ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικώς ορθοί τζαμπατζήδες

17:42 - 13 Δεκ 2012
Δημήτρης Καστριώτης

Γράφει ο Δημήτρης Καστριώτης

Εν Καλιφορνία των ΗΠΑ –και ειδικότερα στο Στόκτον- συνέβη, καθ΄ α ανέγνωσα στα «καθημερινά» του (ιστότοπου του) δικτύου ABC το εξής δραματικό περιστατικό. Τρεις φίλες, εύσωμες υποθέτει κανείς (από τα επόμενα), συνέφαγαν σε τοπικό εστιατόριο. Μετά τη βρώση ήρθε, ως είθισται, ο λογαριασμός και εκεί, πάνω στην απόδειξη της ταμειακής, η μία διαπίστωσε με αγανάκτηση ότι «μπουφετζής» ή «τσεκαδόρος» τις του καταστήματος, προκειμένου να θυμάται ευκολότερα ποιο τραπέζι ήταν ποιο, είχε γράψει στο δικό τους τον κωδικό «χοντρά κορίτσια».

Φασαρία μεγάλη έγινε, υποθέτει κανείς επειδή τα κορίτσια μάλλον ανταποκρίνονταν στον χαρακτηρισμό, και οι αγανακτισμένες φίλες αγανάκτησαν έτι περαιτέρω όταν ο υπεύθυνος βάρδιας, μετά τις προσήκουσες απολογίες για την απρέπεια (ή και την ακριβολογία) του μπουφετζή ή τσεκαδόρου, ζήτησε να πληρωθεί τον λογαριασμό προσφέροντας έκπτωση 25%. Τα εν λόγω κορίτσια ξενυχτάνε –κι αυτά- μ’ ένα μυστικό, αλλά δεν ήθελαν να πληρώσουν τον λογαριασμό ούτε όταν η προσφερθείσα έκπτωση ανέβηκε στο 50%. Η απρέπεια του «χοντρά κορίτσια» επέσυρε ως αυτονόητη κύρωση ένα δωρεάν δείπνο μαζί με την κατά τα άλλα–εξαιρέσει του χαρακτηρισμού στην απόδειξη- καλή περιποίηση. Στη συνέχεια, τα fat girls έκανα ρόμπα το μαγαζί στα φέισμπουκ, τουίτερ κ.ο.κ. και τελικώς they made the news και στο ABC. Μείζων η είδηση, άλλωστε – τόσο που δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να τη μεταφέρω στον Ρεπόρτερ.

Εννοείται, προσθέτω, ότι στα σχόλια που είχαν αναρτηθεί κάτω από το δημοσίευμα όλοι έλεγαν για τον απρεπή υπάλληλο που δεν σέβεται τους πελάτες που του δίνουν ψωμί κ.ο.κ., ουδείς όμως φάνηκε να παραξενεύεται με το ότι τα κορίτσια θεώρησαν αυτονόητο ότι δεν θα πλήρωναν παρότι είχαν φάει μια χαρά μέχρι να τις πικράνει η απόδειξη (που, πάλι υποθέτει κανείς, μάλλον δεν θα τις πίκραινε αν ήταν συλφίδες). Προσπαθούσα να σκεφθώ πώς θα αντιδρούσαμε αν, σε κάποιο από τα μπαρ που παρεπιδημούμε με τους φίλους, βλέπαμε στον λογαριασμό τον χαρακτηρισμό «τραπέζι/ μπιράκηδες» ή «αλκοόλες» ή «ρούχλες». Φαντάζομαι ότι θα λέγαμε στον μπουφετζή να κρατάει τις απόψεις του για τον εαυτό του, όχι όμως ότι θα αξιώναμε να μην πληρώσουμε τα (πέντε) ποτά του ο καθένας μας, τα οποία θα είχαμε ενδιαμέσως πιει μια χαρά.

Λέω, λοιπόν, και με αυτά σας αφήνω, μήπως η πολιτική ορθότητα και η συναφής προς αυτήν αγανάκτηση, που αμφότερες ανθούν εσχάτως στις δυτικές κοινωνίες, είναι τοσούτον δημοφιλείς επειδή έχουν συχνά στο βάθος τους και κάποιο τζαμπατζιλίκι ή, ευρύτερα, κάποιο οικονομικό νιτερέσο. Δεν ξέρω, αλλά όπου βλέπω πολλή πολιτική ορθότητα, όλο και κάποιος πάει να βγάλει ή να γλιτώσει κάτι. Συνηθέστατα εις βάρος κάποιου άλλου, που μπορεί να μην είναι politically correct, αλλά του έχει σερβίρει μια χαρά φαΐ..

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.