ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προοίμιο αλυσιδωτών εξελίξεων η πρώτη κάλπη

11:24 - 17 Δεκ 2014
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της πρώτης από τις τρεις Προεδρικές ψηφοφορίες που θα κρίνουν πολλά περισσότερα από την ανάδειξη του επόμενου Πολιτειακού Άρχοντα, το πολιτικό εκκρεμές είναι μετέωρο ανάμεσα στους πόλους μιας συμμετρικής ακαμψίας.

Είναι προφανές ότι η επιλογή του Σ. Δήμα για το αξίωμα, μολονότι πρόκειται για έναν πολιτικό με υποδειγματικά συνεπή πορεία, δεν μπορεί να διαμορφώσει τις αναγκαίες συναινέσεις, διεμβολίζοντας κομματικά στεγανά.
Απεναντίας, όπως διαπιστώθηκε, καλλιεργεί συνθήκες πολιτικής οξύτητας στις οποίες πρόθυμα προσχώρησε και η αξιωματική αντιπολίτευση, συμπληρώνοντας επάξια ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης.


Ο χρόνος ξαφνικά απέκτησε απρόβλεπτη πυκνότητα. Και μεταξύ των δύο άκρων, πηγαινοέρχεται πλησίστια η αβεβαιότητα, αλλά και κάμποσοι αναποφάσιστοι και αδέσποτοι βουλευτές, οι οποίοι δείχνουν ότι περιμένουν ένα λυτρωτικό σήμα από ψηλά, που θα τους δώσει κάποιο εύσχημο πρόσχημα ώστε, να μετακινηθούν από την σημερινή ακινησία.


Τα σημάδια εντούτοις, δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία ότι στις 29 Δεκεμβρίου, λύση θα βρεθεί και θα φανεί λευκός καπνός από το μέγαρο του Κοινοβουλίου.


Προπομπός, ήταν η κίνηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αποενοχοποιώντας τους βουλευτές του κόμματός του, αναγνώρισε πανηγυρικά, ότι δεν είναι αποστάτης, ούτε εξωνημένος, όποιος αρθρώσει το «Ναι» την ώρα της κάλπης.


Ακολούθησε στην διάρκεια της Τρίτης, μια θεαματική αλλαγή ρεπερτορίου, όταν, μετά από ένα κινδυνολογικό κρεσέντο, στο οποίο πρωταγωνίστησαν εκτελωνισμένες, άκομψες συστάσεις καλής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με τον φόβο για πιθανή έξοδο από το ευρώ και αιματηρές τραπεζικές διαρροές, το πολιτικό σύστημα, επέστρεψε και πάλι, στις ψυχρές αρετές της Δημοκρατίας.


Το Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε μήνυμα κατάπαυσης του πυρός και καταλλαγής, το οποίο ενίσχυσε από το εξωτερικό ο αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος, εμφανιζόμενος ως εγγυητής της ομαλότητας σε κάθε ενδεχόμενο. Αργά το βράδυ, η διαβεβαίωση του Α. Τσίπρα ότι» η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση» πρόσθεσε το ελλείπον παιγνιόχαρτο στο βαλς της συναίνεσης.


Η πρώτη ψηφοφορία, θα δείξει αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική δυναμική που θα οδηγήσει σε εκλογή Προέδρου και θα απομακρύνει την πολιτική αστάθεια. Αν δεν υπάρξει, τότε, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή και εμπλουτισμό της ημερήσιας διάταξης, ακόμα και με τεκτονικού τύπου μετακινήσεις στην πολιτική γεωγραφία, όπως ακούγεται έντονα στο περιστύλιο και τους διαδρόμους της Βουλής τις τελευταίες ώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.