• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γιώργος Προκοπάκης

Εμβόλιο η Pfizer, πύραυλος τα χρηματιστήρια, γύρισμα τα ομόλογα. Έχουμε ξαναπεί πως η αγορά χρέους, εκτός των άλλων, είναι και ένα ασφαλές λιμάνι για τους επενδυτές, όταν οι χρηματαγορές είναι σε τρικυμία.
Η συνέντευξη του κ. Πατέλη, επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, υποτίθεται ξεσήκωσε σάλο - για τους λάθος λόγους. Ο υποτιθέμενος σάλος προκλήθηκε από την αναφορά του στη δημιουργία νέων αποταμιευτικών προϊόντων τα οποία θα αντικαταστήσουν την επικουρική σύνταξη. Όποια κουβέντα σχετικά με το θέμα είναι άνευ ουσίας όσο δεν υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχουν κάπου τρία εκατομμύρια ήδη συνταξιούχοι και άλλα δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι που έχουν ήδη "γράψει" κάποια χρόνια ασφάλισης. Από κυβερνητικούς έχει ειπωθεί για εθελοντική συμμετοχή. Τι να λέμε τώρα για ένα φαντασιακό μέλλον στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τα οικονομικά του, να χειρίζεται επενδυτικά τη μελλοντική του σύνταξη; Άντε να λυθούν τα πέντε εκατομμύρια προβλήματα, άντε να δούμε την έκταση του εθελοντικού χαρακτήρα και να το συζητήσουμε. Σάλος από την κατάθεση πρόθεσης-ευχής να μην πληρώνουν οι νεότεροι τους μεγαλύτερους δεν λέει κάτι!
Είμαστε στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, με καυτές προτεραιότητες, όμως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παραμένει. Η συγκυρία, λόγω της στήριξης της ΕΚΤ, δίνει ευκαιρίες. Ας το δούμε:
Ας περιγράψουμε την κατάσταση σε ένα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα:
 
Η συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα στην ενίσχυση της Ευρώπης - και μεγάλη βοήθεια για τις πληττόμενες χώρες. Οι κραυγές για την υποτιθέμενη αναποφασιστικότητα της Ευρώπης και τον κακό βορρά κατά του καλού νότου είναι ιδεολογικά φληναφήματα.
 
Το γράφημα που επισυνάπτεται δημοσιεύθηκε στους Financial Times την 6/7 - τα στοιχεία είναι από το Ινστιτούτο Bruegel. Δείχνει την έκταση της δημοσιονομικής παρέμβασης, με αναφορά το ΑΕΠ 2019. Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης κατατάσσεται μακράν τελευταία, με πρώτη την Ιταλία. Η Ισπανία, πολύ χτυπημένη και αυτή από τον ιό είδε μια μάλλον μικρή παρέμβαση.

Πολλά ανακαλούνται στη μνήμη και πολλά λέγονται για το δημοψήφισμα. Πολλά και για το αποτέλεσμα και τη διαφορά. Φταίει ή όχι το σώμα των ψηφοφόρων; Οι συμπολίτες του ΟΧΙ που είναι στα λαγούμια μας πήραν στο λαιμό τους; Ο παραλογισμός και η πολιτική ανηθικότητα των Τσίπρα-Καμμένου ξεπερνά κάθε μέτρο. Για την πλευρά του ΝΑΙ όμως τι λέμε; Ο αγώνας ο καλός, η σωστή πλευρά, ουσιαστικά νικητές, μακροπρόθεσμα καταξιωμένοι. Υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες που αξίζει να θυμόμαστε ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια ατυχήματα.

Η καθοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται. Όχι ραγδαία, σταθερά καθοδικά. Τρίτη ημέρα που οι αποδόσεις ομολόγων μέχρι 20ετίας είναι χαμηλότερες από το κόστος των δανείων ESM. Ας κάνουμε μια παράκαμψη.
Η ελληνική κοινή γνώμη δεν ενημερώνεται για εξελίξεις σχετικά με τις συντρόφισσες μνημονιακές χώρες. Το ζήτημα δεν τελειώνει στο "μπήκαν στα μνημόνια, τα εξετέλεσαν, βγήκαν". Να δούμε κάποια σχετικά,

Φίλοι που παρακολουθούν ξέρουν πως είμαι από τους λίγους, ίσως ο μόνος, που έλεγαν πως το δημόσιο πρέπει να βγαίνει και να δανείζεται. Με την ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ, είπα "να βγει ο ΟΔΔΗΧ με εκδόσεις ομολόγων, επιθετικά και λελογισμένα". Η χθεσινή επιτυχία με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 1.5% (δεν έχω δει επίσημη ανακοίνωση για τιμή προσφοράς και προμήθεια - κάποια στιγμή θα τα βγάλει ο ΟΔΔΗΧ) επιβεβαιώνει την άποψή μου. Εμπρός και για άλλες εκδόσεις.

Σήμερα το 10ετές ομόλογο έκλεισε με απόδοση 1.35%. Από 2.1% πριν δύο εβδομάδες. Στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν οι ανακοινώσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ. Να θυμίσω πως το πρωί της ημέρας που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα της ΕΚΤ, 18/3, η απόδοσή του είχε ξεπεράσει το 4%. Στο μεσοδιάστημα έγιναν και αγορές ελληνικών ομολόγων (τουλάχιστον €4.5 δισ) από το Ευρωσύστημα. 

Το Bloomberg μεταδίδει πως μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει στο πλαίσιο της παρέμβασης για την πανδημία, αξιόγραφα συνολικής (ονομαστικής) αξίας €234.7 δισ. Απ' αυτά €4.7 δισ πήγαν σε ελληνικά χαρτιά.

Η ομάδα των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, G20, ανακοίνωσε πως οι μισές από τις χώρες που έχουν σχετικό δικαίωμα, αιτήθηκαν αναστολής πληρωμών διμερών χρεών.

Βγήκε το δελτίο χρέους (τριμηνιαίο) Μαρτίου. Πέραν του απολύτως σοκαριστικού να βλέπεις τα repos να ανεβαίνουν €5 δισ σε ένα τρίμηνο, υπάρχει και μια "πρώτη".

σελίδα 1 από 9
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman