ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε μια συναινετική ατμόσφαιρα...

17:34 - 06 Απρ 2020
Ο Τσίπρας παρουσιάζει τις προτάσεις του "Μένουμε Όρθιοι" με αίσθημα ευθύνης και απολύτως συναινετικός με την κυβέρνηση. Γουστάρω! Να δούμε πώς θα το χειριστούν οι κουφιοκεφαλάκηδες που δυό χρόνια τώρα στήριζαν την πολιτική του μαξιλαριού.

Ο Τσίπρας προτείνει στην κυβέρνηση να πάρει €26 δισ από το μαξιλάρι, για να κάνουμε τη δουλειά μας με την κρίση και να μη φορτώσουμε χρέος. Τα συνολικά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν 25/3, κατά δήλωσιν Πέτσα, €36.6 δισ. Ο Τσίπρας μας έχει ζαλίσει τον έρωτα με τα €37 δισ του μαξιλαριού, δεν τα έχει δείξει ποτέ όμως. Σε κάθε περίπτωση, για να μαζέψει €26 δισ ο διαχειριστής, πρέπει να πειράξει το λογαριασμό ESM - αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα με την καμμία. Η απεμπόληση της διαχείρισης χρημάτων των πολιτών της Ελλάδας από τον ΥΠΟΙΚ της εθνικώς υπερήφανης και ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε από τον ίδιο τονν Τσίπρα. Δηλαδή, έστω και για πέντε ψωροδις, η κυβέρνηση πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τους δανειστές για τις βλακίες που έκανε ο ίδιος - μη ξεχάσουμε το δίδυμο της συμφοράς Τσακαλώτος-Χουλιαράκης. 

Αναρωτιέται ο καλόβολος πολίτης: μα πόσο επί τέλους είναι το μαξιλάρι; Κανείς, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, δεν έχει δείξει τα λεφτά. Η ΝΔ στήριζε την παπάντζα για να πουλάει κανονικότητα μετά. Ξαναρωτάει ο καλόβολος: πόσα είναι τα διαθέσιμα ασφαλείας για το κράτος μας; Στα χειρότερά τους οι ελληνικές κυβερνήσεις - συζητάμε για Απρίλιο 2010, Ιούνιο 2012, Ιούνιο 2015, με την κόλαση μπροστά μας - δεν άφησαν το υπόλοιπο υπουργείων και φορέων σε ρευστό να πέσει κάτω από τα €8 δισ. Δηλαδή, για να μην αρχίσει να κόβει μια κυβέρνηση μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, σχολεία, κλπ, πρέπει να έχει εξασφαλίσει μια καβάτζα €8 δισ. Υπάρχει και ένα γκρίζο €4.2 δισ που έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2018 στις συστημικές τράπεζες, με ειδική συμφωνία με τιςδιοικήσεις τους, για την ευστάθειά τους. Ας πούμε πως με το waiver της ΕΚΤ που δεν ήθελε ο Τσίπρας, μπορούν οι τράπεζες να δανείζονται από την Κριστίν και δε έχουν ζήτημα ευστάθειας. Δηλαδή, τα διαθέσιμα ασφαλείας είναι €8 με €12 δισ. Ας θεωρήσουμε πως είναι μόνον €8 δισ. 

Τι μένει στο μαξιλάρι του Τσίπρα; €26 που μοιράζει, €8 για ασφάλεια, μένουν μόλις €3 δισ, από το νούμερο που κοπανάει ο ίδιος (χωρίς να έχει δείξει ποτέ το πού) των €37 δισ. Δηλαδή, ο Τσίπρας βροντοφωνάζει "πάρτε από τον λογαριασμό ESM". 

Γιατί τον έφτιαξε το λογαριασμό ESM το αστροπελέκι ο Τσίπρας; Με τις ανοησίες Τσίπρα του 2018, μόνο με την έγκριση του ESM μπορεί να πειραχτεί ο λογαριασμός. Η παπάντζα του Τσίπρα, πως το μαξιλάρι ασφαλίζει για την έξοδο στις αγορές πάει περίπατο. Είναι εμφανές πως ο Τσίπρας με την πρότασή του είτε ζητάει να υπάρξει προστασία από τους δανειστές - μνημόνιο δηλαδη - είτε θέλει την Ελλάδα την επόμενη ημέρα τς κρίσης να είναι ξυπόλητη στ' αγκάθια. Είτε πιο Σόιμπλε απ' τον Σόιμπλε είτε άγγελος της καταστροφής! Ευτυχώς, οι εταίροι που έχουν την έγνοια της Ελλάδας, που δεν έχει αυτός, δεν θα στέρξουν στην καταστροφή. 

Τον Αύγουστο 2018, με σύνολο διαθεσίμων (τα πάντα όλα μέσα, των διαθεσίμων ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων) €41 δισ, δανειζόταν από τους φορείς του δημοσίου €23 δισ. Σήμερα (31/1) ο Μητσοτάκης με σύνολο διαθεσίμων €40 δισ, δανείζεται από τους φορείς €30 δισ. Δηλαδή, για το φοβερό του πλάνο, χρήματα που ο ΥΠΟΙΚ έχει στα χέρια του για 15 μέρες το πολύ, πρέπει να γίνουν μακροπρόθεσμο χρέος προς τους φορείς. Είναι αυτό που είπε πριν 5 μέρες ο Σταϊκούρας - επί τέλους ! - πως τα χρήματα πέραν του λογαριασμού ESM δεν είναι πραγματικά διαθέσιμα.

Η πρόταση Τσίπρα μπορεί να συζητηθεί μόνον εάν είναι σαφές σε όλους πως ζητάει μνημόνιο. Αλλιώς είναι σαχλμάρες τύπου "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" ή συνταγή διάλυσης της χώρας.

Είμαι περίεργος να δω την αντιμετώπιση των κυβερνητικών. Ο Σταϊκούρας ομνύει στο μαξιλάρι, ο Μητσοτάκης ο ίδιος το στήριξε το 2018.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 06 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.