ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ύστερα φταίει ο φονιάς

08:28 - 24 Μαϊ 2018
Βγαίνουν οι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ και μας φλομώνουν με τα διαθέσιμα του Δημοσίου και το πόσο καλά πάει το μαξιλάρι. Μαθαίνουν, λέει, πως τα συνολικά διαθέσιμα είναι πάνω από €15 δισ - έρχεται και η τελευταία δόση τον Αύγουστο €12 δισ. Αυτά που τους πλασάρει ο Τσακαλώτος ως ειδήσεις και πλασάρουν αυτοί στους διευθυντές τους ως "αξία" δική τους, δημοσιοποιήθηκαν στο Δελτίο Χρέους την Παρασκευή. Το τάιμινγκ της είδησης βλέπετε, το επιλέγει ο Τσακαλώτος, όχι ο ανεξάρτητος και αδέσμευτος δημοσιογράφος.

 Να τα πούμε εν τάχει:

 

1. Από τα €15.85 δισ των συνολικών διαθεσίμων, τα €3.5 δισ είναι στο λογαριασμό χρέους για να πληρωθούν χρεολύσια μέχρι τον Αύγουστο.


2. Τα διαθέσιμα είναι €12.35 δισ, εκ των οποίων €6.2 δισ είναι παρκαρισμένα στο Λογαριασμό Μαξιλαριού. Τα υπόλοιπα είναι €6.15 δισ ως ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου.


3. Το τρίμηνο το ΥΠΟΙΚ "σήκωσε" €7.5 δισ πρόσθετα Repos. Και ο πιο βλάκας από τους οικονομικούς συντάκτες θα μπορούσε να παρατηρήσει πως το €7.5 δισ είναι μεγαλύτερο από το €6.15 δισ κατά €1.35 δισ. Δηλαδή, με την εκτέλεση του προϋπολογισμού να αποδίδει υποτιθεται υπερπλεόνασμα, απ' αυτό δεν έχει μείνει ούτε δεκαράκι για οποιαδήποτε χρήση. Το σύνολο των διαθεσίμων - εκτός μαξιλαριού, τα οποία όμως θα γίνουν κάποια στιγμή μαξιλάρι - είναι λιγότερα από όσα πρόσθετα δανείσθηκε από ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, νοσοκομεία, πανεπιστήμια ο Τσακαλώτος.


4. Όλοι οι οικονομικοί συντάκτες κάνουν ομοθυμαδόν και ολοσουμπιτιδόν την παρατήρηση πως τα διαθέσιμα εκτινάχθηκαν από τα €940 εκατ του 2017. Στην ίδια ή στην επόμενη φράση αναφέρουν πως στο Λογαριασμό μαξιλαριού κάθονται και τα €1.5 δισ του ομολόγου Ιουλίου 2017. Ο πιο βλάκας θα παρατηρούσε πως το €1.5 δισ είναι μεγαλύτερο από τα €940εκατ, δηλαδή τα χρήματα του ομολόγου Ιουλίου απλώς ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ στα ταμεία του κράτους με το κλείσιμο του 2017. Πού βρέθηκαν; Από τα repos ντε! [από το ομόλογο Ιουλίου θεωρητικά είναι στο μαξιλάρι €1.3 δισ, λιγότερα από τα διαφημιζόμενα] Από τα repos επίσης μπήκαν στο λογαριασμό του μαξιλαριού και τα €3 δισ του 7ετούς ομολόγου Φεβρουαρίου - μέχρι να έλθει η δόση και να έχουμε άνεση. Αν κάποιος από όλους αυτούς που μας παρέχουν τα οικονομικά φώτα ξεστραβωνόταν και κοίταζε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα έβλεπε πως τον Φεβρουάριο έγινε ο κακός χαμός στα repos - ανεξάρτητα με το τι δηλώθηκε ως υπόλοιπο. Ανάλογη κατάσταση και τον Μάρτιο - λιγότερης έντασης.


5. Κανείς δεν κοιτάζει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Αν τα κοίταζαν θα έβλεπαν πως η κεντρική διοίκηση είχε πλεόνασμα €1.6 δισ, πλήρωσε όμως €1.9 δισ τόκους. Τα πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης υπάρχουν (έστω), όμως εάν δεν γίνει φυσική μεταφορά με κάποιο τρόπο, ο ΥΠΟΙΚ δεν έχει να πληρώσει. Με τα repos πάλι.


6. Η ανάγνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Αν τα διάβαζαν οι οικονομικοί συντάκτες (και δεν αναμασούσαν απλώς τα Δελτία Τύπου) θα έβλεπαν πως για να βγάλει αυτό το πλεόνασμα των €1.6 δισ η Κεντρική διοίκηση έκανε (ή δεν έκανε) τα εξής:


6.1 Δεν πλήρωσε €300 εκατ σε νοσοκομεία και υγεία παρά την πρόβλεψη του πρόσφατου προϋπολογισμού.


6.2 Είχε μια καθαρή αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (φέσια) €95 εκατ


6.3 Δεν πλήρωσε €500 εκατ για Δημόσιες Δαπάνες.


6.4 Έλαβε €550 εκατ κοινοτικών πόρων περισσότερα από τα προβλεπόμενα - θα έλθουν λιγότερα αργότερα στη χρονιά.


6.5 Έλαβε €614 εκατ "έκτακτο" και "μη προγραμματισμένο" μέρισμα από την ΤτΕ.


6.6 Παρακρατήθηκαν €210 εκατ επιστροφών φόρων - υποχρεωτικά θα πληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο.
Αυτά μαζεμένα είναι €2.27 δισ. 

 

Να σουμάρουμε την πολιτική Τσακαλώτου:


Α. Το υπερπλεόνασμα δεν είναι ούτε διατηρήσιμο ούτε επαναλήψιμο


Β. Τα πλεονάσματα φτιάχνονται από την καταρράκωση του κοινωνικού κράτους και την επενδυτική αποχή του δημοσίου (ασφυξια ρευστότητας στην οικονομία)
Γ. Το μαξιλάρι φτιάχνεται από τα λεφτά των οργανισμών του δημοσίου, δηλαδή περαιτέρω καταρράκωση του κοινωνικού κράτους.

 

Ας δούμε και τα μελλούμενα.


1. Είπαμε πως οι ανάγκες χρεολυσίων είναι ήδη ικανοποιημένες μέχρι τον Αύγουστο.


2. Θα έλθουν ακόμη €12.7 δισ από τις δόσεις του Μνημονίου. Απ' αυτά €2 δισ θα πάνε στα ληξιπρόθεσμα. Ας πούμε πως έχουμε άλλα €10.7 δισ για μαξιλάρι.


3. Θα καταβληθούν άλλα €2 δισ από τα διαθέσιμα του δημοσίου για τα ληξιπρόθεσμα.


4. Κάποια στιγμή πρέπει να "επιστραφούν" τα περίπου €1.5 δισ των σημείων 6.4 και 6.6 παραπάνω.


5. Κάποια στιγμή πρέπει να "επιστραφούν" €740 εκατ στον λογαριασμό ΔΝΤ (αυτά που πήρε ο Βαρουφάκης Ιούνιο 2015, επεστράφησαν ήδη με το πρώτο δάνειο-γέφυρα πριν τις εκταμισεύσεις μνημονίου, μπήκαν στο λογαριασμό της ΤτΕ και τα ξανασήκωσε ο Τσακαλώτος)


6. Ας πούμε πως η απαίτηση για ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου είναι μόλις €1.5 δισ - για μια ώρα ανάγκης βρε αδερφέ.


7. Το μαξιλάρι προκύπτει €16.3 δισ. Αυτό με την προϋπόθεση ότι ο Τσακαλώτος θα μπορεί να τρέχει την κεντρική διοίκηση με πραγματικό πλεόνασμα. Εάν όχι, κι άλλα repos.


8. Η μόνη ενδεχόμενη πρόσθετη καβάντζα είναι καμιά δόση των €300 εκατ (με απόφαση του Eurogroup κάποια στιγμή) από επιστροφές κερδών ομολόγων ΕΚΤ. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΤΕ και ΟΛΘ, λίγο πάνω από €500 εκατ συνολικά) είναι ήδη μέσα στα σημερινά διαθέσιμα.

 

Οπότε, οι οικονομικοί συντάκτες αντί να καταπίνουν αμάσητες τις παπάντζες Τσακαλώτου για "ήδη €20 δισ στο μαξιλάρι, μπορεί να πάει στα €30 δισ" ας ρωτούν "από πού ρε φίλε;".

 

Η απάντηση βέβαια είναι απλή: ό,τι χρειαστεί θα τα πάρει από τα repos. Ε τότε ας τον ρωτήσουν: "Ποιά είναι η δανειοδοτική δυνατότητα των οργανισμών; Η ΤτΕ δίνει (31/12/2017) ένα απόλυτο μέγιστο των διαθεσίμων των οργανισμών €33.8 δισ - μέσα εκεί είναι και ομόλογα που δεν μπορούν να σπάσουν - και συ έχεις ήδη σηκώσει τα €22.5."

 

Ο Τσακαλώτος βέβαια τους έδωσε έτοιμη την λύση: θα περάσει τροπολογία που θα αναγκάζει τους οργανισμούς να βάζουν και το τελευταίο δεκαράκι από τα συρτάρια τους στην ΤτΕ για να ενισχυθεί το μαξιλάρι. Δεν τρέχει τίποτε ρε παιδιά, απλώς δεν θα υπάρχουν νοσοκομεία, δημοτικές επενδύσεις, αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων - θα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός, βρε κουτά!

Κι ύστερα; Όταν τα δανεικά από τα repos αρχίσουν να αγοράζουν χρέος, τι θα γίνει; Πώς θα επιστραφούν αυτά τα δάνεια δύο εβδομάδων; Θα σηκώνει λεφτά από τις αγορές!!! Ουπς! Μόλις κοίταξε τις αποδόσεις και έχει ανασταλεί επ' αόριστον η έκδοση νέου ομολόγου.

 

Αν σας μοιάζει για κύκλος που δεν βγάζει πουθενά, ειδικά με εκλογικό το 2019, δεν είστε οι μόνοι.

 

Να με συγχωρούν οι φίλοι του οικονομικού ρεπορτάζ για το στόλισμα. Έχουν και μια ευθύνη απέναντι στον εργοδότη τους και στους αναγνώστες τους. Διάβολε, το μόνο που χρειάζεται είναι να μελετούν λίγο την κατάσταση, όχι να διακινούν Δελτία Τύπου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:34 - 24 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.