ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνδυνος για την Ευρώπη (και για την Ελλάδα) μια ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους φέτος.

15:56 - 23 Απρ 2011
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Σε άρθρο του στις Financial Times της Γερμανίας, ο μακροοικονομολόγος Wolfgang Münchau, προειδοποιεί ότι μία εσπευσμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να έχει αρνητικά επακόλουθα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία, επί του μακρού. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός υποτιθέμενου κουρέματος του ελληνικού χρέους φέτος κατά 50%, ο Münchau πιστεύει ότι το άμεσο χρηματικό κόστος για την Γερμανία θα ήταν 39 δις ευρώ για αναγκαστική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Γερμανικών τραπεζών, που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.
Μία παρόμοια εκδοχή θα είχε διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Από την μία μεριά, δεν θα βοηθούσε αρκετά την Ελλάδα να πείσει τις αγορές για την υγεία της οικονομίας της, και αργά η γρήγορα η Ελλάδα θα έπρεπε να χρεοκοπήσει, παρ όλα αυτά. Από την άλλη μεριά, το βάρος μίας ελεγχομένης χρεοκοπίας προσεχώς, θα έδινε αφορμή στο ευρωσκεπτικό κόμμα της Φινλανδίας να απαιτήσει υπερβολικό κόστος για μία διάσωση της Πορτογαλίας, και μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κλίμα επιβαρυμένο με χρεοκοπίες, το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας, μπορεί να κέρδιζε τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το οποίο θα κατέστρεφε την γαλλογερμανική συμμαχία για την προώθηση του ευρώ.

Αντίθετα, συμβουλεύει να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ακόμα δύο χρόνια, συνεχίζοντας τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, έως ότου ο ελληνικός ισολογισμός να δείχνει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ συγχρόνως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, προχωρούν σε μία σοβαρή ανακεφαλαίωση, έτσι ώστε να είναι καλά προετοιμασμένες για μία ελεγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το χρηματικό κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας θα είναι παρόμοιο, για την Ευρώπη, είτε η χρεοκοπία λάβει χώρα τώρα η αργότερα, αλλά η μεγάλη διαφορά είναι, κατά την γνώμη του, ότι, μία καλύτερα προετοιμασμένη Ευρώπη, σε δύο χρόνια, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να ελέγξει πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε επακόλουθα τυχόν διαμορφωθούν από μία σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.