ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληρωμή με κάρτα από το πρώτο ευρώ

15:30 - 20 Μαϊ 2015
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Ένα από τα πιο απλά, δίκαια και δικαίως οριζόντια μέτρα που μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση σε άμεσο χρόνο για να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή είναι η επιβολή πληρωμής με κάρτα οιασδήποτε συναλλαγής από το πρώτο ευρώ, και η επιβολή αυστηρών και άμεσων κυρώσεων στους παραβάτες.

Η τεχνολογία υπάρχει, είναι οικονομικά βιώσιμη και λειτουργική, και ο ελληνικός λαός διαθέτει και την απαραίτητη τεχνολογία όσο και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε μία οικονομία άνευ χαρτονομισμάτων. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι κάτοχος και έμπειρος χρήστης ενός κινητού. Δεν νοείται να υπάρχει κανένας που να μην ξέρει ή να μην μπορεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία με μία χρεωστική ή μία πιστωτική κάρτα.

Οι χρεωστικές κάρτες είναι διαθέσιμες για όλους τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών, και εάν υπάρχει μία οικογένεια, της οποίας κανένα μέλος δεν έχει λογαριασμό στην τράπεζα, έ, αυτή η οικογένεια να υποχρεωθεί να ανοίξει ένα. Και η κυβέρνηση να υποχρεώσει τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας να καταστήσουν την έκδοση χρεωστικών καρτών απλή, λειτουργική, ταχεία και φτηνή.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση, έχοντας στα χέρια της την νομοθετημένη απαγόρευση οιασδήποτε χρηματικής συναλλαγής μέσω χαρτονομίσματος, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις συστημικές εταιρείες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, Visa, Mastercard, και την American Express, ιδίως τις δύο πρώτες, που είναι και οι πανδημικά χρησιμοποιήσιμες, πολύ χαμηλά ποσοστά κόστους της χρήσης των καρτών για τους εμπόρους, έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς έμπορας να επικαλείται αυτό το κόστος εναντίον του μέτρου.

Δεν μπορεί να υπάρχει καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να εξαλειφθεί η μαύρη οικονομία από την χώρα, ούτε και καλύτερος τρόπος να μπορεί το κράτος να εισπράττει το ΦΠΑ, άμεσα και πανελλαδικά. Μετά ένα χρόνο τέτοιας αλλαγής, τα σημαντικά αυξημένα έσοδα του κράτους θα επιτρέψουν την κυβέρνηση να χαμηλώσει τα ποσοστά του ΦΠΑ, προς όφελος όλων των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

Ο Δυτικός κόσμος προχωρά αργά αλλά σταθερά σε μία οικονομία άνευ χαρτονομισμάτων. Πρόσφατα η Δανία, όχι η πρώτη των κρατών της Σκανδιναβίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα λογισμικό, χρεωστικό, πιστωτικό καθεστώς εμπορικών συναλλαγών, άνευ χαρτονομισμάτων. Όταν μετρήσει κανείς τον χρόνο που χρειάζονται οι υπάλληλοι στα καταστήματα να σιγουρευτούν εάν τα χαρτονομίσματα με τα οποία πληρώνει ο πελάτης είναι γνήσια ή κάλπικα, σχεδόν ισοδυναμεί με τον χρόνο που χρειάζεται να δεχθεί μία πληρωμή μέσω κάρτας. Το σύνηθες σε μία οικονομία που κάνει πανδημική χρήση καρτών στις συναλλαγές, είναι να μη απαιτείται η χειρόγραφη υπογραφή του πελάτη για μικρά ποσά κάτω των 20 ή 30 ευρώ ακόμα και για πιστωτική κάρτα, για συνηθισμένες συναλλαγές όπως στο σουπερμάρκετ.

Η τεχνολογία του διαδικτύου, μέσω wifi και μέσω κινητής τηλεφωνίας είναι πανδημικά διαδεδομένη στην χώρα μας, γεγονός που επιτρέπει σε κάθε περίπτερο, και σε κάθε μικροεπιχειρηματία, να χρησιμοποιούν άνετα, λειτουργικά και φτηνά, τα κινητά εργαλεία που επιτρέπουν την άμεση υποδοχή και έγκριση μίας διαδικτυακής πληρωμής μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Το μόνο πιθανό εμπόδιο είναι η πολιτική βούληση να νομοθετηθεί αυτό το μέτρο, και επίσης η πολιτική βούληση να νομοθετηθούν και να υλοποιηθούν σοβαρά και αυστηρότατα μέτρα εναντίον των παραβατών, που να συμπεριλαμβάνουν το προσωρινό ή και μόνιμο κλείσιμο επιχειρήσεων που παραβαίνουν αυτόν τον νόμο. Μέσα σε ένα εξάμηνο αυτή η τεράστια αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και να καταστεί το νέο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς της χώρας, προς όφελος όλων και ιδίως του έθνους, και προς ζημία των κλεφτών, μικρών, μεγάλων και συστημικών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.