ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσόψαρα στο μαξιλάρι - μέρος 1

17:15 - 22 Μαρ 2020
Διασκεδάζω με τη μπουρδολογία για τη θωράκιση της χώρας με το μαξιλάρι και την παράκαμψη των κανόνων από την ΕΚΤ ώστε να βρεθεί και η Ελλάδα στη νέα ποσοτική χαλάρωση. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
 


1. Ο Τσίπρας μιλάει για μαξιλάρι €37 δις που έφτιαξε. Από αυτό, λέει, θα υπέρξουν πόροι για αντιμετώπιση της κρίσης κορωνοϊού. Να θυμίσω πως κανείς, ούτε βέβαια από τη σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει δείξει το μαξιλάρι. Ο Τσακαλώτος έβαζε τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του να το ανεβάζουν στα €49 δις. Θα τα δούμε στη συνέχεια. Ας δούμε την τσίπρεια εκδοχή. Τον Ιανουάριο 2018 οι θεσμοί χαιρέτισαν το σπόρο στο μαξιλάρι, που ήταν υποτίθεται €950 εκατ. Ούτε καν τα €1.5 δις που αντλήθηκαν το καλοκαίρι 2017 και υποτίθεται είχαν μπει στον ειδικό λογαριασμό. Τον Αύγουστο τελείωσε το τρίτο μνημόνιο με μαξιλάρι, κατά τον Τσίπρα, €37 δις. Πού βρέθηκαν αυτά τα λεφτά; Δανεικά από τον ESM, €11.4 δις, αύξηση των repos, του αναγκαστικού δανεισμού από τους φορείς του δημοσίου, €8 δις – και άλλα, €4.3 δις από τις αγορές, €2.8 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως, τον Αύγουστο 2018 το σύνολο των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης ήταν €25.4 δις, στα συμπεριλαβάνονταν και €4.8 δις στο λογαριασμό Σόιμπλε για αναχρηματοδότηση του χρέους. Ούτε καν κοντά στα €37 δις.


2. Τα συνολικά διαθέσιμα του δημοσίου στο διάστημα Αυγούστου 2018 μέχρι Νοέμβριο 2019 έπαιζαν μεταξύ €41.5 και €44.5 δις. Μιλάμε για «τα πάντα όλα». Καταθέσεις κυβέρνησης και φορέων σε όλων των ειδών τους λογαριασμούς στην ΤτΕ (σύνολο €25.4 με €30.8 δις), και στις εμπορικές τράπεζες (€12.5 με €16.5 δις). Αυτά τα μεγέθη αφορούν το υποθετικό σενάριο κατά το οποίο ο ΥΠΟΙΚ μπορεί να μαζέψει κάθε δεκαράκι από τα υπουργεία και τους φορείς. Να σημειώσουμε πως, επί αγωνιστικής διαπραγμάτευσης, με πρακτικώς μηδενικά διαθέσιμα στα χέρια του ΥΠΟΙΚ, το απολύτως ελάχιστο που έφθασε το σύνολο των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες ήταν €8.1 δις. Με βάση αυτά τα νούμερα κάθε πολιτικάντης μιλάει για μαξιλάρι €32 δις ή37 δις – προφανώς η παπάντζα των ε49 δις ήταν σανός για ηλίθιους ή παρτάλια δημοσιογράφους.


3. Όταν παρέδωσε ο Τσίπρας (στοιχεία30 Ιουνίου 2019) τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ ήταν €26,5 δις. Απ’ αυτά, €15,7 δις ήταν σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο εκταμίευση μπορεί να γίνει μόνο ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ESM! Στο λογαριασμό Σόιμπλε, τον οποίο επίσης δεν μπορεί να πειράξει ο ΥΠΟΙΚ χωρίς την έγκριση των δανειστών ήταν μόνον €123 εκατ. Τα repos του δημοσίου ήταν €23.5 δις. Ας κάνει την αριθμητική του ο Τσίπρας: €15.7 δις δεν μπορεί να πειράξει και €23.5 δις χρωστάει με δάνεια 15 ημερών στους φορείς! Σύνολο €39 δις, περισσότερο από το μαξιλάρι που υποτίθεται παρέδωσε.


4. Όταν ο Τσίπρας λέει «πάρτε από το μαξιλάρι που έφτιαξα» στην πραγματικότητα λέει: να πληρώσουν από τα ρευστά διαθέσιμα οι οργανισμοί του δημοσίου. Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα πανεπιστήμια, κλπ. Τέτοιος σαχλαμαράκιας!


5. Επαίρεται για την παράκαμψη των κανόνων της ΕΚΤ μόλις προ τριών ημερών, που κάνει τα ελληνικά αξιόγραφα επιλέξιμα για τη νέα ποσοτική χαλάρωση – το waiver. Επειδή, λέει, μας έβγαλε από τα μνημόνια, έγινε αυτό εφικτό. Είναι ακριβώς ο τρόπος που επέλεξε για τη μεταμνημονιακή κατάσταση (το μαξιλάρι που λέγαμε) που κρατούσε την Ελλάδα αποκλεισμένη από την ποσοτική χαλάρωση. Τέτοιος αδίστακτος σαχλαμαράκιας!


6. Επαίρεται για τη ρευστότητα που φέρνει το waiver.Κοροϊδεύει κι από πάνω! Όλη του η πολιτική βασίστηκε στην ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ από την οικονομία και στην υποεκτέλεση των προϋπολογισμών των φορέων του δημοσίου. Στη διετία Ιούνιος 2017 (που αποφασίστηκε η πολιτική μαξιλαριού) με Ιούνιο 2019 (που έφυγε) τα ρευστά και οιονεί ρευστά διαθέσιμα όλων των φορέων μαζί ανέβηκαν από €39 δις σε €49 δις. Εκτός εάν δούλεψαν φοβερά προγράμματα αναδιοργάνωσης παντού και από πάνω έβγαζαν κέρδη, είναι προφανές πως μόνο από υποεκτέλεση προϋπολογισμών μπορεί να προκύψει τέτοιο αποτέλεσμα. Με σύνολο επιδοτήσεων €48 δις, αύξηση διαθεσίμων €10 δις ή 20%, απλώς σημαίνει πως είχαμε την κωμωδία έγκριση προϋπολογισμού-εντεταλμένη υποεκτέλεση-πλεόνασμα!

Τελικά αυτοί οι άνθρωποι δεν ντρέπονται να αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Η παπάντζα είναι στο αίμα τους. Βέβαια, μεγάλη ευθύνη έχει και η ΝΔ γι’ αυτό. Δεν αντιπαρατέθηκε ποτέ στην πολιτική του θηριώδους μαξιλαριού. Αντίθετα, επέτεινε την ασφυξία ρευστότητας .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.