτηριστικά, όπως η διαχειριστική ανεπάρκεια και η ροπή προς τον αυταρχισμό και την ευτέλεια του ύφους) είναι ριζωμένα στο DNA της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται ίσως περισσότερο σε «λεπτομέρειες» (που λέει ο λόγος) παρά στις μείζονες ακροβασίες περί τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα.

«Και το πένητας ποιείν τους αρχομένους τυραννικόν…».

σελίδα 1 από 16
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman