• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γιώργος Προκοπάκης

Γιώργος Προκοπάκης

 

Ο αγωγός EastMed σχεδιάζεται να μεταφέρει στην ηπειρωτική Ευρώπη φυσικό αέριο από τα υπό ανάπτυξιν υποθαλάσσια πεδία Ισραήλ και Κύπρου. Θεωρητικά θα μπορούσε να μεταφέρει και το αέριο που ενδεχομένως βρεθεί στην Κρήτη. Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας υπογράφεται την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους, 2/1/2020, στην Αθήνα.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα "Ηρακλής" που θα καθαρίσει σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Ο σημαντικός βαθμός είναι 40% ως στόχος 18μήνου. Δεν είναι το 50% που μόλις πριν τρεις μέρες έλεγε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Bloomberg - τι είναι μια διαφορά €7.5 δισ, βρε αδελφέ!

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ιταλική CdS, λέει πως δεν έχουν έννοια τα πλεονάσματα του 3.5%. Η επιχειρηματολογία περιστρέφεται γύρω από την φερεγγυότητα της κυβέρνησης.

Κοιτάζοντας τις υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης του χρέους, με την περίοδο χάριτος να πηγαίνει στο 2032 και να μην υπάρχουν οι υποχρεώσεις €2.7 δισ προς ΔΝΤ, παρατηρώ:

Εγκρίθηκε από ESM/EFSF το waiver του δικαιώματος να απαιτήσουν αναλογική εξόφληση των δανείων και έτσι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εξόφληση μέρους των δανείων ΔΝΤ - περίπου €2.7 δισ καταβολή.

Έχουμε αυτές τις μέρες των τσουνάμι των χρεώσεων σχεδόν σε όλες τις πράξεις ή συναλλαγές όλων των τραπεζών. Αυτό το "όλων" παραπέμπει σε προβλήματα φαλκίδευσης του ανταγωνισμού. Οι τραπεζίτες δεν είναι τρελοί να πηγαίνουν ανάποδα σε όλο τον πλανήτη. Απλώς οι τράπεζές μας δεν μπορούν να ασκήσουν τραπεζική. Είναι ένα πανεθνικό δίκτυο PayPal - από προμήθειες συντηρούνται και το PayPal και οι τράπεζές μας.

Ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας μου έκανε την τιμή να αναφερθεί στο άρθρο μου του Αυγούστου με τη λογιστική αποτύπωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αναφέρει:
"Όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσει κάποιος, το κόστος προκύπτει πολύ σημαντικό. Ακόμα και αν αγνοηθούν εντελώς τα δυναμικά στοιχεία, η στατική ανάλυση, δηλαδή ανάλυση σε παρελθόντα χρόνο και με γεγενημένα αποτελέσματα, δείχνει κόστος κοντά στα 47 δισεκ. ευρώ, όπως υπολόγισε ο κ. Γιώργος Προκοπάκης σε άρθρο του στην Καθημερινή στις 26 Αυγούστου φέτος".

Το μνημόνιο Τσίπρα συμφωνήθηκε 13/7 και ψηφίστηκε από τη Βουλή 22/8/2015. Βασική πρόβλεψη η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων μέχρι τον Οκτώβριο 2015 και να έχει τη δομή (τον μηχανισμό) έτοιμη μέχρι τέλους 2015.

Χτες έκανα πλάκα λέγοντας πως θα μπορούσε ο ΥΠΟΙΚ να παίξει με το επιτόκιο των repos και τις επιχορηγήσεις των φορέων για να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα που δεν υπάρχει. Τσουπ τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Αυγούστου.

 

Χτες έγραφα σε ανάρτηση για τα διαθέσιμα του δημοσίου και το μαξιλάρι, πως με επικείμενη την πληρωμή ομολόγων ΕΚΤ (η άλλη πληρωμή δανείων ΔΝΤ, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει εντός του 2019), τα διαθέσιμα μειώνονται περισσότερο. 

Δεν είμαι ζεστός για το θέμα γιατί οι προτεραιότητες κρύβονται. Να εξηγήσω, λοιπόν:

Η μείωση της υποχρέωσης πρωτογενούς πλεονάσματος από 3.5% σε 2.5% του ΑΕΠ, δίνει μια διαφορά σχεδόν €1.9 δις. Μιλούν όλοι για την ανάπτυξη που θα φέρουν αυτά τα λεφτά. Δεν λέει κανείς όμως σε πόσο χρόνο από σήμερα θα μπορεί να διοχετεύει το κράτος προς υποδομές και άλλες επενδύσεις, €2 δις το χρόνο, παραπάνω από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;

Ας μη μπούμε στη συζήτηση «πόσο είναι το μαξιλάρι Τσίπρα;» και ας περιοριστούμε στο σκληρό μαξιλάρι, τα €15.7 δις που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ και δεν μπορεί να εκταμιευθεί ούτε δεκαράκι χωρίς τη συμφωνία του ESM. Από τα χρήματα αυτά, €11.4 δις είναι δάνεια του ESM και €4.3 δις οι πόροι από δύο ομόλογα (5ετές Ιουλίου 2017 και 7ετές Φεβρουαρίου 2018). Τι μας κοστίζει αυτό το μαξιλάρι;

σελίδα 1 από 7
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman