ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H ρύθμιση του Airbnb και το πείραμα θέσμισης της νέας οικονομίας

12:05 - 02 Σεπ 2018
Το πρώτο βήμα για την θέσμιση μιας καινοφανούς δραστηριότητας, της οικονομίας διαμοιρασμού, απότοκου της ψηφιακής επανάστασης έγινε την περασμένη Παρασκευή με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

Πρόκειται για ένα πείραμα με πολλαπλές παραμέτρους, όπου και ακουμπά η οικονομία διαμοιρασμού. Αφορά τη νέα εικόνα των εργασιακών σχέσεων, τη νέα τάση αξιοποίησης των παγίων και χρήσης κεφαλαίων, τη σχέση φορολογικών παραδείσων με τους τόπους άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, τη δράση των εταιριών fintech, αλλά και τη σχέση κράτους -  επιχειρείν στη νέα ψηφιακή εποχή. Ουσιαστικά είναι πρόκριμα για όλη τη νέα οικονομίa.

Έτσι μετά από προσπάθεια κι εξαγγελίες δύο χρόνων περίπου σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τίθενται σε λειτουργία στον ιστότοπο www.aade.gr, το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και η Εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα (calendar), με δυνατότητα αναλυτικής επισκόπησης των δηλώσεων.

Επίσης όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, η ΑΑΔΕ είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας.

Εκεί είναι και το κλειδί της όλης προσπάθειας. Με δεδομένη τη διστακτικότητα αποκάλυψης φορολογικών στοιχείων που υπάρχει στο DNA του Έλληνα λόγω και της ακραίας φορολόγησης η συνεργασία με τις πλατφόρμες μπορεί μόνο να επιφέρει αποτελέσματα. Κι αυτά αφορούν πέρα από την διασφάλιση ίσης μεταχείρισης με άλλες επιχειρηματικές μονάδες του κλάδου της οικονομίας της φιλοξενίας και την κοινωνική ερήμωση πολλών περιοχών λόγω του υπερτουρισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ στο τελευταίο του δελτίο Ενώ συμπληρώνονται δέκα χρόνια λειτουργίας της Airbnb, διάφορες χώρες εντείνουν τον έλεγχο λειτουργίας της πλατφόρμας καθώς και άλλων παρόμοιων πλατφορμών. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη επέβαλε στην Airbnb να δίνει τα στοιχεία των οικοδεσποτών με τους οποίους συνεργάζεται προκειμένου να εντοπισθούν παράνομα ξενοδοχεία.

Επίσης, στην Ισπανία, εξετάζεται η υπαγωγή των ενοικιαζομένων σπιτιών σε μητρώο εθνικής εμβέλειας, με ενιαία κριτήρια στην τουριστική μίσθωση σπιτιών με διπλό στόχο:

αφενός τον έλεγχο του προϊόντος και αφετέρου την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές.

Τέλος, ο Δήμος της Μαδρίτης ανακοίνωσε ένα πλαίσιο λειτουργίας με το οποίο οι τουριστικές μισθώσεις στο κέντρο της πόλης αφενός θα ελέγχονται αφετέρου θα μπορούν να λάβουν χώρα μόνο σε οικήματα με ανεξάρτητη είσοδο και χωλ μετά την είσοδο του κτιρίου και πριν την είσοδο του καταλύματος.

Εδώ τώρα ξεκινάμε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.