• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γιώργος Προκοπάκης

Γιώργος Προκοπάκης

Στο συνέδριο του Economist, ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημίσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), είπε μεταξύ άλλων:
"Θέλουμε να κάνουμε τα ελληνικά securities πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, γεγονός που θα αυξήσει την όρεξη των επενδυτών και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαμηλές αποδόσεις."
Κι εγώ θέλω, όπως θέλω και δεκάδες άλλα πράγματα, και ο Ευκλείδης θέλει να βγει για ποτό με τη Σκάρλετ. Τι κάνει όμως ο ΟΔΔΗΧ για να κάνει τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικά και την επόμενη ημέρα της πανδημίας;
Με το κλείσιμο του 2020, τα διαθέσιμα του δημοσίου ήταν €34.5 δισ. Το νούμερο προκύπτει ως το άθροισμα των καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ (όπως καταγράφεται στον Ισολογισμό που μόλις δημοσιοποιήθηκε, αλλά και στις μηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της κεντρικής τράπεζας), των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες της κεντρικής κυβέρνησης και των φορέων του δημοσίου (όπως καταγράφονται στο σχετικό μηνιαίο δελτίο της ΤτΕ). Αυτό το "ύψος διαθεσίμων" παρακολουθώ εδώ και χρόνια και δημοσιοποιώ κάθε τόσο το διάγραμμα της εξέλιξής του. Επισυνάπτεται η τελευταία επικαιροποίηση με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2020.
Σήμερα, 28/2, το ΒΗΜΑ παραθέτει τις απόψεις Πισσαρίδη (όπως εκφράστηκαν σε ισπανογαλλικό φόρουμ) για τη διαγραφή χρέους και η Καθημερινή φιλοξενεί τις απόψεις Στουρνάρα, Σταϊκούρα, Βέττα, Κουτεντάκη, για το ίδιο θέμα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλά, σε επίπεδα που δεν μπορούσε κανείς να φαντασθεί πριν ενάμισυ χρόνο. Βασικός λόγος είναι οι αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο της παρέμβασης PEPP.

Από τον Μάρτιο, μόλις εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα στήριξης, έχω αναφερθεί κάμποσες φορές σε συγκεκριμένη ελληνική ιδιαιτερότητα. Αφ' ενός η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και αφ' ετέρου - και κυρίως - τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας (μέγεθος επιχειρήσεων, βιωσιμότητα, οικονομική κατάσταση, θεσμικό πλαίσιο), δεν θα επιτρέψουν τη μετακύλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω τραπεζικού δανεισμού - ασχέτως εγγυήσεων από την κυβέρνηση ή κοινοτικούς φορείς.
Εμβόλιο η Pfizer, πύραυλος τα χρηματιστήρια, γύρισμα τα ομόλογα. Έχουμε ξαναπεί πως η αγορά χρέους, εκτός των άλλων, είναι και ένα ασφαλές λιμάνι για τους επενδυτές, όταν οι χρηματαγορές είναι σε τρικυμία.
Η συνέντευξη του κ. Πατέλη, επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, υποτίθεται ξεσήκωσε σάλο - για τους λάθος λόγους. Ο υποτιθέμενος σάλος προκλήθηκε από την αναφορά του στη δημιουργία νέων αποταμιευτικών προϊόντων τα οποία θα αντικαταστήσουν την επικουρική σύνταξη. Όποια κουβέντα σχετικά με το θέμα είναι άνευ ουσίας όσο δεν υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχουν κάπου τρία εκατομμύρια ήδη συνταξιούχοι και άλλα δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι που έχουν ήδη "γράψει" κάποια χρόνια ασφάλισης. Από κυβερνητικούς έχει ειπωθεί για εθελοντική συμμετοχή. Τι να λέμε τώρα για ένα φαντασιακό μέλλον στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τα οικονομικά του, να χειρίζεται επενδυτικά τη μελλοντική του σύνταξη; Άντε να λυθούν τα πέντε εκατομμύρια προβλήματα, άντε να δούμε την έκταση του εθελοντικού χαρακτήρα και να το συζητήσουμε. Σάλος από την κατάθεση πρόθεσης-ευχής να μην πληρώνουν οι νεότεροι τους μεγαλύτερους δεν λέει κάτι!
Είμαστε στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, με καυτές προτεραιότητες, όμως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παραμένει. Η συγκυρία, λόγω της στήριξης της ΕΚΤ, δίνει ευκαιρίες. Ας το δούμε:
Ας περιγράψουμε την κατάσταση σε ένα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα:
 
Η συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα στην ενίσχυση της Ευρώπης - και μεγάλη βοήθεια για τις πληττόμενες χώρες. Οι κραυγές για την υποτιθέμενη αναποφασιστικότητα της Ευρώπης και τον κακό βορρά κατά του καλού νότου είναι ιδεολογικά φληναφήματα.
 
Το γράφημα που επισυνάπτεται δημοσιεύθηκε στους Financial Times την 6/7 - τα στοιχεία είναι από το Ινστιτούτο Bruegel. Δείχνει την έκταση της δημοσιονομικής παρέμβασης, με αναφορά το ΑΕΠ 2019. Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης κατατάσσεται μακράν τελευταία, με πρώτη την Ιταλία. Η Ισπανία, πολύ χτυπημένη και αυτή από τον ιό είδε μια μάλλον μικρή παρέμβαση.

Πολλά ανακαλούνται στη μνήμη και πολλά λέγονται για το δημοψήφισμα. Πολλά και για το αποτέλεσμα και τη διαφορά. Φταίει ή όχι το σώμα των ψηφοφόρων; Οι συμπολίτες του ΟΧΙ που είναι στα λαγούμια μας πήραν στο λαιμό τους; Ο παραλογισμός και η πολιτική ανηθικότητα των Τσίπρα-Καμμένου ξεπερνά κάθε μέτρο. Για την πλευρά του ΝΑΙ όμως τι λέμε; Ο αγώνας ο καλός, η σωστή πλευρά, ουσιαστικά νικητές, μακροπρόθεσμα καταξιωμένοι. Υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες που αξίζει να θυμόμαστε ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια ατυχήματα.

Η καθοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται. Όχι ραγδαία, σταθερά καθοδικά. Τρίτη ημέρα που οι αποδόσεις ομολόγων μέχρι 20ετίας είναι χαμηλότερες από το κόστος των δανείων ESM. Ας κάνουμε μια παράκαμψη.
Η ελληνική κοινή γνώμη δεν ενημερώνεται για εξελίξεις σχετικά με τις συντρόφισσες μνημονιακές χώρες. Το ζήτημα δεν τελειώνει στο "μπήκαν στα μνημόνια, τα εξετέλεσαν, βγήκαν". Να δούμε κάποια σχετικά,
σελίδα 1 από 9
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman