ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Καντρίλιες πολιτικής επιβίωσης με φόντο την κρίση

Καντρίλιες πολιτικής επιβίωσης με φόντο την κρίση

17:23 - 17 Φεβ 2015
Η διάχυτη αβεβαιότητα που δημιουργεί προσώρας η αποτυχία συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, διευκολύνει τις συνθήκες ακινησίας στο πολιτικό σκηνικό και αναστέλλει εξελίξεις ιδίως στα παλαιά κόμματα, τα οποία δείχνουν να κινούνται με προεκλογικές ταχύτητες.

Επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη σπουδή, ο Α. Σαμαράς που εκτιμά, όπως και οι στενοί συνεργάτες του ότι δικαιώνεται η προεκλογική του στρατηγική, ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Κ.Ο και ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για τη σύμπηξη μετώπου φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους προέδρους των δύο κομμάτων, με στόχο τη συγκρότηση ενός μετώπου διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και αποτροπής δυσμενών εξελίξεων.

 

Τόσο όμως ο Β. Βενιζέλος, όσο και ο Σ. Θεοδωράκης, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει τούτην την ώρα, είναι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Συνεργάτες του Ποταμιού χαρακτηρίζουν περιττή την συγκρότηση μετώπου αφ΄ης στιγμής όλοι οι αρχηγοί αβίαστα εκφράζονται στο δημόσιο χώρο και κρίνονται για τις επιλογές τους.

 

Το «Ποτάμι» εξάλλου, έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή δια του κ. Θεοδωράκη ότι κοινοβουλευτικά θα στηρίξει μια μετριοπαθή στροφή της κυβέρνησης στη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική ατζέντα», καλώντας παράλληλα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην ενδώσει στην πίεση της «αριστερής πτέρυγας» του κόμματος.

 

Την ίδια στιγμή, η Χ. Χαριλάου συνιστά υπομονή, μέχρι η κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα για τα παρασκήνια των Βρυξελλών τα πολιτικά κόμματα, με στόχο να προστατευθούν οι αιματηρές κατακτήσεις της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση οδεύει πλησίστια στην υπογραφή 3ου Μνημονίου, την ώρα που παριστάνει τον σκληρό διαπραγματευτή.

 

Είναι φανερό, όπως εκτιμούν στην πολιτική αγορά, ότι ο κ. Σαμαράς επενδύει στο προσωρινό αδιέξοδο, προκειμένου να ανακτήσει θέσεις στον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό, εμφανιζόμενος ως ο εγγυητής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Αναλόγως, δικαιωμένος επιχειρεί να εμφανιστεί στο εσωτερικό του κόμματός του και στην κοινή γνώμη ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαζε τη χώρα μεθοδικά από τα Μνημόνια.

 

Στο μεταξύ η Συγγρού, δίνει μια δραματική εικόνα ταχύρρυθμων και εντατικών διαβουλεύσεων. Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στην οποία κλήθηκε και ο Γκίκας Χαρδούβελης, με την συμμετοχή των Χ. Σταϊκούρα, Σ. Παπασταύρου και Χ. Λαζαρίδη, ενώ για αύριο Τετάρτη έχει συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

 

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσήλθε ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο στις διαπραγματεύσεις, ούτε καν για τα μέτρα του «70%- 30%»με αποτέλεσμα να απομονωθεί πολιτικά και να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την διαπραγμάτευση.

 

Γιώργος Χατζημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 18 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.