• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γιώργος Προκοπάκης

Γιώργος Προκοπάκης

Γράφεται πως τελικά θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξαγορά €2.65 δισ δανείων του πρώτου μνημονίου (δάνεια GLF). Γιατί; Για να μειωθεί το χρέος, λέει, και για να δώσουμε σήμα στις αγορές πως πάμε φυσέκι, λέει, γιατί έχουμε υψηλά διαθέσιμα, λέει. Να το δούμε, μαζί και με άλλες σχετικές ενέργειες διαχείρισης.

Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχτές, προβλέπεται δημόσιο χρέος €350 δισ για το τέλος του 2021. Για το 2022 προβλέπεται αύξηση σε €355 δισ.
Τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή (μέσα Οκτωβρίου, κατάθεση πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου) οι Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησαν τα στοιχεία Ιουνίου 2021. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν €354 δισ.
Το (Διοικητικό) Συμβούλιο της ΕΚΤ έκρινε πως οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημικής ποσοτικής χαλάρωσης, ΡΕΡΡ, θα μπορούσαν να συνεχιστούν με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό - στο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται το "ελαφρώς μειωμένο" ύψος μηνιαίων αγορών, το οποίο τους τελευταίους έξι μήνες είναι €80 δις.

Στη σ.5 των σομόν σελίδων στο ΒΗΜΑ 8/8, μεταφέρεται από τον Άγη Μάρκου πληροφορία από "ανώτατη πηγή του Μαξίμου". Το σενάριο θέλει τις τράπεζες να επαναγοράζουν €15 δις δανείων (στεγαστικά) που πούλησαν σε funds, αφού αυτά θα έχουν "πρασινίσει" με κούρεμα, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου.

Να θυμίσω πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΔΔΗΧ στο πλάνο του προς τους επενδυτές για το 2021, παρουσίασε ως ιδιαίτερα θετικό σημείο την αυξημένη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων. Η βάση που παρουσίαζε ήταν τα στοιχεία της ΗΔΑΤ, της αγοράς ομολόγων που λειτουργεί η ΤτΕ. Αμέσως είχα σημειώσει πως η πραγματική (πλην των αγορών ΕΚΤ) ζήτηση ήταν αισθητά μειωμένη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 (στο 25%). Δε βαριέσαι όμως!
Κλασσικές σπουδές και πολιτική ορθότητα
Πριν μερικά χρόνια είχαμε φιλοξενήσει τα Χριστούγεννα ένα φίλο της κόρης από την Αμερική. Είκοσι χρονών ο Zeb από το Κονέτικατ, έμεινε σε μας μέχρις ότου είναι διαθέσιμο το κατάλυμά του από το College Year in Athens για το επόμενο εξάμηνο. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αρχίσει Αρχαία Ελληνικά στο πανεπιστήμιο χωρίς καμιά προηγούμενη σχέση με Ελλάδα. Τον έφερα στο πάρτυ του the books' journal στο Τσάι. Απλωμένα τεύχη του περιοδικού. Όπως ίσως θυμούνται φίλοι, ο Zeb ξεφύλλιζε τα τεύχη, διάβαζε μια χαρά, καταλάβαινε παρα πολλά. Νταξ' τα μιλούσε λίγο παράξενα, ερασμιακά. Σε τέσσερις μήνες, με ένα από τα έξι μαθήματα του τριτοετούς φοιτητή.
Πώς τα πάμε; Απρίλιος
Βγήκαν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Απριλίου.
Στο συνέδριο του Economist, ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημίσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), είπε μεταξύ άλλων:
"Θέλουμε να κάνουμε τα ελληνικά securities πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, γεγονός που θα αυξήσει την όρεξη των επενδυτών και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαμηλές αποδόσεις."
Κι εγώ θέλω, όπως θέλω και δεκάδες άλλα πράγματα, και ο Ευκλείδης θέλει να βγει για ποτό με τη Σκάρλετ. Τι κάνει όμως ο ΟΔΔΗΧ για να κάνει τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικά και την επόμενη ημέρα της πανδημίας;
Για τα διαθέσιμα του δημοσίου - Νο 247.728
Με το κλείσιμο του 2020, τα διαθέσιμα του δημοσίου ήταν €34.5 δισ. Το νούμερο προκύπτει ως το άθροισμα των καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ (όπως καταγράφεται στον Ισολογισμό που μόλις δημοσιοποιήθηκε, αλλά και στις μηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της κεντρικής τράπεζας), των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες της κεντρικής κυβέρνησης και των φορέων του δημοσίου (όπως καταγράφονται στο σχετικό μηνιαίο δελτίο της ΤτΕ). Αυτό το "ύψος διαθεσίμων" παρακολουθώ εδώ και χρόνια και δημοσιοποιώ κάθε τόσο το διάγραμμα της εξέλιξής του. Επισυνάπτεται η τελευταία επικαιροποίηση με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2020.
Σήμερα, 28/2, το ΒΗΜΑ παραθέτει τις απόψεις Πισσαρίδη (όπως εκφράστηκαν σε ισπανογαλλικό φόρουμ) για τη διαγραφή χρέους και η Καθημερινή φιλοξενεί τις απόψεις Στουρνάρα, Σταϊκούρα, Βέττα, Κουτεντάκη, για το ίδιο θέμα.
Πίσω από την ευφορία για τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλά, σε επίπεδα που δεν μπορούσε κανείς να φαντασθεί πριν ενάμισυ χρόνο. Βασικός λόγος είναι οι αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο της παρέμβασης PEPP.

Από τον Μάρτιο, μόλις εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα στήριξης, έχω αναφερθεί κάμποσες φορές σε συγκεκριμένη ελληνική ιδιαιτερότητα. Αφ' ενός η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και αφ' ετέρου - και κυρίως - τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας (μέγεθος επιχειρήσεων, βιωσιμότητα, οικονομική κατάσταση, θεσμικό πλαίσιο), δεν θα επιτρέψουν τη μετακύλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω τραπεζικού δανεισμού - ασχέτως εγγυήσεων από την κυβέρνηση ή κοινοτικούς φορείς.
Εμβόλιο η Pfizer, πύραυλος τα χρηματιστήρια, γύρισμα τα ομόλογα. Έχουμε ξαναπεί πως η αγορά χρέους, εκτός των άλλων, είναι και ένα ασφαλές λιμάνι για τους επενδυτές, όταν οι χρηματαγορές είναι σε τρικυμία.
σελίδα 1 από 9
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman