• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γιώργος Αλεξάκης

Γιώργος Αλεξάκης

Δυο τραγικά συμβάντα σε δυο τελείως διαφορετικά μνημεία ήλθαν να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη σεβασμού και προστασία της κληρονομιάς μας, της ευρωπαϊκής κληρονομιάς μας που είναι και το μεγάλο όπλο της ΕΕ απέναντι στη μισαλλοδοξία που «ευαγγελίζονται» κάποιοι.

 

Σε θολά νερά κινείται πλέον η σχέση ΕΕ – Μ. Βρετανίας μετά την απόρριψη του σχεδίου εξόδου της χώρας από την ΕΕ που είχε καταθέσει η Τερέζα Μέι από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Κάτι που μας αφορά άμεσα.

Η παρουσία της χώρας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού, την ΙΤΒ του Βερολίνου κατέδειξε ότι πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς. Όπως μάλιστα κατέδειξε και μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η οποία στηρίχθηκε σε στοιχεία της εταιρείας Travel Audience, για τις on-line αναζητήσεις χρηστών από κύριες αγορές, για τις διακοπές τους σε ελληνικούς και ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει ισχυρή ταυτότητα ως προορισμός στις κύριες αγορές μας, δηλαδή την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ανταγωνιστές μας όπως καταγράφηκε είναι η Ισπανία και η Ιταλία, και όχι ενδεχομένως η Τουρκία ή οι άλλες χώρες της νότιας λεκάνης της Μεσογείου.

Το θέμα των 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μονοπωλεί το ενδιαφέρον της «ασφαλιστικής» επικαιρότητας.

 

Τον όρο «εξωτικός» χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα όχι ως προορισμό τουριστών αλλά ως σημείο υποδοχής τουριστικών επενδύσεων σημαίνοντα στελέχη του χώρου.  Μάλιστα για του λόγου το αληθές παραθέτουν κάποια απτά συγκριτικά παραδείγματα για να  μας βγάλουν από τον όποιο λήθαργο πρόσκαιρης ευωχίας, παραθέτουν το τι συμβαίνει σε «ώριμους» προορισμούς και δη την Ισπανία.

Η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς  προϊόντων και υπηρεσιών ήταν από τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα όπως αναφερόταν από «παροικούντες» την Ιερουσαλήμ έφτανε στα όρια της εμμονής, σε σημείο να καθυστερεί η ολοκλήρωση της όλης συζήτησης, λόγω του ότι έμμενε ανοικτό το πότε θα γίνονται εκπτώσεις και προσφορές και πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά. 

Πολλά λέγονται για μεταρρυθμίσεις εσχάτως και για την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις 8-10 δισεκ. το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος  σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο αλλά και το προ κρίσης επενδυτικό της παρελθόν.  Πολλά ακούγονται, περισσότερα εξαγγέλλονται αλλά λιγότερα γίνονται.
 
 

Η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει ξεχαστεί καθώς χάνεται στα χρόνια της μνημονιακής ταλαιπωρίας της χώρας. Έκτοτε σαφώς έχουν γίνει πολλά και κυρίως, δεν έχουν γίνει πολλά περισσότερα, στην πιο ευαίσθητη μερίδα δημόσιας πολιτικής, στην εκπαιδευτική. Επανέρχεται, πάντως, εμφατικά το θέμα, μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναφορά της.

 

Η ψηφιακή επανάσταση που έρχεται και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η 4η μπορεί συντηρήσει χάσματα ανάπτυξης ή και να δημιουργήσει νέα, αλλά μπορεί να δώσει κι ευκαιρίες. Μόνο βέβαια αν συνειδητοποιηθεί η νέα κατάσταση που έρχεται με αλματώδη ρυθμό από όλους. Πολιτεία, θεσμούς, πολίτες και επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι έστω και με τις όποιες καθυστερήσεις οι υποδομές σε ευρυζωνικά δίκτυα και 4G – 5G προχωρούν καθώς επίκειται και σχετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ειδικά οι επιχειρήσεις και δη οι ΜμΕ που αποτελούν και την πλειοψηφία στη χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσου το μομέντουμ.

 

Πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τον ανταγωνισμό, κυρία Margrethe Vestager. Μιλώντας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο περιέγραψε την πολιτική για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ευρώπης έναντι των μεγάλων οικονομικών ανταγωνιστών της που δεν είναι άλλοι από τις ΗΠΑ, τις Ασιατικές δυνάμεις, αλλά και τις μεγάλες οικονομικές οντότητες που έχουν έδρα εκεί.

Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια, να χυθεί αμέτρητη δημοσιογραφική μελάνη, να καταγραφούν εκατοντάδες ώρες συνεδριάσεων δικαστηρίων και εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, να παιχτεί ένα «χοντρό» πολιτικό, (με έξαρση ρητορικής από την τότε αντιπολίτευση),  μιντιακό και τραπεζικό παιχνίδι για να καταλήξει μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα στο αρχείο. Ο λόγος για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων , που έκλεισε με αθωωτική απόφαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων  από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

 

Έπρεπε να έλθει το ΣτΕ για να ακυρώσει την υπουργικής απόφασης του Νοεμβρίου του 2015 με την οποία επιβαλλόταν ΕΦΚ στον κρασί για να κατανοήσει η διοίκηση ότι ο φόρος είναι ατελέσφορος άραγε; 

 

Το πρώτο βήμα για την θέσμιση μιας καινοφανούς δραστηριότητας, της οικονομίας διαμοιρασμού, απότοκου της ψηφιακής επανάστασης έγινε την περασμένη Παρασκευή με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.  

 

σελίδα 1 από 3
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman