ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιούνκερ θα λύσει το ζήτημα της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο!

14:53 - 06 Νοε 2015
Έχουν περάσει κάμποσες ώρες και η Αθήνα παραμένει ενοχλητικά άφωνη μπροστά στην απίστευτη πρόκληση Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ωμά, ότι η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει την εθνική της κυριαρχία στο Αιγαίο, προς χάριν της συνεργασίας με την Τουρκία, για την αποτροπή των προσφυγικών ροών!

Επιστρατεύοντας μάλιστα πατρικό ύφος, κάλεσε την ελληνική πλευρά «να μη μαλώνει για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους» και να συνεργαστεί σε κοινές αποστολές με την Τουρκία για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές...

Μιλώντας από την Φρανκφούρτη- τυχαίο; Δε νομίζουμε...- με την ευκαιρία των ετήσιων γενεθλίων του στην Προεδρία της Επιτροπής, ο Γιούνκερ, αφού υπογράμμισε εισαγωγικά την ανάγκη να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, έριξε τις μάσκες λέγοντας όσο πιο απερίφραστα γινόταν:

«Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς. Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή όχι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής... χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή».

Ευπειθής στη γραμμή του Βερολίνου και της Άγκυρας και χωρίς ούτε καν μια στιγμή να διανοηθεί να θίξει τις τεράστιες ευθύνες του τουρκικού καθεστώτος που ενθαρρύνει την δράση των δουλεμπόρων, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την τουρκική ακτογραμμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, παράστησε τον αθώο και ανήξερο παρατηρητή, προσθέτοντας: «δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου είναι ακόμη ένας τάφος».

Προφανώς και δεν μίλαγε το αλκοόλ, το οποίο ομολογουμένως αγαπά, λίγο παραπάνω από το κανονικό ο Ζαν Κλωντ... Γιατί είναι αρκετά έμπειρος πολιτικός ώστε να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους «αγαθές» προτάσεις με το όχημα του «ανθρωπισμού» δικαιώνουν τις πάγιες βλέψεις της Άγκυρας για διχοτόμηση και συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Η ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη δημιουργία του οποίου η ίδια συνέβαλε απερίσκεπτα, δεν κρύβεται πίσω από τέτοια φληναφήματα. Όμως η Ελλάδα στη δεινή θέση που βρίσκεται, είναι πλέον ένας βολικός υπαίτιος...

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.