ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφιακή οικονομία δεν είναι μόνο το Facebook

11:34 - 10 Ιουν 2018
Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για τη θέση της χώρας στο Ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη. Γενικά βρισκόμαστε χαμηλά, δηλαδή, στην 27η θέση το 2018, όπως και το 2017, μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ στον περίφημο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI).

Βέβαια υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια  καθώς λόγω των επενδύσεων των εταιριών, π.χ., η κάλυψη 4G αυξήθηκε στην Ελλάδα (στο 88%) και σήμερα πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ (91%).

Ουσιαστικά η υποδομή δημιουργείται σταδιακά, τόσο στην κινητή όσο και στην σταθερή και ουσιαστικά υπάρχει η δυνατότητα για πολύπλευρη χρήση των έξυπνων κινητών σε κάθε γωνιά της χώρας. Όμως εκεί που πρέπει να δοθεί η έμφαση είναι στο τι είδους χρήση γίνεται στο κινητό.

Facebook και αγρότες

Σε πρόσφατη ενημέρωση, μάλιστα, για την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης έδωσε εύγλωττα το πώς το νέο παραγωγικό μοντέλο μπορεί να γίνει πράξη με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, ειδικά σε έναν τομέα παραδοσιακό μεν, όπως ο αγροτικός, αλλά με μεγάλες προοπτικές, δε, για την χώρα. Όπως είπε στη σύγχρονη γεωργία π.χ. το να στείλεις μια φωτογραφία με το κινητό για πιθανή ασθένεια, σε έναν ειδικό, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση λύση και σε οικονομίες κλίμακας. Ουσιαστικά το κινητό για τον αγρότη ή κτηνοτρόφο είναι πλέον ένα εργαλείο που τον συνδέει με τα ειδικά συμβουλευτικά κέντρα, τις αγορές αλλά και την ίδια τη γνώση. Πρόκειται για μοχλό υπεραξίας και όχι για γέφυρα μόνο για το Facebook. Κάτι άλλωστε από ο κ. Χανιώτης ένας από τους λαμπρούς εκπροσώπους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα πρέπει η χώρα εν όψει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, να αξιοποιήσει δεόντως ως πηγή γνώσης, υπογράμμισε με έμφαση.

Οι δύο όψεις της τεχνολογίας

Εδώ μπαίνει το θέμα, λοιπόν, το πώς αξιοποιεί κανείς την τεχνολογία. Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο αλλά πρέπει να τρέξει ειδικά σε τομείς, όπως ο αγροτικός, για να «σπάσει» δεσμά απομόνωσης τεχνικής υστέρησης και βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι  σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας το 2017, στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται 24η. Όμως η κατανάλωση δεδομένων στη χώρα με βάση τα στοιχεία από τις εταιρίες κινητής έχουν εκτοξευτεί. Κυρίως λόγω της χρήσης στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως αν το πάμε λίγο «αλλιώς», τα επόμενα χρόνια και η  Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας, των κινητών δικτύων, της χρήσης των υπηρεσιών cloud, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του δημοσίου, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, του ηλεκτρονικού εμπορίου,  εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.).

Συνεπώς τα δεδομένα λοιπόν καλό είναι να αξιοποιούνται για χρήσεις βελτίωσης της παραγωγής και όχι μόνο για chat.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:38 - 10 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.