• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γιώργος Προκοπάκης

Γιώργος Προκοπάκης

Πριν από λίγες ημέρες ισχυρίσθηκα πως η θριαμβολογία σχετικά με την υποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τις αγορές, απλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κυρίως δεν μπορεί να βασισθεί στην αντίδραση των αγορών η διαπραγματευτική πολιτική για τα πλεονάσματα. Σε ιδιωτικά κυρίως σχόλια από φίλους, έγινε αναφορά στο διεθνές κλίμα που «γύρισε» τον τελευταίο καιρό – Ιταλία, διαφαινόμενη ύφεση στη Γερμανία, Τραμπ/Κίνα, κλπ. Αναφέρθηκα τόσο στη σημαντική βελτίωση σε σχέση με τρεις μήνες πριν, αλλά και στο διεθνή παράγοντα. Πάντως, πάντα κάτι θα γίνεται που θα επηρεάζει. Για να είναι σαφής η εικόνα, ετοίμασα ένα διαγραμματάκι με την εξέλιξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και του spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Μπλε καμπύλη η απόδοση του 10ετούς, κόκκινη το spread. Οι μπάρες είναι οι ημερομηνίες ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Ας το διαβάσουμε, λοιπόν.

Η στραβή στις διεθνείς αγορές ψιλοέγινε. Κατρακύλα το Χρηματιστήριο Αθηνών, οριακά χειρότερα (οριακή ή μικρή αύξηση αποδόσεων) τα ομόλογά μας. Η πτώση στο χρηματιστήριο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές - οι δε τράπεζες, σοκ και δέος. Τα ομόλογα της ευρωζώνης κατέγραψαν σημαντική μείωση αποδόσεων - νωρίτερα κατά τη διαπραγμάτευση είχαμε και ράλλυ, το οποίο γύρισε εν μέρει.

Η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη για τα προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Η ΤτΕ έχει προχωρήσει σε αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων ύψους €42 δις, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης. Περισσότερα από το σύνολο των ελληνικών ομολόγων στις αγορές – πολύ περισσότερα από τα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα. Η ΕΚΤ έχει παρατείνει επ’ αόριστον την επανεπένδυση των κεφαλαίων αυτών (και όλων των €2.6 τρις) με την ωρίμανση των ομολόγων. Δηλαδή, η Ελλάδα κρατούσε από τον Μάρτιο 2015 ομπρέλα ανοικτή ενώ έβρεχε ρευστότητα.

Ως γνωστόν μία από τις προεκλογικές θέσεις της ΝΔ ήταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της μείωσης του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% του ΑΕΠ , σε 2.5%. Εκτιμώ πως επειδή υποχρεωτικά θα πάρει πολύ χρόνο για να καταλήξει μια τέτοια διαπραγμάτευση, ως στόχος είναι ατελέσφορος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρώτα προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και η ελληνική οικονομία να επιδεικνύει κάποια δυναμική – διαφορετικά η βιωσιμότητα του χρέους είναι σε κίνδυνο.

500.000 θέσεις εργασίας. Τόσες υποσχέθηκε ο Τσίπρας χθές το βράδυ. Ας το δούμε.

Οι αγορές στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Τα ελληνικά ομόλογα μέσα σε μια εβδομάδα έσκισαν. Τα spreads μαζεύτηκαν - αν και σχεδόν όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης κινήθηκαν πτωτικά.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει κατ' ανάγκην κατάρρευσή του - σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων μετά την αποδρομή του.

Δεν ξέρω τίνος βίτσιο είναι, όμως το ποσόν των €5.5 δισ έχει αναδειχθεί σε σταθερά μέτρησης οικονομικής αβελτηρίας. Προχτές ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τον πλήρη εξευτελισμό της κυβέρνησης των Ελλήνων, προπληρώνοντας μέρος του πλεονάσματος τριετίας. Η μονάδα μέτρησης εφαρμόστηκε: €5.55 δισ το ποσόν.

Στα ξαφνικά, τα spread γυρίσανε – θα μιλήσουμε για τα δεκαετή ομόλογα. Να τα δούμε:

Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν ρωτάει για τα μετοχοδάνεια της Τράπεζας Αττικής.

Να θυμίσω πως στην ΕΡΤ κάθε παιγνίδι του πρωταθλήματος Super League που μεταδίδει κοστίζει €276 χιλ. Ένα ποσό στη Super League το οποίο θα επιστρέψει στις ομάδες ως επιβράβευση του ευ αγωνίζεσθαι (απίστευτη πλάκα αυτό βλέποντας το χάος στο ΟΑΚΑ), ένα ποσό στις ομάδες με τις οποίες είναι συμβεβλημένη («θα είναι» δεδομένου ότι ο κ. Δρόσος δεν είναι κορόιδο να φορτωθεί τις πανάκριβες γελοιότητες και αφήνει την ΕΡΤ να εκπέμπει με προσύμφωνα) και το κόστος παραγωγής. Έσοδα έχει η εταιρεία από πώληση διαφημιστικού χρόνου.

 

Η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που διακρατούνται από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης) πάει πολύ πίσω.

 

Έχει πλάκα που κανείς δεν ήξερε για τον εκτροχιασμό Καραμανλή. Παρθένες στους βάλτους - χωρίς τον Ανέστη Βλάχο όμως.

Θα ξαναπώ: όποιος ενδιαφερόταν να ξέρει, ήξερε. 

σελίδα 1 από 6
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman