ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορθοδοξία και Θρησκειολογία

15:00 - 02 Οκτ 2016
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να διδαχθεί και να εμβαθύνει στην εκπαίδευση, κατώτερη και μέση, και στην Ορθοδοξία και στην Θρησκειολογία, με μεγαλύτερη έμφαση στον πρώτο, αλλά και με σημαντική δουλειά στον δεύτερο τομέα γνώσης και αυτογνωσίας. Αλλά με την χαρακτηριστική εθνική παθολογία του διχασμού, η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε εμπόλεμο κατάσταση εναντίον της σημερινής ορθόδοξης ηγεσίας. Και ο εσαεί χαμένος είναι ο ελληνικός λαός. Αποκλεισμός είτε της Ορθοδοξίας, είτε της Θρησκειολογίας, από την ελληνική εκπαίδευση συντελεί στην διάπλαση ενός μη ολοκληρωμένου ατόμου, γιατί το κάθε άτομο πρέπει να γνωρίζει, πρωτίστως, τον εαυτό του, αλλά εξίσου σημαντικά, πρέπει να γνωρίζει και ποιοι είναι οι συγκάτοικοί του σε αυτόν το πλανήτη.

Είτε του αρέσει του υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων, είτε όχι, η Ορθοδοξία είναι βαθύτερα και πλατύτερα εμπεδωμένη στην ψυχή και στην ιστορία του Ελληνισμού, από ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Το να βάζει κανείς σε ίσο εκπαιδευτικό επίπεδο την ελληνική ορθόδοξη χριστιανική πίστη με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες είναι έγκλημα εναντίον της ταυτότητας του Έλληνα, χειρότερο από τα οικονομικά εγκλήματα των ευρωπαίων δανειστών, και πολύ πιο επικίνδυνο στην αλλοτρίωση της εθνικής ταυτότητας. Και φυσικά είναι αστείο ένα τέτοιο επιχείρημα, εάν σκεφτεί κανείς, κατά ακολουθίαν και κατά αναλογία, ότι πρέπει στην κατώτερη και στη μέση εκπαίδευση, να καταναλώνει ο μαθητής ισότιμες ώρες στην σπουδή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όσο και στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, στον αρχαίο Περσικό πολιτισμό, στον αρχαίο κινέζικο πολιτισμό, και ούτω καθ’ εξής.

 

Από την άλλη μεριά, η ηγεσία της ελληνικής ορθοδοξίας, δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να παραμένει ανίδεος του θεολογικού κόσμου γύρω του. Δεν μπορεί η εκκλησία να προωθεί την εκπαίδευση αδαών και πειθήνιων πολιτών,  για το εκκλησιαστικό της ποίμνιο, διότι ακριβώς τότε γεννάει εχθρούς και αντιπάλους. Εάν η βαθιά γνώση και η αυτογνωσία είναι απαραίτητες για ένα πλειοψηφικά ορθόδοξο ελληνικό λαό, τότε η Θρησκειολογία αλλά και η Θεολογία άλλων πίστεων, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται απαραίτητα στην βασική εκπαίδευση.

 

Η κυβέρνηση προωθεί αλλοτριωτικές επιλογές για τον ελληνικό λαό, μέσω της θρησκείας και μέσω της εθνικότητας. Την ίδια στιγμή, αντιστέκεται, μάταια όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, στις εξίσου πανίσχυρες αλλοτριωτικές παρεμβάσεις της παγκοσμιοποιημένης χρηματοπιστωτικής κεφαλαιοκρατίας. Δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Οφείλει να αναγνωρίσει την αντίφαση στην πολιτική της.

 

Η δε ελληνική εκκλησία καλόν θα ήταν να παραδεχθεί και να υποστηρίζει την παγκοσμιοποίηση της θεολογικής ανάγκης του ανθρώπου, η οποία ανάγκη υλοποιείται σε πολλές και διάφορες άλλες, εξ ίσου σημαντικές, σοφές και άγιες κοινωνικές και ατομικές εκδηλώσεις…

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 02 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.