ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομική διαχείριση

16:30 - 07 Φεβ 2020
Το δεκαετές ομόλογο σήμερα έχει απόδοση 1.105%. Τα φθηνά δάνεια του ESM/EFSF έρχονται με κόστος 1.4%. Οι προοπτικές είναι για περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Μήπως είναι καιρός να αρχίσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές; Από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων η Ελλάδα επωφελείται ελάχιστα ευθέως, όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους - το κυρίως όφελος είναι έμμεσο - και οι δανειστές καθόλου (όσον αφορά τα €260 δισ πων δανείων προς Ελλάδα).

Είναι προς όφελος αμφοτέρων η τοποθέτηση της δανειακής σχέσης σε διαφοροποιημένη βάση.

Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του μαξιλαριού. Ο Δεκέμβριος έκλεισε με ακαθάριστο χρέος €356 δισ, πάνω €4 δισ από τον προηγούμενο μήνα. Το ενδιαφέρον είναι πως τα repos δημοσίου ανέβηκαν (ως υπόλοιπο) κατά €4.5 δισ, στο ύψος ρεκόρ των €28.9 δισ.

Οι δε ετήσιες συναλλαγές repos έφθασαν τα €1.07 τρις (!!!). Δηλαδή, η κυβέρνηση δανείζεται από τους φορείς του δημοσίου σαν τρελλή για να κρατάει ψηλά το μαξιλάρι και μεταφέρει πόρους (τόκοι) στους φορείς! Να σημειώσουμε πως μέχρι τις αρχές 2014 ο υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός ήταν στο μηδέν.

Ο Χαρδούβελης άφησε €8.6 δισ repos στο Βαρουφάκη, ο Τσακαλώτος άφησε €22 δισ στο Σταϊκούρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.