• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Dino Koutsolioutsos
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Ντίνος Κουτσολιούτσος

[email protected]

Όσο και να αρνείται, να αντιστέκεται και να κοροϊδεύει η κεντροαριστερά αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η έννοια και η πολιτική σημασία της “γέφυρας” θα αποτελέσει κυρίαρχη στρατηγική πολιτική για την Ελλάδα και όχι μόνο, στο προσεχές μέλλον. Και ο Αλέξης Τσίπρας, με το απίστευτο διοραματικό πολιτικό ένστικτο που τον διακρίνει, θα βρίσκεται πρώτος και σημαντικός παράγοντας στις οποίες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, και όχι μόνον.

Ο κ. Πολάκης είναι σίγουρα ένα άτομο που ζεί μέσα στην βίαιη αντιπαράθεση, σε υπεράσπιση του εαυτού του, αλλά και των προσωπικών του πολιτικών ιδεολογιών, τις οποίες τελευταίες τις θεωρεί πιο άμεσα μέρος της οντότητας του από τον μέσο Έλληνα. Έτσι, για να προωθήσει ή να υπερασπιστεί τις πολιτικές του ιδεολογίες, και αυτές της κυβέρνησης που υπηρετεί, δεν διστάζει να πατήσει πάνω σε ανθρώπους, σε συναισθηματικό επίπεδο, να τους τσαλακώσει, να τους επιτεθεί με άγριο τρόπο, που οπωσδήποτε δεν είναι ποτέ “πολιτικά σωστός”, για να μεταφράσουμε την παγκοσμιοποιημένη αμερικανική έκφραση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Πολάκης, πάνω στην αγριάδα της προσωπικής του επίθεσης εναντίον του κ. Κυμπουρόπουλου, δεν σχεδιαγράφησε δυναμικά, μια πολιτική θέση δικιά του και της κυβέρνησης του, μέσα από το γαύγισμα, όπως πολύ επιτυχημένα σημείωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος. Αυτή η θέση, θέτει τον πολιτικό κόσμο, και μάλιστα σε αυτήν την καυτή πολύμηνη προεκλογική περίοδο, μπροστά σε ένα κεντρικό πολιτικό ερώτημα: Οι διάφορες χρηματικές επιδοτήσεις που οι κυβέρνηση προσφέρει εδώ και καιρό σε κοινωνικά άτομα με χρηματικές ανάγκες, και για τις οποίες επιδοτήσεις καταγγέλλεται άγρια από την Νέα Δημοκρατία, το πολιτικό κόμμα του κ. Κυμπουρόπουλου, είναι συγκρίσιμες ή όχι, και σε ποιο βαθμό, με τις προσφορές που παρέχει το κοινωνικό κράτος προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες σαν τον Κυμπουρόπουλο;

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι από τους πολλούς, θερμούς υποστηρικτές σας. Θαύμασα πώς “απελευθερώσατε” την Ελλάδα από τα μνημόνια. Απελελευθερώσατε την κοινωνική θέση των ομοφυλοφιλικών (όπως εγώ) και διεμφυλικών ατόμων στην χώρα. Απελευθερώσατε την Ελλάδα και την Βόρειο Μακεδονία από τον γεωπολιτικό κάλο που είχανε κολλήσει εδώ και δεκαετίες λόγω των στρουθοκαμηλικών προκατόχων σας. Είσαστε ο εκλεκτός, και από τον Πάπα, να πάρετε και Νόμπελ τον προσεχή Οκτώβριο, μια εβδομάδα πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές όπου επιθυμείτε να θριαμβεύσετε, και έχετε βοηθήσει σημαντικά τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, φέρνοντας την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά διπλάσια της Ευρωζώνης. Και σας έχει μείνει πια, ένα σοβαρό, ένα ιερό, εθνικό καθήκον. Οφείλετε πάραυτα να ελευθερώσετε τα Εξάρχεια, την ανώτατη εκπαίδευση, και την Ελλάδα, από αυτές τις διαφορές εγκληματικές οργανώσεις που λιμαίνονται τον δημόσιο χώρο, και τους πολίτες, και οι οποίες έχουν αποκτήσει εδώ και δεκαετίες ένα άβατο αστικό χώρο λεγόμενο Εξαρχιστάν, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και από εκεί ορμώμενοι σκορπάνε την ανομία, τον τρόμο και την καταστροφή όπου και εναντίον όποιου επιλέγουν. Εγκληματικές οργανώσεις που ώς και ολόκληρα τρόλλεϋ έχουν κάψει μέσα στο κέντρο της πόλης, μέρα μεσημέρι.

 

Πέραν από την πιστοποιημένη διαφοροποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε αριστερό και δεξί ημισφαίριο, με ξέχωρες όσο και συμπληρωματικές λειτουργίες, υπάρχει και μια άλλη διαφοροποίηση της διανόησης του εγκεφάλου μας από άτομο σε άτομο, με εξαιρετικά διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους σκεπτόμαστε και επικοινωνούμε. Η διαφορά αυτή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι παρόμοια με την διαφορά ανάμεσα στα αναλογικά ραδιόφωνα της παλαιάς εποχής, και στα ψηφιακά ραδιόφωνα που έχουν επικρατήσει την σήμερον ημέρα. Αυτή η διαφορά είναι αναμεσα στην λειτουργική ασάφεια με την οποία δουλεύει το αναλογικό ραδιόφωνο, ή οποιαδήποτε άλλη αναλογική συσκευή, και στην λειτουργική επακρίβεια με την οποία λειτουργεί το ψηφιακό ραδιόφωνο, και άλλες ψηφιακές μηχανές, όπως, π.χ. οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η επικοινωνία ανάμεσα σε άτομα που σκέπτονται πολύ αναλογικά, με περισσή ασάφεια στις λεπτομέρειες δηλαδή, και σε άτομα που σκέπτονται πολύ ψηφιακά, δηλαδή με περισσή προσοχή στην λεπτομερή απεικόνιση της πραγματικότητας, είναι πολύ συχνά πολύ προβληματική, διότι το ασαφώς (αναλογικά) σκεπτόμενο  άτομο δεν μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με το επακριβώς (ψηφιακά) σκεπτόμενο άτομο, και τανάπαλιν φυσικά. Πάνω στην πράξη της επικοινωνίας, το αναλογικό μυαλό χρησιμοποιεί ασαφείς όρους και ασαφείς ιδέες ενώ το ψηφιακό μυαλό αρνείται να αντιληφθεί και να αποδεχτεί αυτήν την ασαφή επικοινωνία, με αποτέλεσμα να επικρατεί διαφωνία και ασυνεννοησία.

 

Σε μια από τις αναρίθμητες όσο και μάταιες στιγμιαίες πολιτικές συζητήσεις με κολλητούς μου, κάποιος αναφέρθηκε, χωρίς κανένα θεμιτό λόγο, στον “Μπαρούφα”, εννοώντας φυσικά τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης που έχει καταντήσει ο Μουτζούρης της ελληνικής κρίσης. Αυτό το επίθετο με πρόσβαλε γιατί πιστεύω ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης προσέφερε το πιο εντυπωσιακό μυαλό της Ελλάδας, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνοευρωπαϊκής κρίσης. Και από αυτό το προσωπικό αίσθημα προσβολής, βγήκε το παρόν άρθρο:

Μια εβδομαδούλα μακριά είμαστε από την νομικά συμφωνημένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο απόλυτα ενδογενής, αναίμακτος αλλά πολιτικά αιματηρότατος, εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στην χώρα που θέλει και προσπαθεί να απαλλαχθεί από τα δεσμά τηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη μεριά, προσπαθεί να σκεπάσει τις σεισμικές δονήσεις που αυτή η προσπάθεια αποχώρησης προκαλεί, αν όχι επιφανειακά, τουλάχιστον ενδομύχως στο θεσμικό της υπόβαθρο.

Οι πρώην άρχοντες, βλέπε για παράδειγμα την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία, συνεχίζουν να βλέπουν το περιβάλλον τους, τους άλλους, και ιδίως τους αντιπάλους τους, αφ' υψηλού, για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού έχουν ξεπέσει τελειωτικά από το υψηλό βάθρο που, πάλαι ποτέ, τους χάριζε την τώρα πια ξεπερασμένη υπεροπτική, όσο και ανέμελη σκοπιά τους. Ένα τωρινό, ολοζώντανο παράδειγμα στην τωρινή Ελλάδα, μας προσφέρει το πάλαι ποτέ κραταιό, και για την πλειοψηφία της πολιτικής κυριαρχίας του, μονοκομματικό ΠΑΣΟΚ, καθότι ο θετικά όσο και αρνητικά σαρωτικός Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποδυναμώσει, έως και εξαφανίσει τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα κατά την διάρκεια της βασιλείας του στην εποχή της Μεταπολίτευσης.

Η ορθόδοξα χριστιανική Ελλάδα έχει ανακαλύψει τον επί γης διάολο της, τον Τσιπροσύριζα. Για όλα φταίει αυτός με τον ίδιο τρόπο, και το ίδιο στυλ, με τον οποίον ο χριστιανικός διάολος φταίει για όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Όλα τα άλλα κόμματα, και όλοι οι άλλοι, οι γενικότερα αθώοι, πολιτικοί δεν φταίνε σε τίποτα και όλοι αυτοί οι άλλοι δηλώνουν πανέτοιμοι να διορθώσουν όλα τα λάθη και όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και συνεχίζονται να διαπράττονται υπό το διαβολικό καθεστώς των Τσιπροσυριζαίων.

 

Η πρόσφατη και συνεχώς εξελισσόμενη διαμάχη ανάμεσα στον Υφυπουργό Υγείας, τον κ. Πολάκη και στον Διευθυντή της Κεντρικής  Τράπεζας Ελλάδος, τον κ. Στουρνάρα, μας προσφέρει μια ευφάνταστη αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο εξαιρετικά γνωστά χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού της χώρας, προσφέροντας μας, παραδειγματικά, μια εικόνα, από το δράμα, το γέλιο, όσο και την πολιτική τραγωδία που ζει η χώρα την τελευταία δεκαετία και όχι μόνο.

 

Ένας φίλος και συμμαθητής από το δημοτικό, ερώτησε εμένα και άλλους παλιούς συμμαθητές μας, εάν μας ενοχλεί η χρήση της λέξης “κουρελού” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τωρινή κυβέρνηση Τσίπρα. Άρχισα να γράφω την απάντηση μου στον φίλο και συμμαθητή μου, αλλά η απάντηση επεκτάθηκε και κατάντησε ένα πολιτικό άρθρο. Και νάτη η απάντηση μου:

 

Η αντιπολίτευση ορύεται, βρίζει, κατηγορεί, παραπονιέται, καταγγέλει, φωνασκεί, αλλά η πραγματικότητα είναι μία, ο Τσίπρας έχει κατορθώσει μετά από τέσσερα ολόκληρα διακυβέρνησης να έχει υπό τον πλήρη έλεγχο του το σκηνικό της ελληνικής πολιτικής. Και, άκουσον άκουσον, οι πιθανότητες να επανεκλεγεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του Φθινοπώρου, δεν είναι ασήμαντες.

Η Folli Follie, ο Ερμής, ο Καπιταλισμός και ο Χριστιανισμός

Η πολυθεϊστική θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων περιείχε διάφορα σοφά χαρακτηριστικά που χάθηκαν με την επικράτηση του Χριστιανικού μονοθεϊσμού. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο θεός Ερμής του Δωδεκάθεου, ο οποίος ήταν θεϊκός προστάτης και των εμπόρων αλλά και των κλεφτών. Και η πολύ δικιά μας Folli Follie αποτελεί απαράμιλλη υλοποίηση αυτής της, φαινομενικά, εξωφρενικής αντιπαράθεσης τιμιότητας και ατιμίας. Και ο Καπιταλισμός, φυσικά, αποτελεί ταυτόχρονα και τον ναό των τιμίων εμπορικών συναλλαγών αλλά και το κρησφύγετο των παράνομων πράξεων.

Ακριβώς στα μισά της τετράχρονης θητείας του σαν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ κατάφερε επί τέλους να θέσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας του, και όχι μόνο, σε συναγερμό με την πρόσφατη παραίτηση του υπουργού Άμυνας της Αμερικής, διότι ο τελευταίος διαφώνησε ανοικτά με την εξωτερική πολιτική του προέδρου. Συγκεκριμένα το άχυρο που έσπασε την ραχοκοκαλιά της καμήλας ήταν η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από την Συρία και η πρόθεση του να κάνει το ίδιο και από το Αφγανιστάν.

 

σελίδα 1 από 34
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman