• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γιώργος Αλεξάκης

Με το ερώτημα αν το επόμενο βήμα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα αφορά ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Κρήτη, εντός των περιοχών του Ελληνο-Αιγυπτιακού μνημονίου να πλανάται, βασικό θέμα στη συζήτηση του Σαββατοκύριακου στη Βουλή για το θέμα της πρότασης δυσπιστίας, πέρα από το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, αναδείχθηκε το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Μια αναγνώριση αστοχίας αλλά και μερικοί αστερίσκοι σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως τα εργασιακά, η επικουρική ασφάλιση και τα εθνικά καταγράφονται μετά και την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας και το οικονομικό βάρος που φέρνει η πανδημία οδηγεί αυτόματα σε μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις, για στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Αποφάσεις για κρατικές ενισχύσεις, που όμως θα στηρίξουν εθνικούς πρωταθλητές, που η ανάπτυξή τους και η διατήρησή τους σε μοντέλα διοίκησης με κυρίαρχο τον ελληνικό και εθνικό χαρακτήρα, αναμένεται να κρίνουν το μέλλον της χώρας στην επόμενη μέρα σε τομείς κομβικούς για την εθνική οικονομία.

Λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός δώσει στη δημοσιότητα το μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου (4/2) όπου ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης της ασθένειας εκτός νοσοκομειακών μονάδων, αλλά και ομάδες κατ' οίκον αποκατάστασης με νοσηλευτές ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση στους πάσχοντες από καρκίνο, η πραγματικότητα οδηγούσε σε επώδυνα συμπεράσματα. Ότι δηλαδή η παρηγορητική φροντίδα σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού νοσεί, φέρνοντας σε χιλιάδες νοσούντες και συγγενείς τους περισσότερο πόνο.

Δυο τραγικά συμβάντα σε δυο τελείως διαφορετικά μνημεία ήλθαν να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για την ανάγκη σεβασμού και προστασία της κληρονομιάς μας, της ευρωπαϊκής κληρονομιάς μας που είναι και το μεγάλο όπλο της ΕΕ απέναντι στη μισαλλοδοξία που «ευαγγελίζονται» κάποιοι.

 

Σε θολά νερά κινείται πλέον η σχέση ΕΕ – Μ. Βρετανίας μετά την απόρριψη του σχεδίου εξόδου της χώρας από την ΕΕ που είχε καταθέσει η Τερέζα Μέι από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Κάτι που μας αφορά άμεσα.

Η παρουσία της χώρας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού, την ΙΤΒ του Βερολίνου κατέδειξε ότι πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς. Όπως μάλιστα κατέδειξε και μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η οποία στηρίχθηκε σε στοιχεία της εταιρείας Travel Audience, για τις on-line αναζητήσεις χρηστών από κύριες αγορές, για τις διακοπές τους σε ελληνικούς και ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει ισχυρή ταυτότητα ως προορισμός στις κύριες αγορές μας, δηλαδή την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ανταγωνιστές μας όπως καταγράφηκε είναι η Ισπανία και η Ιταλία, και όχι ενδεχομένως η Τουρκία ή οι άλλες χώρες της νότιας λεκάνης της Μεσογείου.

Το θέμα των 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μονοπωλεί το ενδιαφέρον της «ασφαλιστικής» επικαιρότητας.

 

Τον όρο «εξωτικός» χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα όχι ως προορισμό τουριστών αλλά ως σημείο υποδοχής τουριστικών επενδύσεων σημαίνοντα στελέχη του χώρου.  Μάλιστα για του λόγου το αληθές παραθέτουν κάποια απτά συγκριτικά παραδείγματα για να  μας βγάλουν από τον όποιο λήθαργο πρόσκαιρης ευωχίας, παραθέτουν το τι συμβαίνει σε «ώριμους» προορισμούς και δη την Ισπανία.

Η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς  προϊόντων και υπηρεσιών ήταν από τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα όπως αναφερόταν από «παροικούντες» την Ιερουσαλήμ έφτανε στα όρια της εμμονής, σε σημείο να καθυστερεί η ολοκλήρωση της όλης συζήτησης, λόγω του ότι έμμενε ανοικτό το πότε θα γίνονται εκπτώσεις και προσφορές και πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά. 

Πολλά λέγονται για μεταρρυθμίσεις εσχάτως και για την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις 8-10 δισεκ. το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος  σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο αλλά και το προ κρίσης επενδυτικό της παρελθόν.  Πολλά ακούγονται, περισσότερα εξαγγέλλονται αλλά λιγότερα γίνονται.
 
 

Η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει ξεχαστεί καθώς χάνεται στα χρόνια της μνημονιακής ταλαιπωρίας της χώρας. Έκτοτε σαφώς έχουν γίνει πολλά και κυρίως, δεν έχουν γίνει πολλά περισσότερα, στην πιο ευαίσθητη μερίδα δημόσιας πολιτικής, στην εκπαιδευτική. Επανέρχεται, πάντως, εμφατικά το θέμα, μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναφορά της.

 

Η ψηφιακή επανάσταση που έρχεται και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η 4η μπορεί συντηρήσει χάσματα ανάπτυξης ή και να δημιουργήσει νέα, αλλά μπορεί να δώσει κι ευκαιρίες. Μόνο βέβαια αν συνειδητοποιηθεί η νέα κατάσταση που έρχεται με αλματώδη ρυθμό από όλους. Πολιτεία, θεσμούς, πολίτες και επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι έστω και με τις όποιες καθυστερήσεις οι υποδομές σε ευρυζωνικά δίκτυα και 4G – 5G προχωρούν καθώς επίκειται και σχετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ειδικά οι επιχειρήσεις και δη οι ΜμΕ που αποτελούν και την πλειοψηφία στη χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσου το μομέντουμ.

 

σελίδα 1 από 3
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman