ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξοδος στις αγορές και άλλες ιστορίες

02:20 - 09 Ιουν 2017
Για να καταλαβαίνουμε τι θα πει "έξοδος στις αγορές" ας δούμε τις επιδόσεις δύο αδελφών μνημονιακών χωρών, οι οποίες, τρία χρόνια μετά την επιτυχή αποφοίτηση, έχουν αποκαταστήσει την πρόσβασή τους στις αγορές χρέους.
Η απόδοση του πενταετούς χρέους είναι 1.38% για την Πορτογαλία και -0.17% (ναι, αρνητική!) για την Ιρλανδία. Η απόδοση του δεκαετούς είναι 3% για την Πορτογαλία και 0.68% για την Ιρλανδία. 
 
Ας δούμε και τα δικά μας. Πενταετές χρέος δεν είναι υπό διαπραγμάτευση στις αγορές, το διετές στο 5.7%. Το δεκαετές 6.1%.
 
Μάθαμε από δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους στα ειδησεογραφικά πρακτορεία πως στόχος είναι η έξοδος στις αγορές με 5% ή καλύτερα για πενταετές ομόλογο. Στόχος εφικτός, λέει, με το QE, μιας και οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι πως οι αποδόσεις μπορεί να πέσουν από 0.7% μέχρι 1.5% - νάτο το 5%, το βλέπουμε μπροστά μας! 
 
Η αφήγηση άλλαξε. Η μητέρα όλων των μαχών για το χρέος μας τελείωσε πριν αρχίσει. Τώρα έχουμε τις αγορές! 
 
Να θυμίσω μόνο πως, με τους τόκους να πληρώνονται από το πλεόνασμα, για το διάστημα 21/8/2018-31/12/2019 πρέπει να βρούμε από τις αγορές €14 δις. Παρά το ότι κάπου €10 δις απ' αυτά είναι για ομόλογα με επιτόκια 4.75%, 6%, 6.5% (άρα, ο,τιδήποτε φθηνότερο καλό είναι), είναι αυτοκτονική η άντληση περισσότερων από μερικά δοκιμαστικά δις με επιτόκιο του 5%. 
 
Το QE θεραπεύει πάσαν νόσον - ως και την ποδάγρα ? Όχι ακριβώς.Δουλεύει με τη λογική, υπάρχοντος αγοραστή με βαθειά τσέπη, ο επενδυτής πουλάει ομόλογα σύντομης λήξης και αγοράζει ομόλογα μακρύτερης λήξης. Όμως δεν υπάρχουν καν ελληνικά ομόλογα που να λήγουν μεταξύ Απριλίου 2019 και Μαΐου 2022. 
 
Η καημένη η ΕΚΤ μέχρι το πολύ €3 δις μπορεί να ρίξει. Δηλαδή, ο ΟΔΔΗΧ πρέπει πρώτα να φροντίσει να υπάρχουν ομόλογα, ώστε να βοηθήσει η ΕΚΤ να ενεργοποιηθεί η μετακύλιση κεφαλαίων. 
 
Όλοι ξέρουν πως ακόμη και με QE η ικανοποιητική έξοδος στις αγορές μέχρι την άνοιξη 2018 είναι πρακτικώς αδύνατη. Θα βολευτούμε με μερικά δις στο 5%, με τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό να πανηγυρίζει και ανάμεσα στους θεσμούς θα γίνεται το "έλα να δεις" για να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας. Οι δε "αγορές" μέχρις ότου λυθεί το ζήτημα της επιβίωσης της χώρας θα είναι επιφυλακτικές. 
 
Τι νάχουν τα έρμα και ψοφάνε, τέτοιο success story και να μην το αγοράζουν οι traders! Νταούλια και ζουρνάδες θα θέλουν, το τραβάει η καρδιά τους.
 
Αν καταλαβαίνουμε καλά, ανεξαρτήτως της κατάληξης της 15 ή 22 Ιουνίου, το theme του επόμενου πάρτυ έχει ήδη βγει. Θα είναι πάλι μασκέ. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  θα ντυθούν αγωνιστές διαπραγματευτές.
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.