ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να φανούμε αντάξιοι των Ιταλών

10:25 - 07 Νοε 2018
Πολλά λέγονται για μεταρρυθμίσεις εσχάτως και για την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις 8-10 δισεκ. το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο αλλά και το προ κρίσης επενδυτικό της παρελθόν. Πολλά ακούγονται, περισσότερα εξαγγέλλονται αλλά λιγότερα γίνονται.
Πρώτη και βασικότερη κίνηση, όμως,  που αφορά το πλαίσιο για την προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τα θεσμικά οικονομικά. Για την Ελλάδα όλα τούτα είναι μια μακρά και πονεμένη ιστορία Κι αυτό την ώρα που  η Ελλάδα ως «μοναδικό» οικόπεδο αλλά και ως χώρα στην κορυφαία πεντάδα των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως μπορεί άμεσα να μπει στο στόχαστρο επενδυτών.

Το είπε εμφατικά στην παρουσία της στην Αθήνα Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President της Moody's Investors Service Ltd, ενός δηλαδή από τους οίκους που μας αξιολογεί. Μιλώντας στο συνέδριο Capital + Vision τόνισε ότι το θεσμικό κομμάτι, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι κάτι που μετράει αποφασιστικά στους επενδυτές. Εκεί η χώρα πρέπει να επενδύσει τόνισε.

Βέβαια το κτηματολόγιο αφού πέρασε από πολλά κύματα τη δεκαετία του 1990 τελικά με ένα σπριντ των τελευταίων χρόνων αλλά και με σημαντική συνεισφορά πολιτών με παράβολα και τέλη έγινε πράξη. Έπρεπε, όμως, να φτάσουμε το 2018 για να υπάρξει  ολοκλήρωση των διαδικασιών για το κτηματολόγιο, την καταγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και τις χωροταξικές διευθετήσεις.  Σημειώνεται ότι μέχρι πριν την κρίση π.χ. μόνο το 1% ήταν των δασών καταγεγραμμένο. Τώρα υπάρχει η ελπίδα με το τέλος του 2019 να έχει ολοκληρωθεί καθώς ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, όπως λέει, το έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα . Παράλληλα έχουν προχωρήσει και τα ΠΔ για τις χρήσεις γης, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Σε μια χώρα που επί έναν αιώνα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει Κτηματολόγιο και το μεγαλύτερο μέρος της δόμησης, επί δεκαετίες, γίνεται εκτός κάθε σχεδιασμού,  η ανάπτυξη συστήματος χωρικού σχεδιασμού έχει πολλά να προσφέρει και σε όλα τα επίπεδα. Πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος, ουσιαστική θα είναι και η συμβολή στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, αλλά και των ίδιων των ανθρώπων, καθώς πλέον θα είναι σαφές ποιος μπορεί να χτίσει, τί και πού.

Εκεί λοιπόν θα πρέπει να δοθεί η έμφαση ώστε οι στόχοι επενδύσεων να μην μείνουν άπιαστοι και για να μείνει κάτι μετά το Κτηματολόγιο των Ιτάλων στα Δωδεκάνησα. Τουλάχιστον να φανεί ότι είμαστε .... αντάξιοί τους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.