ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Θετικό, το Αρνητικό και το Αναγκαίο!

14:28 - 19 Νοε 2010
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Οι διήμερες διοικητικες εκλογες οδηγούν σε θετικά και αρνητικά συμπεράσματα και μας δειχνουν τον αναγκαιο δρομο που πρεπει να παρει η χώρα για να σωθεί.  

Το Θετικό

Σαν θετικό συμπέρασμα μπορει να πει κανείς ειναι οτι τα τρια μεγαλυτερα κομματα, το ΠΑΣΟΚ, η Νεα Δημοκρατια και το ΚΚΕ, ταυτοχρονα, αλλα και το καθενα για ξεχωριστο λογο, δικαιωθηκανε τις θεσεις που το καθενα ελαβε σε αυτες τις εκλογες.

Το ΚΚΕ, το μονο κομμα που αυξησε και τον απολυτο αλλα και τον ποσοστιαιο αριθμο ψηφων, δικαιωθηκε γιατι η αυστηρα αρνητικη σταση που εχει κρατησει εναντιον της Ευρωπαικης Ενωσης, γενικα, και εναντιον του Μνημονιου, ειδικοτερα, εδειξε οτι βρισκει ολο και περισοτερη απηχηση στον Ελληνικο λαο.

Η Νεα Δημοκρατια δικαιωθηκε στην ηχηρη αντισταση που κρατησε εναντια στην ‘ποιοτητα‘ του Μνημονιου, παρ’ολο που υστερησε σε εναλλακτικες λυσεις, δινοντας, ομως, ακομα μεγαλυτερο βαρος και ενταση στην δυσανασχετηση του λαου που υποφερει κατω απο τα πιο αδικα, και δρακόντια μετρα του Μνημονιου που επεβληθηκαν εναντιον του μέσου και του οικονομικα κατωτερου στρώματος του πληθυσμού.

Τελος, το ΠΑΣΟΚ δικαιωθηκε και ελαβε μια μεγαλη ανασα επικυρωσης της πολιτικης του, γιατι η πλειοψηφία των σχετικά λίγων έστω, πολιτών που έριξαν έγκυρο ψηφοδέλτιο, του αναγνωρισε οτι ειναι το πρωτο, και ως τωρα μονο, κυβερνητικο κομμα, που επιτελους προσπαθει με σχετική διαφανεια, με σχετική εντιμοτητα, καλόπιστα, αλλά πιθανώς ανοργάνωτα ή και με δόση ανικανότητας, να σωσει την οικονομια της χώρας. Ο μονόφθαλμος αναμεσα στους τυφλους. Και οι πολίτες είπαν ξεκαθαρα οτι προτιμούν την σταθεροτητα του μονόφθαλμου, απο την ηγεσια των τυφλων η αυτων που αρνούνται να δουν..


Το Αρνητικό

Και ερχομαστε τωρα στο αρνητικό που επικεντρώνεται, οπως ολος ο κοσμος εχει ηδη συμφωνήσει, στην ιστορικη αποχη της πλεοψηφίας των ψηφοφορων. Αυτη η αποχη, που διαπιστωθηκε απο ολους, εκτιμηθηκε διαφορετικα απο διαφορους αναλυτες. Η σωστη εκτιμηση αυτης της αποχης ειναι, νομιζω, το πιο επειγον και σοβαρο προβλημα που αντιμετωπιζει αυτη τη στιγμη η κυβερνηση, ακομα πιο επειγον και απο τις συνομιλίες με την Τροικα. Η σωστη εκτιμηση της εκλογικης αποχης αποτελει τον ουκ ανευ ορο για μια σωστη αναδιαπραγματευση του Μνημονιου.

Κατα την γνωμη μου, για να γίνουν αντιληπτά τα βασικά αίτια της αποχης, πρεπει να επισημανθεί η φράση που χρησιμοποίησε ενας πεπειραμενος δημοσκοπος σε καναλι. «ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ» είπε ο λαός, κατ΄ αυτόν.

Ο λαός δεν εχει μονον αγανακτησει, αλλα έχει κυριολεκτικα συχαθεί τα δικά του πατροπαράδοτα αμαρτηματα, αλλά και του πολιτικου κοσμου. Πιο ειδικά, έχει συχαθεί τη διαφθορα και ανικανοτητα και του πολιτικου κοσμου και του ελληνικου δημοσιου. Ο λαος εινα γαλουχημενος και με τα δυο αυτα πατροπαραδοτα αμαρτηματα, και προσπαθουσε παντα να αντεπεξελθει οσο μπορουσε καλλιτερα. Η απατηλη, και λιαν δελεαστικη πλημμυρα απο πλουσιες κοινοτικες παροχες και φτηνα κρατικα και ιδιωτικα δανεια, ξεγελασαν την τελευταία γεννιά των Ελλήνων. Νόμισαν οτι η ιδιαιτεροτητα της Ελλαδας ηταν και είναι (λόγω του περιφημου ελληνικού δαιμονίου και της θρυλικής παραοικονομίας) να ευδαιμονεί οικονομικά σαν μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, παρά την διαφθορα και την ανικανοτητα του πολιτικου και δημοσιου βιου. Δεν κατάλαβαν δυστυχώς ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Γερμανια να γινει αυτο που εγινε, η μεγαλυτερη δηλαδή εξαγωγικη δυναμη του κοσμου, που μολις φετος ξεπεραστηκε απο την Κινα των εναμισυ δισεκατομμυριων Κινεζων με τους μηδαμινους μισθους.

Το μνημονιο προκάλεσε μία αγρια αφύπνηση στον κόσμο και ξεσκεπασε μια για παντα τα αμαρτηματα του δημοσιου βιου. Και οι δυναμεις του Μνημονιου μαζι με την ανταγωνιστικη αδυναμια της οικονομιας μας, και την ανυπαρκτης γεωπολιτικη ισχύ της χωρας, δεν προκειται να αφησουν το λαο να ξαναξεχάσει η να αποκοιμηθεί πάλι.

Και ερχομαστε στο τελευταιο αρνητικό του Μνημονιου, την αδικη μεταχειρηση του ελληνικου λαου απο τα επι μερους μετρα εναντιον των μισθωτων και των συνταξιουχων. Ο ιδιος ο πρωθυπουργος εχει παραδεχθη την αδικια αυτων των μετρων. Και αυτη η εμφανης αδικια, το να καταστρεφεις την ζωη του αστου και του φτωχου, οταν αφηνεις τον πλουσιο της φοροδιαφυγης, να συνεχιζει να κλεβει, ειναι το ηφαιστειο που βραζει. Πρωτο δειγμα της ηφαιστειακής αυτής έξαρσης και του επικειμενου κινδυνου ειναι η ιστορικη εκλογικη αποχη που μολις ζησαμε.


Το Αναγκαίο

Αυτο το ηφαιστειο που βραζει, και του οποιου οι πρωτες αναθυμιασεις ειναι η αποχη, τα ακυρα και τα λευκα ψηφοδελτια, μας φερνει στο αναγκαιο βημα που πρεπει να παρει η κυβερνηση για την σωτηρια της χώρας. Μία αναδιαπραγματευση του Μνημονιου πρεπει να εχει τους εξης ορους.

1. Συμφωνια οτι οι μειωσεις σε ολους τους μισθους και τις συνταξεις θα ακυρωθουν σε δυο χρονια.

2. Μεσα στο ενα η δυο επομενα χρονια, η κυβερνηση να αφοσιωθεί σε τρια και μονο προγραμματα.

Πρωτον. Εξαλειψη της φοροδιαφυγης. Ο υπουργος οικονομικων εχει ηδη πιστοποιησει, οτι αν δεν υπηρχε καθολου φοροδιαφυγη, τοτε δεν θα ειχαμε και ελλειμμα στον ετησιο ισολογισμο. Αρα, εαν η κυβερνηση λυσει το προβλημα της φοροδιαφυγης, θα μπορεσουμε να βγουμε απο το Μνημονιο μια ωρα αρχήτερα. Πρεπει λοιπον το κρατος να σταματηση την φοροδιαφυγη αμεσα, ακυρωνωντας την περαιωση, προχωρωντας σε αμεση κατασχεση περιουσιακων στοιχειων, στο υψος της υποτιθεμενης φοροδιαφυγης, και σε επιταχυνση στην εκδικαση ολων των εκρεμων υποθεσεων. Επισης η πολιτεια πρεπει να ενισχύσει τον μηχανισμό εισπραξης των φορων με πολυ περισοτερο υπαλληλικο προσωπικο, πληρη τεχνολογικη βοηθεια και φυσικα παταξη της διαφθορας. Εφοσον η εξαφανιση της φοροδιαφυγης μπορει να εξαλειψει το ελλειμμα, μπορουμε να πλημμυρισουμε την εφορια με ολο το υπαλληλικο προσωπικο και ολη την τεχνολογια που χρειαζεται αυτη η υπηρεσια, ωστε να γινεται η δουλεια γρηγορα και σωστα. Θα έπρεπε ισως, να μεταφερθουν στον φοροεισπραχτικό μηχανισμό πολλοί υπαλληλοι απο αλλους τομεις του δημσιου, οπου ισως πλεοναζουν.

Δευτερον. Μειωση των δημοσιων δαπανων δια της απλουστευσης ολων των κανονισμων και νόμων , και δια της πληρης ενταξης ολων των κανονισμων στον αυτοματισμο του διαδικτύου.

Τριτον. Παταξη της δημοσιας και πολιτικης διαφθορας.


Ολες αυτες οι ενεργειες, που ειναι αναγκαιες, εαν θελουμε να αποφυγουμε εκρηξη του λαικου ηφαιστειου, πρεπει να γινουν αμεσα, αποφασιστικα, και με την βοηθεια νεων διαταξεων και νομων, οπως απαιτει η καθε κατασταση. Εφοσον ειναι επιτρεπτο για την κυβερνηση και το Μνημονιο, να αλλαζει ετσι ευκολα τοσα σημαντικα κοινωνικα κεκτημένα, όπως τους μισθους και τις συνταξεις του δημοσίου, δεν θα πρεπει να υπαρχει καμμια πολιτικη, νομικη η αλλη δυσκολια για τα παραπανω

Έτσι θα μπορεσει να δει ο Ελληνικος λαος οτι η κυβερνηση προσπαθει εντιμα να εξαφανισει την αδικια απο την ελληνικη κοινωνια και θα την υποστηριξει στην πρόσκαιρη εφαρμογή των αδικων μετρων.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.