• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γιώργος Αλεξάκης

Γιώργος Αλεξάκης

Η καταιγιστική πορεία της πανδημίας, αλλά και τα θέματα της οικονομίας μπορεί να μας έχουν προξενήσει παραζάλη, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί αιτία για να ξεχνάμε το ότι πριν 54 χρόνια η δημοκρατία μπήκε στο "γύψο", κι έτσι ξεκίνησαν μια σειρά από δεινά για τον τόπο.

Παρουσιάστηκε χτες και οδεύει προς έγκριση τις επόμενες μέρες από τις Βρυξέλλες η πρόταση της χώρας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας λαμπρής ευκαιρίας που έχει η χώρα να φτιάξει έργα που θα γυρίσουν σελίδα στο παραγωγικό μοντέλο και θα κάνουν την οικονομία της πιο «ανθεκτική», (όπως αρέσκεται πλέον να σημειώνει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών), σε κρίσεις σαν τη σημερινή.

Το δίλημμα «Βούτυρο ή κανόνια» μαζί με τα «καμπανάκια» που ηχούν για το μεταναστευτικό κάθε φορά που η Τουρκία νοιώθει στριμωγμένη ήταν οι καταλύτες των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Παράλληλα και η αναμονή αλλαγής σελίδας στο Λευκό Οίκο, που μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει χάσει έδαφος σε σχέση με την παρουσία του ως «διεθνή χωροφύλακα» παραμένει όμως ο κεντρικός παίκτης σε θέματα ασφάλειας παγκοσμίως, έπαιξε το ρόλο της.

Με το ερώτημα αν το επόμενο βήμα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα αφορά ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Κρήτη, εντός των περιοχών του Ελληνο-Αιγυπτιακού μνημονίου να πλανάται, βασικό θέμα στη συζήτηση του Σαββατοκύριακου στη Βουλή για το θέμα της πρότασης δυσπιστίας, πέρα από το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, αναδείχθηκε το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Μια αναγνώριση αστοχίας αλλά και μερικοί αστερίσκοι σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως τα εργασιακά, η επικουρική ασφάλιση και τα εθνικά καταγράφονται μετά και την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας και το οικονομικό βάρος που φέρνει η πανδημία οδηγεί αυτόματα σε μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις, για στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Αποφάσεις για κρατικές ενισχύσεις, που όμως θα στηρίξουν εθνικούς πρωταθλητές, που η ανάπτυξή τους και η διατήρησή τους σε μοντέλα διοίκησης με κυρίαρχο τον ελληνικό και εθνικό χαρακτήρα, αναμένεται να κρίνουν το μέλλον της χώρας στην επόμενη μέρα σε τομείς κομβικούς για την εθνική οικονομία.

Λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός δώσει στη δημοσιότητα το μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου (4/2) όπου ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης της ασθένειας εκτός νοσοκομειακών μονάδων, αλλά και ομάδες κατ' οίκον αποκατάστασης με νοσηλευτές ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση στους πάσχοντες από καρκίνο, η πραγματικότητα οδηγούσε σε επώδυνα συμπεράσματα. Ότι δηλαδή η παρηγορητική φροντίδα σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού νοσεί, φέρνοντας σε χιλιάδες νοσούντες και συγγενείς τους περισσότερο πόνο.

Δυο τραγικά συμβάντα σε δυο τελείως διαφορετικά μνημεία ήλθαν να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη σεβασμού και προστασία της κληρονομιάς μας, της ευρωπαϊκής κληρονομιάς μας που είναι και το μεγάλο όπλο της ΕΕ απέναντι στη μισαλλοδοξία που «ευαγγελίζονται» κάποιοι.

 

Σε θολά νερά κινείται πλέον η σχέση ΕΕ – Μ. Βρετανίας μετά την απόρριψη του σχεδίου εξόδου της χώρας από την ΕΕ που είχε καταθέσει η Τερέζα Μέι από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Κάτι που μας αφορά άμεσα.

Η παρουσία της χώρας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού, την ΙΤΒ του Βερολίνου κατέδειξε ότι πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς. Όπως μάλιστα κατέδειξε και μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η οποία στηρίχθηκε σε στοιχεία της εταιρείας Travel Audience, για τις on-line αναζητήσεις χρηστών από κύριες αγορές, για τις διακοπές τους σε ελληνικούς και ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει ισχυρή ταυτότητα ως προορισμός στις κύριες αγορές μας, δηλαδή την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ανταγωνιστές μας όπως καταγράφηκε είναι η Ισπανία και η Ιταλία, και όχι ενδεχομένως η Τουρκία ή οι άλλες χώρες της νότιας λεκάνης της Μεσογείου.

Το θέμα των 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μονοπωλεί το ενδιαφέρον της «ασφαλιστικής» επικαιρότητας.

 

Τον όρο «εξωτικός» χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα όχι ως προορισμό τουριστών αλλά ως σημείο υποδοχής τουριστικών επενδύσεων σημαίνοντα στελέχη του χώρου.  Μάλιστα για του λόγου το αληθές παραθέτουν κάποια απτά συγκριτικά παραδείγματα για να  μας βγάλουν από τον όποιο λήθαργο πρόσκαιρης ευωχίας, παραθέτουν το τι συμβαίνει σε «ώριμους» προορισμούς και δη την Ισπανία.

σελίδα 1 από 3
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman