ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιμένουμε πώς και πως το εμβόλιο. Και μάς το «χαλάνε» λεπτομέρειες;

15:16 - 19 Αυγ 2020
Δημήτρης Κωνσταντάρας

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βίβιαν Λουνέλα, δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με τις οποίες στο τέλος του έτους αναμένονται στην Ελλάδα χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού . Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη να ακούσουμε την εκπρόσωπο της Κομισιόν να λέει κάποιες ώρες αργότερα ότι « Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία για τη διάθεση των εμβολίων κατά του κοροναϊού». Βεβαίως ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει και λεπτομέρειες , λέγοντας πως στο τέλος του χρόνου αναμένονται στη χώρα μας χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τον κοροναοϊό, ωστόσο η κ. Λουνέλα δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία”. Γιατί το είπε; Για ποιό λόγο;

Ευτυχώς – για όλους-  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , έβαλε μια ημέρα αργότερα, τα πράγματα στη σωστή τους βάση, «καλύπτοντας» στην ουσία τον «βιαστικό» κ. Κικίλια , διευκρινίζοντας ότι « Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορωναϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ΕΦ ΟΣΟΝ το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές. Παρέθεσε δε όλα τα δεδομένα που αφορούν στην προμήθεια του εμβολίου μέσω συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει πάντως να συμπληρώσουμε ότι η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα Κράτη Μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca , ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

“Αυτό, όμως”, τόνισε η εκπρόσωπος, “είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών” και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης».

Αυτό που μάς προκάλεσε έκπληξη είναι ότι ο Υπουργός , μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τα είπε πολύ καθαρά και χωρίς ίχνος αμφιβολίας και η είδηση κυκλοφόρησε ευρύτατα: « Η Ελλάδα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4». 

Είπε επίσης ότι «Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση,  και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. 

Δεν είχε – ούτε έχω- καμία πρόθεση ή επιθυμία να διαψεύσω τον αγαπητό φίλο Βασίλη όπως έσπευσαν να κάνουν κάποιοι άλλοι αλλά επειδή «γράμματα γνωρίζω», άλλα πράγματα μάς είπε εκείνος, με τόση βεβαιότητα και σιγουριά που πήγε και στην τηλεόραση για να τα ανακοινώσει, ένδειξη ότι δεν είχε αμφιβολία και άλλα μάς είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, λίγες ώρες μετά, αναφερόμενη στο ΙΔΙΟ εμβόλιο  της AstraZeneca . 

Η ουσία: Αν δεν ήταν απολύτως σίγουρο, πολύ εύκολα ο κ. Κικίλιας θα μπορούσε να το είχε πει με κάποια επιφύλαξη αλλά και στη συνέχεια, να κάνει κάποιο διορθωτικό σχόλιο στην αντίδραση της εκπροσώπου της Κομισιόν. 

Να σημειώσουμε ότι η δήλωση του κ. Κικίλια έγινε στις 9 το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε χρόνος να διορθωθεί. Η ορθή αντιμετώπιση μιας τέτοιας «διαφοράς»  υπαγορεύει τα εξής:  Ή το επιστημονικό γραφείο του κ. Κικίλια δεν το είχε «ψάξει» επαρκώς το θέμα και δεν είχε καν ακούσει το σχόλιο της εκπροσώπου ( διότι η κυρία Λουνέλα ΔΕΝ είπε ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα πάρει εμβόλια αλλά ότι  δεν ήξερε ΠΟΤΕ θα είναι έτοιμα) ή το ανακάλυψαν αργά και δεν ήξεραν τι να κάνουν. ΕΚΤΟΣ…. Εκτός κι αν η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν ξέρει τι τής γίνεται.

«Λεπτομέρειες» θα πείτε. Και θα συμφωνήσω. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη– και όχι μόνο η Ελλάδα- περιμένει πώς και πώς  το εμβόλιο. Καμία «λεπτομέρεια» δεν είναι επουσιώδης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.