ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Καλογρίτσα: Ίσως και να μάθουμε λίγη αλήθεια

22:39 - 18 Μαϊ 2021
Δημήτρης Κωνσταντάρας

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Ψάχνω, προσπαθώ να θυμηθώ, ρωτάω, ξαναδιαβάζω, εικόνες, ήχοι και δημοσιεύματα ξαναζωντανεύουν, μια αρρωστημένη ατμόσφαιρα που αναφέρεται ακόμα και σήμερα ως «φιάσκο» ξαναζεί και έρχεται στα μάτια μου μια φράση : « Μια κούρσα εκατομμυρίων, που στην διαδικασία του θυμίζει reality show ξεκινά σε λίγο στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με έπαθλο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου».

Κι άλλη μια δημοσιευμένη φράση με «προσγειώνει» απότομα: «Στα τέλη Αυγούστου του 2016 άρχισε να γράφεται η σκοτεινή ιστορία των τηλεοπτικών αδειών με το διαγωνισμό που επιχείρησε να στήσει η τότε κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να εκτελέσει ένα κομμάτι του σχεδίου της για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας».

Έγιναν απίστευτα πράγματα, δημιουργήθηκαν απίστευτες συνθήκες, ελήφθησαν αποφάσεις που ακυρώθηκαν, χάθηκαν κανάλια, γεννήθηκαν κανάλια, εκατομμύρια ευρώ – πραγματικά ή άυλα- πετούσαν σαν μαρουλόφυλλα στον αέρα, το – περίφημο πια- πανεπιστήμιο/ Ινστιτούτο της Φλωρεντίας  γνωμοδοτούσε,  ο Νίκος Παππάς είχε αποφασίσει ότι τα κανάλια θα είναι τέσσερα, βοσκοτόπια στα βουνά τις Ιθάκης γίνονταν «εγγυήσεις» για την καταβολή εκατομμυρίων, λιβανέζικες εταιρείες εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν, εικονικές εταιρείες συστήνονταν και όλα κατέληγαν στην πασίγνωστη φράση : «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» που έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στο Νίκο Κούρκουλο στην ταινία του 1964 «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου.

Αυτές τις μέρες – ανεξάρτητα από την έκβαση της Υπόθεσης Καλογρίτσα- ξαναζούμε, κομμάτι-κομμάτι και ξαναθυμόμαστε εκείνους τους μήνες του 2016 και του 2017 (αλλά και όσα ακολούθησαν). Τα ξαναθυμόμαστε μέσα από τις  συνεδριάσεις  της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, συνεδριάσεις επεισοδιακές , με ένταση και αλληλοκατηγορίες και πρωταγωνιστές  τον Χρήστο Καλογρίτσα, το Νίκο Παππά και διάφορους άλλους.

Δεν ξέρω αν τα παρακολουθείτε, αν ξέρετε δηλαδή ότι αναφορικά με το «Κανάλι του Σύριζα» που του ζητούσαν να φτιάξει,  ο – γνωστός και σαν Κόκκινος Εργολάβος- Καλογρίτσας αποκαλύπτει ότι έπεσε «Θύμα εκβιασμού από τον ΣΥΡΙΖΑ» και κατέθεσε  μηνύματα που αντάλλασσε με τον Νίκο Παππά  κάποιες κρίσιμες ώρες και μέρες. Κι όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή Πολλάκη, ποιοι τον εκβίαζαν, απάντησε : « Από πολύ πάνω. Άτομα ψηλά. Με εκβίασαν. Όχι σαν εσάς εδώ, πολύ πιο ψηλά».  Αλλά ποιος ακριβώς, δεν είπε.

Αισθάνομαι εξουθενωμένος,  αδύναμος, αηδιασμένος , φοβισμένος αλλά όχι έκπληκτος. Τα τελευταία είκοσι-τριάντα  χρόνια, δεν υπάρχει μόνο η ΕΡΤ – που κάποτε ήταν «στο χέρι» της κυβέρνησης - αλλά ένας κόσμος ολόκληρος τηλεοπτικών  καναλιών,  δεκάδων διαδικτυακών ΜΜΕ, κάθε λογής social media που έχουν πλημμυρίσει από trolls  και μηχανισμούς παραγωγής fake news,  που ελέγχονται ως προς το περιεχόμενό τους ένας Θεός ξέρει από ποιους.

Όλη αυτή η ιστορία των σχέσεων Καλογρίτσα – Παππά – ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να συντελέσει να αποκαλυφθούν πράγματα, «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» που δεν ξέρω αν θέλω να αποκαλυφθούν. Γιατί: 1. Πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να μάθουμε τις πραγματικές διαστάσεις της «αλήθειας»  και 2. θα παρουσιάζουν μια κατάσταση αποσύνθεσης η οποία δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Να τα ξανακουκουλώσουμε τώρα που ίσως φτάνουμε σε κάποιαν άκρη; Σίγουρα όχι. Ας παρακολουθούμε στενά όσα αποκαλύπτονται ή -έστω- καταγγέλλονται στην Προανακριτική και υπάρχει η πιθανότητα «κάποιο» κομμάτι της αλήθειας να μάθουμε. Με όσες και όποιες συνέπειες κι αν υπάρξουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:50 - 18 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.