ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη ξεκινά από τον επιχειρηματία

09:49 - 24 Ιαν 2011
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Το δράμα της χώρας μας υποτίθεται οτι είναι το υπέρογκο χρέος και το πολύ προβληματικό έλλειμμα. Αλλά, άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, έχουν πολύ μεγαλύτερο χρέος και δεν κατασπαράσονται από τους καρχαρίες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Ελλάδα, ούτε, φυσικά, υπόκεινται στον ζουρλομανδύα ενός μνημονίου.

Η μεγάλη διαφορά είναι οτι υπερχρεωμένες οικονομίες όπως της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, ή της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα από την ελληνική. Στην δική μας περίπτωση, η παγκόσμια αγορά, αναγνωρίζοντας οτι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, φοβούνται οτι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της και να ξελασπώσει. Γι΄ αυτό η χώρα μας κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ του υψηλότερου spread και του χειρότερου επενδυτικού ρίσκου.

Η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση, με το αζημείωτο, των δυνάμεων του μνημονίου, έχει ρίξει όλην της την προσοχή στην μείωση του ελλείμματος και στην αναδιάρθρωση του δημοσίου και της οικονομίας. Εχει πεισθεί από την Τρόϊκα ότι πρώτα πρέπει να καθαρίσει την αυλή και μετά αρχίσει να ταίζει τα ζωντανά. Αλλά καμιά φορά τα ζωντανά μπορούν και βoσκήσουν και έξω από την αυλή.

Και οι δύο αυτοί επιτελικοί στόχοι της κυβέρνησης, αναγκαίοι και επείγοντες, είναι σωστοί. Αλλά η κυβερνητική προσπάθεια γιά την ανάπτυξη έχει καθυστερήσει τραγικά, γεγονός που επιβαρύνει ποιοτικά το brand name της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο επενδυτικό χώρο. Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της καστρεπτικής αμέλειας και καθυστέρησης είναι το γεγονός, οτι η κυβέρνηση αποτελείται από τρεις κατηγορίες στελεχών, από πολιτικούς, (Παπανδρέου, Πάγκαλος), από τραπεζικούς, (Παπακωνσταντίνου και Παπαδήμος) και από τεχνοκράτες (Τρόικα και οι 150 του Γραφείου του Πρωθυπουργού). Από επιχειρηματίες στην κυβέρνηση ή παρά την κυβέρνηση, κανείς!

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν έχει πεθάνει, αντίθετα με την εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Παράδειγμα η ελληνική ναυτιλία που εξακολουθει να κυριαρχεί παγκοσμίως. Απλώς έχει ευνουχιστεί, και μερικώς αχρηστευθεί από την έτοιμη τροφή των ευρωπαϊκών χορηγήσεων και δανείων. Η ελληνική οικονομία, η οποία έχει περισότερο τα χαρακτηριστικά της κατσίκας παρά της βορειοευρωπαικής αγελάδας, χρησιμοποίησε την τροφή για να βάλει πάνω της λίπος. Εάν έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα η κατσίκα, είναι ακριβώς, οτι δεν της αρέσει το έτοιμο, σερβιρισμένο φαί, αλλά προτιμά να σκαρφαλώνει στις κορφές γιά να φάει τα άγρια χόρτα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, που προεδρεύει σε μία χώρα με ανάλογα, αλλά όχι τόσο τραγικά προβλήματα ανεργίας και εξασθενημένης, λόγω παγκοσμιοποίησης, εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας της χώρας του, μόλις πρόσφατα τοποθέτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric, ενός από τους ισχυρότερους αμερικανικούς κολοσσούς, επικεφαλής ενός επιτελείου επιχειρηματιών για να τον συμβουλεύουν πώς να αναθερμάνει, ή αν θέλετε, να αναστήσει την αμερικανική βιομηχανία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει άμεση ανάγκη ενός παρόμοιου συμβουλίου. Ένα συμβούλιο που δεν θα αμείβεται και θα αποτελείται από διάφορους διακεκριμένους επιχειρηματίες. Ανθρώπους που δημιούργησαν επιχειρηματικές «αυτοκρατορίες» από το τίποτε, αλλά και επιχειρηματίες που κληρονόμησαν αυτοκρατορίες και τις διατήρησαν η και τις μεγάλωσαν. Πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό των κύριων τομέων της οικονομίας μας, απο την μεγαλύτερη, την ναυτιλία, στην μικρότερη βιοτεχνία, και να συμεριλαμβάνει την γεωργία, τον τουρισμό, την καθαρή ενέργεια και άλλους.

Το συγκεκριμένο συμβούλιο θα βοηθήσει κατ΄ αρχήν τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ένα όραμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να καταγράψει μία λίστα των δυνατοτήτων της χώρας, των μειονεκτημάτων της, αλλά και των θησαυρών που κρύβονται μέσα στα «χαλάσματα» της σημερινής οικονομίας. Το συμβούλιο θα πρέπει να προτείνει τους διάφορους επιτελικούς στόχους, άμεσους, μεσοπρόθεσμους, αλλά και μακροπρόθεσμους, τους οποίους, μετά, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να τους πετύχει.

Εάν θέλουμε να δώσουμε ένα μέλλον στην ελληνική οικονομία, πρέπει να ζητήσουμε από το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο να μας δείξει τον δρόμο και τον τρόπο. Το συμβούλιο των επιχειρηματιών θα αναλάβει επίσης να καθοδηγήσει και να εκπαιδεύσει την κυβέρνηση, καθορίζοντας τις δέκα ή είκοσι αρχές που είναι αναγκαίες για την αναδιάρθωση της δημόσιας και της ιδωτικής οικονομίας, και οι οποίες εάν και όταν εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, θα δημιουργήσουν το αναγκαίο επιχειρηματικό περιβάλλον γιά την ανάπτυξη.

Το έθνος μας έχει ανάγκη πολλών αλλαγών. Αλλά όσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξή της, η μόνη ταυτόχρονα αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι να έχει ως καθοδηγητή τον έλληνα επιχειρηματία για να χαράζει τον δρόμο, με την συνεργασία της τραπεζικής ηγεσίας, που θα καθορίζει το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο. Οι τεχνοκράτες του πρωθυπουργικού γραφείου θα σχεδιάσουν μετά τις λεπτομέρειες των επιτελικών στόχων, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τους τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή για ψήφιση και έπειτα στα υπουργεία και στην δημόσια διοίκηση για υλοποίηση.

Εάν προσέξει κανείς την ιστορία του ελληνικού έθνους, θα παρατηρήσει ότι ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα το επιτυχημένο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο ήταν ο προάγγελος της οικονομικής. πολιτισμικής και πολιτιστικής έξαρσης και υπέρβασης της ελληνικής φυλής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.