ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεματιαστές, βοτανολόγοι και μικροί Ρασπούτιν στην αυλή του Ερντογάν!

14:11 - 21 Δεκ 2016
Στην αρχή, ήταν απλώς ένας ψίθυρος, ή καλύτερα μια πιπεράτη φήμη που πήγαινε από στόμα σε στόμα. Άλλωστε έτσι ξεκινάνε όλα. Σήμερα όμως είναι κοινή πεποίθηση που διακινείται μάλιστα από τους πιο σοβαρούς αναλυτές στην Τουρκία.

Ναι, είναι αλήθεια, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει έναν στενό κύκλο αμφιλεγόμενων συνεργατών, οι οποίοι αξιοποιώντας τον κυκλοθυμικό του χαρακτήρα και την φυσική του ροπή προς την γραφικότητα, τον τροφοδοτούν συστηματικά με παράδοξες ιδέες και σχέδια.

 

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια παρέα μικρών Ρασπούτιν με ανεξέλεγκτη ισχύ που δρα στο παρασκήνιο των Προεδρικών ενδιαιτημάτων και αποτελεί ουσιαστικά το συζητήσιμης σοβαρότητας, think tank του Ερντογάν.

 

Ένας από αυτούς, ο οικονομολόγος-δημοσιογράφος Γιγίτ Μπουλούτ κέρδισε τη θέση του και φυσικά την εμπιστοσύνη του επίδοξου Σουλτάνου, όταν τον έπεισε ότι πολλοί προσπαθούν να τον πλήξουν στέλνοντάς του κύματα αρνητικής ενέργειας και τον υποβλέπουν κάνοντας μάγια!

 

Ένας άλλος, ο χημικός- βοτανολόγος ονόματι Ιμπραχίμ Σαράτσογλου, είναι ειδικευμένος σε καταπότια και κούρες με βότανα…

 

Και ο τρίτος της παρέας, ο οικονομικός του σύμβουλος Τζεμίλ Ερτέμ που προέρχεται μάλιστα από την θρυλική αριστερή οργάνωση «Ντεβ Γιόλ» που έκανε αντάρτικο πόλεων, «κουρδίζει» τον Ερντογάν με ιδέες για την «μοναδικότητα» της Τουρκίας, την (υποτιθέμενη) αυτάρκειά της σε ενεργειακές πηγές και άλλα σχετικά…  

 

Η ομάδα αυτών των ανθρώπων με την επικουρία μερικών ακόμα που βρίσκονται στο πλευρό του Ερντογάν, προωθεί στο γραφείο του ένα αλλοπρόσαλλο σχέδιο για την επαναφορά της θανατικής καταδίκης- προσφιλές θέμα εθνικιστών και μουσουλμάνων πολιτικών στην Άγκυρα και ειδικά μετά το θερινό πραξικόπημα- την αποδέσμευση από το σημερινό πεδίο σχέσεων με την Ευρώπη, την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από την εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο και να τονωθεί η εγχώρια οικονομία με ίδια μέσα, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ με τρόπο που θα υπηρετεί μόνο το τουρκικό συμφέρον και εν κατακλείδι μια σχετική χαλάρωση στο Κουρδικό, χωρίς όμως ιδιαίτερη δημοκρατική γενναιοδωρία.

 

Οι σώφρονες άνθρωποι στην Τουρκία, τρέμουν στην πιθανότητα αυτό το «παιδαριώδες σενάριο», όπως το χαρακτηρίζουν, να υιοθετηθεί από τον Ερντογάν, εκτιμώντας ότι αν επέλθει τέτοιου μεγέθους ρήξη με την Ευρώπη, θα παγώσει αυθωρεί η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και τις τουρκικές εξαγωγές, το 50% των οποίων διοχετεύονται σε χώρες της Ε.Ε.

 

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την θανατική ποινή που θα επιδεινώσει την ήδη κάκιστη κατάσταση στις ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά και τις ανεξέλεγκτες Προεδρικές εξουσίες που επιδιώκει να πάρει στα χέρια του ο Ερντογάν, θα αφήσουν πίσω τους μια Τουρκία που δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.