ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας». Οι Αμερικανοί όμως;

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας». Οι Αμερικανοί όμως;

15:54 - 08 Μαϊ 2017
Έχουν περάσει αρκετές ώρες από τη δημοσίευση στο «Βήμα» της συνέντευξης του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ και τα απόνερα παραμένουν ακόμα ισχυρά.

Με τρόπο που δεν επιτρέπει να εισχωρήσουν αμφιβολίες ο κορυφαίος διπλωμάτης έστειλε ένα διακριτό μήνυμα αναστολής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια, υπογραμμίζοντας αυτό που είναι κοινή πεποίθηση στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους του αθηναϊκού κέντρου:

 

ότι δηλαδή, ενόψει της διαφαινόμενης Συμφωνίας στο Eurogroup της 22 Μαΐου, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κερδίσει τον χρήσιμο πολιτικό χρόνο που επιζητούσε για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να ανακτήσει το χαμένο δημοσκοπικά και όχι μόνο έδαφος προς τα κοινωνικά στρώματα που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και απογοητεύθηκαν δεινά από την διάψευσή όλων των προσδοκιών τους.

 

«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον μια ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα. Επί χρόνια πολλοί ανησυχούσαν για το Grexit και αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει μέχρι την επόμενη δόση. Υποθέτοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και η επόμενη εκταμίευση πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια. Θα είναι μια περίοδος οικονομικής και χρηματοδοτικής προβλεψιμότητας και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά.

 

Την ίδια ώρα, παρατήρησε πως είναι ώρα για περισσότερο στενές μπίζνες, αναφέροντας ενδεικτικά τους τομείς της άμυνας και ασφάλειας με την χρονική επέκταση της Συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, το ενεργειακό, όπου υπάρχει άμεση αμερικανική εμπλοκή στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, τον Τουρισμό και την Γεωργία, ενώ υποσχέθηκε να γίνει δίαυλος για την προέλκυση άμεσων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα, οι οποίες, όπως υπαινίχθηκε, συνωθούνται με ενδιαφέρον εν αναμονή καλλιέργειας φιλικότερου επενδυτικού κλίματος…

 

Οι «φλογερές ημέρες» του πρόσφατου παρελθόντος, όταν ο κ. Τσίπρας υπό τα λάβαρα της ΚΝΕ διαδήλωνε στους δρόμους «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», φαίνεται πως μάλλον ανήκουν στο λεύκωμα της «απερίσκεπτης νεότητας» που συμμορφώνεται τώρα στις υποδείξεις ενός σχεδόν καταναγκαστικού ρεαλισμού.

 

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας» είναι το δόγμα της νέας εποχής και γύρω από αυτό περιστρέφονται σε κυβέρνηση και κόμμα, όπως τα πολιτικά ηλιοτρόπια…

 

Ο πρωθυπουργός, κινείται ή προσπαθεί να δείξει ότι σκοπεύει να ηγηθεί μιας οργανωμένης προσπάθειας για επενδυτική άνοιξη στον τόπο, με αφετηρία το επίσημο ταξίδι του στην Κίνα την προσεχή εβδομάδα από το οποίο φιλοδοξεί να επιστρέψει έχοντας στις αποσκευές του κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις.

 

Στην επιχείρηση αυτή για την διαμόρφωση του «νέου αφηγήματος» κατά Πάϊατ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντάξει και ένα πρόγραμμα επισκέψεων ανά υπουργείο, το οποίο εγκαινιάζει την Τρίτη 9 Μαΐου από το υπουργείο Παιδείας, έχοντας διαμηνύσει ήδη στους υπουργούς του, ότι «δεν υπάρχει πλέον για κανέναν το άλλοθι της διαπραγμάτευσης» και ότι πρέπει να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στον μεγάλο στόχο που είναι η αντιμετώπιση της καταθλιπτικής ανεργίας.

 

Είναι πρόδηλο ότι με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός, όπως λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, επιθυμεί να σηματοδοτήσει στροφή στην διαβόητη καθημερινότητα και να δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε υπουργούς των οποίων η τύχη αγνοείται τους τελευταίους μήνες, συντηρώντας την ίδια ώρα σε επιφυλακή τις φιλοδοξίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία προσβλέπει σε ξαναμοίρασμα της τράπουλας, εις ένδειξη αναγνώρισης των αγόγγυστων υπηρεσιών που προσφέρει στηρίζοντας αντιλαϊκά μέτρα.  

 

Το καρπούζι και το μαχαίρι κοινώς, όπως ο reporter.gr έχει ξαναγράψει βρίσκεται στην πλευρά του Μαξίμου. Από τον τρόπο που θα χειριστεί προσεχώς τα πράγματα, θα διαμορφωθούν όχι μόνο οι όροι του πολιτικού και εκλογικού ανταγωνισμού τους επόμενους μήνες, αλλά κυρίως οι δυνατότητες της Οικονομίας να κερδίσει μια παρτίδα από τη βαθειά κρίση.  

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 09 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.