• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γιώργος Προκοπάκης

Γιώργος Προκοπάκης

Το μνημόνιο Τσίπρα συμφωνήθηκε 13/7 και ψηφίστηκε από τη Βουλή 22/8/2015. Βασική πρόβλεψη η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων μέχρι τον Οκτώβριο 2015 και να έχει τη δομή (τον μηχανισμό) έτοιμη μέχρι τέλους 2015.

Χτες έκανα πλάκα λέγοντας πως θα μπορούσε ο ΥΠΟΙΚ να παίξει με το επιτόκιο των repos και τις επιχορηγήσεις των φορέων για να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα που δεν υπάρχει. Τσουπ τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Αυγούστου.

 

Χτες έγραφα σε ανάρτηση για τα διαθέσιμα του δημοσίου και το μαξιλάρι, πως με επικείμενη την πληρωμή ομολόγων ΕΚΤ (η άλλη πληρωμή δανείων ΔΝΤ, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει εντός του 2019), τα διαθέσιμα μειώνονται περισσότερο. 

Δεν είμαι ζεστός για το θέμα γιατί οι προτεραιότητες κρύβονται. Να εξηγήσω, λοιπόν:

Η μείωση της υποχρέωσης πρωτογενούς πλεονάσματος από 3.5% σε 2.5% του ΑΕΠ, δίνει μια διαφορά σχεδόν €1.9 δις. Μιλούν όλοι για την ανάπτυξη που θα φέρουν αυτά τα λεφτά. Δεν λέει κανείς όμως σε πόσο χρόνο από σήμερα θα μπορεί να διοχετεύει το κράτος προς υποδομές και άλλες επενδύσεις, €2 δις το χρόνο, παραπάνω από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;

Ας μη μπούμε στη συζήτηση «πόσο είναι το μαξιλάρι Τσίπρα;» και ας περιοριστούμε στο σκληρό μαξιλάρι, τα €15.7 δις που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ και δεν μπορεί να εκταμιευθεί ούτε δεκαράκι χωρίς τη συμφωνία του ESM. Από τα χρήματα αυτά, €11.4 δις είναι δάνεια του ESM και €4.3 δις οι πόροι από δύο ομόλογα (5ετές Ιουλίου 2017 και 7ετές Φεβρουαρίου 2018). Τι μας κοστίζει αυτό το μαξιλάρι;

Είχα αναφερθεί κάμποσες φορές κατά την τσακαλώτεια πλειστόκαινο εποχή στους οικονομικούς συντάκτες (προφανώς όχι όλους, οι σωστοί ξέρουν ότι εξαιρούνται) οι οποίοι απλώς μεταφέρουν τις επικοινωνιακές επιθυμίες υπουργών. Οι ίδιοι που έβλεπαν μαξιλάρια €50 δις πριν τρεις μήνες, τώρα βλέπουν επενδυτές να συρρέουν. Πού τους είδαν; Δεν τους είδαν, συνάγουν υποτίθεται από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Bingo!

Πριν από λίγες ημέρες ισχυρίσθηκα πως η θριαμβολογία σχετικά με την υποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τις αγορές, απλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κυρίως δεν μπορεί να βασισθεί στην αντίδραση των αγορών η διαπραγματευτική πολιτική για τα πλεονάσματα. Σε ιδιωτικά κυρίως σχόλια από φίλους, έγινε αναφορά στο διεθνές κλίμα που «γύρισε» τον τελευταίο καιρό – Ιταλία, διαφαινόμενη ύφεση στη Γερμανία, Τραμπ/Κίνα, κλπ. Αναφέρθηκα τόσο στη σημαντική βελτίωση σε σχέση με τρεις μήνες πριν, αλλά και στο διεθνή παράγοντα. Πάντως, πάντα κάτι θα γίνεται που θα επηρεάζει. Για να είναι σαφής η εικόνα, ετοίμασα ένα διαγραμματάκι με την εξέλιξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και του spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Μπλε καμπύλη η απόδοση του 10ετούς, κόκκινη το spread. Οι μπάρες είναι οι ημερομηνίες ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Ας το διαβάσουμε, λοιπόν.

Η στραβή στις διεθνείς αγορές ψιλοέγινε. Κατρακύλα το Χρηματιστήριο Αθηνών, οριακά χειρότερα (οριακή ή μικρή αύξηση αποδόσεων) τα ομόλογά μας. Η πτώση στο χρηματιστήριο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές - οι δε τράπεζες, σοκ και δέος. Τα ομόλογα της ευρωζώνης κατέγραψαν σημαντική μείωση αποδόσεων - νωρίτερα κατά τη διαπραγμάτευση είχαμε και ράλλυ, το οποίο γύρισε εν μέρει.

Η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη για τα προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Η ΤτΕ έχει προχωρήσει σε αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων ύψους €42 δις, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης. Περισσότερα από το σύνολο των ελληνικών ομολόγων στις αγορές – πολύ περισσότερα από τα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα. Η ΕΚΤ έχει παρατείνει επ’ αόριστον την επανεπένδυση των κεφαλαίων αυτών (και όλων των €2.6 τρις) με την ωρίμανση των ομολόγων. Δηλαδή, η Ελλάδα κρατούσε από τον Μάρτιο 2015 ομπρέλα ανοικτή ενώ έβρεχε ρευστότητα.

Ως γνωστόν μία από τις προεκλογικές θέσεις της ΝΔ ήταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της μείωσης του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% του ΑΕΠ , σε 2.5%. Εκτιμώ πως επειδή υποχρεωτικά θα πάρει πολύ χρόνο για να καταλήξει μια τέτοια διαπραγμάτευση, ως στόχος είναι ατελέσφορος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρώτα προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και η ελληνική οικονομία να επιδεικνύει κάποια δυναμική – διαφορετικά η βιωσιμότητα του χρέους είναι σε κίνδυνο.

500.000 θέσεις εργασίας. Τόσες υποσχέθηκε ο Τσίπρας χθές το βράδυ. Ας το δούμε.

Οι αγορές στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Τα ελληνικά ομόλογα μέσα σε μια εβδομάδα έσκισαν. Τα spreads μαζεύτηκαν - αν και σχεδόν όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης κινήθηκαν πτωτικά.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει κατ' ανάγκην κατάρρευσή του - σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων μετά την αποδρομή του.

σελίδα 1 από 6
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman