ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοπόροι στην αποτυχία, πρωτοπόροι και στην επιτυχία

11:46 - 22 Δεκ 2010
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Εμείς οι Έλληνες υπερηφανευόμαστε για πολλούς λόγους. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ότι είμασταν πρωτοπόροι σε διάφορα κρίσιμα σημεία στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας, ξεκινώντας φυσικά, από την παγκοσμίως διάσημη πρωτοπορία των πολύ αρχαίων ημών προγόνων σε ποικίλους τομείς σαν την επιστήμη, την φιλοσοφία, την ιστορία, τα μαθηματικά, και φυσικά την πολυτραγουδισμένη μας «δημοκρατία».

Η μοίρα φέτος όμως μάς έπαιξε άσχημο παιχνίδι, έφερε πάνω κάτω και γίναμε, εκόντες άκοντες, πρωτοπόροι σε διάφορες πολύ αρνητικές πτυχές της σύντομης ιστορίας της ευρωζώνης, για τις οποίες σίγουρα δεν αισθανόμαστε καμία υπερηφάνεια.

Είμαστε πρωτοπόροι στην κοινωνική διαφθορά ανάμεσα στα 16 κράτη μέλη του ευρώ.

Είμαστε πρωτοπόροι στην κατάθεση, εντελώς εσκεμμένως, ψεύτικων κρατικών ισολογισμών στην Ευρωζώνη.

Καταρίψαμε ρεκόρ με το ύψος του δημοσίου μας χρέους, αν το υπολογίσουμε σαν ποσοστό του εθνικού εισοδήματος.

Είμαστε πρώτοι στην αίτηση άμεσης χρηματικής βοηθείας από την Ευρώπη, για να μην χρεοκοπήσει η οικονομία μας.

Εξαιτίας μας, η Ευρωζώνη εξαναγκάστηκε να προσκαλέσει και να ζητήσει την χρηματική και τεχνική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρώτη φορά στην ιστορία της, και να το παρακαλέσει να λάβει πρωτεύοντα ρόλο στην τωρινή οικονομική κρίση του ευρώ, πράγμα πού εξόργισε όλους τους Ευρωπαίους, γενικά, αλλά, ειδικότερα έκανε «Τούρκους» τους Γερμανούς, γιατί αποδείχθηκε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που βασικά οι ίδιοι είχαν κατασκευάσει, όχι μόνο δεν ήταν τέλειο, αλλά έμπαζε πολλά νερά.

Εξαιτίας μας η Ευρωζώνη αναγκάστηκε να δημιουργήσει ειδικό σύστημα διάσωσης κρατών μελών του ευρώ.

Εξαιτίας μας, η Ευρωζώνη χαλάρωσε, για πρώτη φορά, έναν από τους θεμελιώδεις κανόνες της, που είναι η απαγόρευση μεταβίβασης χρηματικής βοηθείας από ένα κράτος μέλος σε άλλο.

Γενικά μπορούμε, δυστυχώς, να καυχηθούμε ότι όχι μόνον τα κάναμε θάλασσα με την οικονομία μας, αλλά και φέραμε την Ευρωζώνη και όλη την Ευρώπη, άνω κάτω! Και οπωσδήποτε αναστατώσαμε σοβαρά, αν όχι κρίσιμα, την παγκόσμια αγορά.

Από την άλλη μεριά, η χώρα μας διανύει μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας της, και η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων έχει χειροτερέψει σημαντικά μέσα σε μερικούς μήνες, και, όπως όλοι φοβούνται, έπονται ακόμα πολλά χειρότερα.


Αλλά, ουδέν κακόν αμιγές καλού!!!

Αφού γίναμε τόσο αρνητικοί πρωτοπόροι στην ιστορία της Ευρώπης μέσω της τεράστιας οικονομικής αποτυχίας της χώρας μας, καλό θα ήταn να πάρουμε μία ανάσα, μέσα σε αυτήν την δικαιολογημένα απεγνωσμένη πάλη που κάνουμε να διασώσουμε την προσωπική μας καταναλωτική δύναμη, που μειώνεται μέρα με την μέρα, και να αναλογισθούμε, ότι, κάθε πράγμα στην φύση που κατεβαίνει, πρέπει κάποια στιγμή να ανεβεί!

Ετσι και εμείς, έχουμε την ευκαιρία εις το εγγύς, και εις το απώτερο, μέλλον να γίνουμε πρωτοπόροι σε μερικά εξαιρετικά κρίσιμα θετικά κεφάλαια στην ιστορία της Ευρωζώνης, της Ευρώπης, και της παγκόσμιας οικονομίας. Να φροντίσομε δηλαδή να υπάρξουν θετικές συνέπειες παγκοσμίως διότι η οικονομία της Αμερικής εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά ασθενή και ευάλωτη θέση, και η κυβέρνηση τού Ομπάμα και η Wall Street προσεύχονται καθημερινά να μην εξασθενήσει πιο πολύ το ευρώ και να μην διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να μετράμε την πρωτοπορία μας στα θετικά που έχουμε ήδη προσφέρει, η που έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε εάν αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για το Μνημόνιο και για την Ευρωζώνη.

Πρώτα από όλα, έχουμε ήδη σπάσει ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ στην παγκόσμια οικονομία. Μειώσαμε το έλλειμμα του το 2010 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα πού ήταν ποτέ υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ, από την ίδρυσή του. Ως και αυτή η ίδια η Φράου Μέρκελ, η γερμανίδα γκουβερνάντα της Ευρώπης, εξέφρασε τελευταία τον θαυμασμό και τον σεβασμό της για τον αγώνα της χώρας μας εναντίον του ελλείμματος.

Δεύτερο, εχουμε βάλει εθνικό στόχο, με την προτροπή, φυσικά, η μάλλον τον εκβιασμό τής Ευρωζώνης, και δη της Γερμανίας, να βάλουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης και να ξεπληρώσουμε το απέραντο χρέος μας, ακολουθώντας το πρόγραμμα της Τρόϊκα, αλλά χωρίς την δυνατότητα να «υποτιμήσουμε» το νόμισμά μας. Είμαστε η πρώτη χώρα που επιχειρεί κάτι τέτοιο, και πολλές Κασσάνδρες έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο.

Ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Τρόϊκα, στην προσπάθειά του να μας δώσει λίγο θάρρος και ελπίδα, ανέφερε στην τελευταία του επίσκεψη ότι το σχέδιο που εφαρμόζεται στην χώρα μας, το έχει εφαρμόσει ο ίδιος, προσωπικά, με επιτυχία δυο φορές πριν, στην Ρωσία και στην Εσθονία. Παρέλειψε, όμως, ο μπαγοπόντης, (δεν έχουμε οι Έλληνες μονοπώλιο σε αυτόν τον τομέα), να συμπληρώσει, ότι και οι δύο αυτές οι χώρες είχαν την δυνατότητα να υποτιμήσουν σημαντικά το νόμισμά τους! Εχουμε, λοιπόν, την ιστορική ευκαιρία, να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και στην στενή μας φίλη, την Γερμανία, ότι μπορούμε να κάνουμε το αδύνατον δυνατό, δηλαδή ένα μοντέρνο οικονομικό θαύμα, αλλά Ελληνικά!

Το τρίτο, τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό από όλα, είναι το γεγονός ότι από την στάση της χώρας μας κρέμεται, το μέλλον της Ευρωζώνης. Ο υπογράφων, και πολλοί άλλοι αναλυτές έχουν κατά κόρον αναφερθεί στο ερώτημα κατά πόσον η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, για να σωθεί και να διατηρηθεί η Ευρωζώνη. Αλλά, παραδόξως, η τύχη και το μέλλον της Ευρωζώνης εξαρτάται τόσο πολύ από την βούληση και τις πράξεις του πιο δυνατού μέλους της, όσο και από την βούληση και τις αποφάσεις του πιο αδύναμου μέλους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.