ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουφοντίνας-Ζαχαριάδης: Βίοι παράλληλοι

16:06 - 04 Αυγ 2018
Ο Νίκος Ζαχαριάδης (Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε από το 1934 μέχρι το 1956 - οπότε καθαιρέθηκε) ήταν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ιστορικά πρόσωπα. Το 1962, όντας σε δυσμένεια (ως κούτβης σταλινικός) αδρανής πολιτικά και εκτοπισμένος στο Μποροβίτσι της Ρωσίας στο εκεί Δασαρχείο, το 'σκασε και πήγε κρυφά στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Εκεί αιτήθηκε τη μεταφορά του στη πατρίδα με σκοπό να αναλάβει προσωπικά όλη την πολιτική και ποινική ευθύνη του εμφυλίου πολέμου και να δικαστεί. Η ετυμηγορία ήταν προβλέψιμη και σίγουρη . Καταδίκη και θάνατος.

Απεκαλύφθη όμως και εξορίστηκε εν συνεχεία στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, υπο συνεχή επιτήρηση. Μετά από άκαρπες απεργίες πείνας, με σκοπό την αποκατάσταση του ονόματος του και των πεπραγμένων του από το Κ.Κ.Σ.Ε, αυτοχειριάστηκε το 1973, μη έχοντας πλέον σκοπό ζωής. Άφησε μαλιστα κι επιστολή περί του άκρως αντισοβιετικού εγχειρήματος του (της "αφτοκτονίας") στο γιο του Σήφη.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας (πρώην Πασοκτσής, ένοπλος αγωνιστής, ταμίας της 17ης Νοέμβρη, εκτελεστής, συγγραφεύς και μελισσουργός) εδικάσθη στη πατρίδα. Πήρε την πολιτική ευθύνη των πράξεων του και μαζί της ένδεκα ταξικούς εχθρούς, που τύγχαναν όλως παραδόξως να συγκεντρώνουν και την ιδιότητα του ανθρώπου. Ένα μάλιστα, τον Θάνο Αξαρλιάν, τον ξαναβάπτισε με το ινδιάνικο όνομα "Παράπλευρη απώλεια".

Αιτείται νυν πενθήμερες άδειες και μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές, με απώτερη σκέψη την όσο πιο γρήγορη αποφυλάκιση του. Όταν βγει με το καλό, θ' αποκτήσει σκοπό η ζωή του. Θ' ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, ακυρώνοντας έτσι εμπράκτως το ιδεολογικό του αφήγημα και το παρελθόν του. Θα ζήσει αυτός καλά κι εμείς καλύτερα.

Ο Ζαχαριάδης έλεγε εις επήκοον και προς χαλύβδωση των συντρόφων του: "Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε πολύ". Ο Κουφοντίνας δεν φαίνεται να τ' αγαπά το κελί του.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:43 - 04 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.