ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχει ο καιρός γυρίσματα

10:31 - 12 Απρ 2018
Μια από τις μετα-αλήθειες της μνημονιακής μας πορείας ήταν - και στα μυαλά πολλών, ακόμη είναι - η ζημία των ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI. Η ακατάσχετη μπουρδολογία ξεκίνησε από τον Κουβέλη και τους ξεφτυλισμένους του την 7/11/2011 - €40 δισ θα έχαναν τα Ταμεία. Η περιουσία των Ταμείων ποτέ δεν ήταν τόση στο σύνολό της.

 

Οι απώλειες από το PSI (με το κούρεμα στο 53.5% αντί 50% τότε που ξεκίνησε η μπουρδολογία) ήταν €12.5 δισ. Στο πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης, η ζημία ενός βραχίονά της καταγράφηκε ως κέρδος (διαγραφή ισόποσου χρέους) στο δημόσιο ταμείο. Ας θυμηθούμε πως μέχρι και πριν ένα χρόνο περίπου, ο Τσίπρας (ο οποίος είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή να υιοθετήσει τις μπούρδες των "σοβαρών" της αριστεράς) μιλούσε για ζημία €35 δισ των Ταμείων.

 

Γιατί θυμήθηκα αυτή την ιστορία τώρα; Η κυβέρνηση κάνει οικονομική πολιτική με δανεικά από τους φορείς του δημοσίου - εν οις και τα Ταμεία. Όχι όμως με την "περιουσία" όπως έκαναν οι επάρατοι προηγούμενοι, αλλά με τα διαθέσιμα. Τι θα πει αυτό; Δεν αφήνει ο Τσακαλώτος να εκτελείται ο προϋπολογισμός των οργανισμών - εν οις και τα Ταμεία.

 

Παροχές, συντάξεις, δαπάνες σε προμηθευτές υγείας πετσοκόβονται, αν και τυπικά υπάρχουν και θεωρητικά χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. Αυτά είναι πέραν της δεσμευμένης "περιουσίας" σε ομόλογα. Βεβαιωμένα ο Τσακαλώτος δανείζεται €21 δισ - πιθανότατα περισσότερα - από τα υποτίθεται διαθέσιμα. Από πάνω προκύπτει (και από ενημέρωση της Κομισιόν) πως το μαξιλάρι εξόδου θα στηρίζεται από €5 δισ χρημάτων των οργανισμών - εν οις και τα Ταμεία. Δηλαδή, διαθέσιμα των οργανισμών - εν οις και τα Ταμεία - θα χρησιμοποιηθούν για να αγοράσουν χρέος (μαζί με δημόσια περιουσία που θα πουληθεί μέχρι τον Αύγουστο).

 

Η μετα-αλήθεια έχτισε πολιτικές καριέρες. Παράγοντες το παίζουν ακόμη οι υπεύθυνοι της απάτης του 2011. Σήμερα γίνεται το "έλα να δεις" με την ολομέτωπη επίθεση της τσιπροκαμμένης κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος, σε μεγέθη πολλαπλάσια της υποτιθέμενης ζημίας του 2011-12 και μάλιστα όχι με "περιουσία" που κάθεται, αλλά με τα χρήματα από το ταμείο (το συρτάρι για να μη μπερδευόμαστε) των οργανισμών - εν οις και τα Ταμεία.

 

Είμαστε εθνικώς υπερήφανοι που βγαίνουμε από τα μνημόνια - αν δεν πληρώνονται συντάξεις, αν δεν έχουν φάρμακα και σεντόνια τα νοσοκομεία, αν δεν δίνονται οι ακόμη εν ισχύι παροχές, δεν χάθηκε ο κόσμος. Οι αριστεροί και οι σοσιαλδημοκράτες τουμπεκί ψιλοκομμένο. Κηρύσσουν ανένδοτο αγώνα για την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών και κοιτάνε να βολευτούν ως παράγοντες με τα εσπρεσσάκια της παλιάς παρέας την επόμενη μέρα.

 

Αν έχετε πάρει χαμπάρι, πλην του γνωστού που όλοι αγαπάνε να μισούν, κανείς τους δεν έχει αρθρώσει ούτε λέξη. Ως και ο Σταϊκούρας ύψωσε φωνή για το έγκλημα κατά του κοινωνικού κράτους. Αυτοί τον ανένδοτο. Ο Σταϊκούρας είναι δεξιός, δεν κηρύσσει ανένδοτους.

 

Η διάλυση του κοινωνικού κράτους έχει φυσικούς αυτουργούς έχει και συνενόχους. Ανένδοτο ή ανέκδοτο, ένα και το αυτό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.