• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Δημοσθένης Δέπος

Δημοσθένης Δέπος

Το 2021 με σπάταλη μεγαλοπρέπεια θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια της απελευθέρωσης μας από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μάλιστα την οργάνωση της πολύσημου φιέστας την ανέλαβε η δοκιμασμένη το πάλαι εγχώρια Λέϊντυ Γκοντάϊβα. Οι απανταχού Έλληνες θα αισθανθούμε εθνικώς υπερήφανοι, ρίγη θα μας πνίξουν, τα στήθια θα φουσκώσουν, ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραϊσκάκης θα κατέβουν απ' τα κάδρα και θα ξεσπαθώσουν, "πάλι με χρόνια με καιρούς"... Οι Ευρωπαίοι και το παιδί τους (οι Αμερικανοί) θα μας χτυπούν φιλικά τη πλάτη, θα μας εγκωμιάζουν, θα μας διαβεβαιώνουν για άλλα διακόσια χρόνια αίγλης, αλκής και δόξης. Ο Γιούγκερ - απ' τη χαρά του - θα κατεβάσει ίσαμε διακόσιες σαμπάνιες.

Όλα τα πράγματα - εδώ που πατάμε - γίνονται σιγά-σιγά light. Κι οι άνθρωποι μεταλλάσσονται αδιοράτως σε ξανθούς και πράους eloy.

Εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά το βιβλίο του Νικολό Μακιαβέλι "Ο Ηγεμών", θα δει ότι μιά επόμενη σελίδα έρχεται σε αντίφαση με μιά προηγούμενη. Φαίνεται έτσι ο συγγραφέας να αναιρεί τα προλεγόμενα του. Κι όμως κι οι δύο διατυπώσεις του ηχούν ορθές.

 

Όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός έχει αφετηρία σκέψης το τρίπτυχο ιδεολόγημα "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια".

 

Είναι κοινό τοις πάσι, ότι το κοινοβούλιο δεν είναι στα καλύτερά του. Η γενικότερη απαιδευσιά, η έλλειψη καλλιέργειας, η εξειδίκευση που καταλαμβάνει το χώρο της μόρφωσης, η απάθεια των πλειόνων να δώσουν απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής καθρεφτίζονται και στους αιρετούς της λαϊκής βούλησης. Ηθικά αναστήματα, τήρηση αρχών, συνέπεια ιδεωδών και ιδεών καλύτερα να μη τα θίξουμε. Έχει πλέον κατρακυλήσει η βουλευτική έδρα από θέση περηφάνειας σε βιοποριστικό μέσο.

 Πολλοί με ρωτούν : "τι είσαι; δεξιός ή αριστερός;". Από τη φάτσα, με κόβουν για καπετάνιο του ΕΛΑΣ. Όταν ανοίξω το στόμα, τους χαλάω την ψευδαίσθηση. 

Για να τους αποσύρω το δίλλημα, απαντώ: "κείμαι επέκεινα δεξιάς κι αριστεράς". Κι ο καπιταλισμός είναι ωραίο σύστημα με τα καταναλωτικά του αγαθά κι ο σοσιαλισμός με το οκτάωρο της εργασίας του. Διαλέχτε και πάρτε...

Στην Ιλιάδα υπάρχει ένας παρακατιανός και χρωματισμένος αρνητικά από τον Όμηρο ήρωας. Δύσμορφος, αλλοίθωρος, κυρτός, φαλακρός και ραιβόπους. Δηλητηριώδης, αμετροεπής και θρασύς. Ήταν ο μόνος που τόλμησε να κοιτάξει στα μάτια τους ήρωες βασιλείς του Τρωικού πολέμου και από ημίθεους να τους εξισώσει με κοινούς θνητούς. Αναρχικό στοιχείο, τόλμησε να αμφισβητήσει την καθεστηκυία τάξη των ευγενών και ισχυρών του τότε κόσμου. Γνήσιος πρόδρομος του Σπάρτακου, του Πουγκάτσεφ, του Ντουρούτι.

Όταν ξεκίνησα το Δημοτικό γνωρίστηκα με το Μίμη, την Άννα, την Έλλη και τη Λόλα. Το Μίμη που έχτισε ένα  σπιτάκι με πέτρες και λάσπη και πήρε άριστα "10" στο ενδεικτικό του. Σίγουρα θα έβγαλε το Μετσόβειο, όταν μεγάλωσε.  Την οικογένεια του με τη γιαγιά στο κυριακάτικο τραπέζι. Το τζάκι, την εκκλησιά, την ελληνική σημαία που κυμάτιζε αγέρωχη. Το Σωτήρη που πούλαγε σύκα, την εκδρομή στη θάλασσα, το κτήμα του θείου. 

Ο Μακεδονικός αγών (1904-1908) είναι ο πιο ρομαντικός της εθνεγερσίας. Θα είχε ξεχαστεί, διότι επιχειρισιακά έσβησε μετά από τέσσερα χρόνια κι επισκιάστηκε από τον επελθόντα θρίαμβο των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913). Έμεινε ζωντανός στη μνήμη των επερχόμενων γενεών χάρις στο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Είναι γνωστό σ' αυτούς που με ξέρουν, ότι δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση την ανθρώπινη φύση.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης (Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε από το 1934 μέχρι το 1956 - οπότε καθαιρέθηκε) ήταν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ιστορικά πρόσωπα. Το 1962, όντας σε δυσμένεια (ως κούτβης σταλινικός) αδρανής πολιτικά και εκτοπισμένος στο Μποροβίτσι της Ρωσίας στο εκεί Δασαρχείο, το 'σκασε και πήγε κρυφά στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Εκεί αιτήθηκε τη μεταφορά του στη πατρίδα με σκοπό να αναλάβει προσωπικά όλη την πολιτική και ποινική ευθύνη του εμφυλίου πολέμου και να δικαστεί. Η ετυμηγορία ήταν προβλέψιμη και σίγουρη . Καταδίκη και θάνατος.

Η ευλογημένη από τους αρχαίους θεούς χώρα μας ευτύχησε το 1831 να σταθεί μετά από αιώνες υποδούλωσης στα πόδια της. Και τους αιώνες  αυτούς  τους μετρώ από το 146 π.Χ  όταν ο  Ύπατος Λεύκιος Μόμμιος, μετά την μάχη της Λευκόπετρας, έθεσε υπό έλεγχο των Ρωμαίων όλη την Ελλάδα.

Η Entela Fureraj ( Ελένη Φουρέιρα ) με αρωγό της το ΡΙΚ, σχημάτισε παρέα με τον Αλβανό συνάδελφό της το σχήμα του αλβανικού αετού με ότι αυτό συμβολίζει.

σελίδα 1 από 3
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman