ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικά ομόλογα και αγορές ΕΚΤ

07:07 - 09 Ιουν 2021
Να θυμίσω πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΔΔΗΧ στο πλάνο του προς τους επενδυτές για το 2021, παρουσίασε ως ιδιαίτερα θετικό σημείο την αυξημένη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων. Η βάση που παρουσίαζε ήταν τα στοιχεία της ΗΔΑΤ, της αγοράς ομολόγων που λειτουργεί η ΤτΕ. Αμέσως είχα σημειώσει πως η πραγματική (πλην των αγορών ΕΚΤ) ζήτηση ήταν αισθητά μειωμένη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 (στο 25%). Δε βαριέσαι όμως!

Χτες η ΕΚΤ δημοσιοποίησε τα στοιχεία PEPP του διμήνου Απρίλιος-Μάιος 2021. Η ΤτΕ δημοσιοποίησε τα πλήρη στοιχεία όγκου και του Μαίου. Η ΕΚΤ (το Ευρωσύστημα, καλύτερα) αγόρασε και πάρκαρε €3.744 δισ και ο όγκος στην ΗΔΑΤ ήταν για το ίδιο διάστημα €4.810 δισ. Δηλαδή, αυτό που ο ΟΔΔΗΧ βλέπει ως φοβερή και τρομερή κινητικότητα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα μίζερο €1 δισ. [Άγνωστο σε μένα πόσος είναι ο πραγματικός τζίρος με τα διεθνή χρηματιστήρια ή τις συναλλαγές OTC εκτός ταμπλώ] Στην πραγματικότητα, λοιπόν, το πραγματικό ενδιαφέρον των επενδυτών, είτε δεν υπάρχει είτε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Η συμπίεση των αποδόσεων δείχνει πως μάλλον δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Όπως θα έλεγαν οι φίλοι "επέσατε θύματα αδέρφια εσείς" στην άνιση μάχη του 1998-99, απλώς "το χαρτί είναι μαζεμένο". Έχουμε και λέμε (Μάιος 2021):
1. Το Ευρωσύστημα κατέχει €25.7 δισ ελληνικών ομολόγων.
2. Τα ασφαλιστικά ταμεία (και άλλοι φορείς του δημοσίου) κατέχουν €8.2 δισ - δεν είναι ενεργοί διαπραγματευτές και τα κρατούν μέχρις ωριμάνσεως.
3. Η ΤτΕ κατέχει €1 δισ στο "ίδιον χαρτοφυλάκιο"
4. Έλληνες θεσμικοί (κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες) κατέχουν €2 δισ.
5. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν €12 δισ - ως ενεργοί traders το νούμερο παίζει γύρω από αυτό που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Στουρνάρας. Το νούμερο είναι πέραν των €5.4 δισ του 30ετούς ιδιωτικής τοποθέτησης.
Σύνολο €48.9 δισ ελληνικών ομολόγων είναι παρκαρισμένα. Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων αναφοράς είναι €61.8 δισ, οπότε "ελεύθερα" στην αγορά (το free float που λένε) είναι μόλις €12.9 δισ. Με τους ρυθμούς αγοράς από το Ευρωσύστημα, το μέγεθος αυτό θα μικρύνει. Το Ευρωσύστημα μπορεί να αγοράσει μέχρι €45.7 δισ.
Με το πέρας του προγράμματος PEPP η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί με αγορά ομολόγων πιο ρηχή από παιδική πισίνα κήπου. Καλοί οι πανηγυρισμοί για τις χαμηλές αποδόσεις, αλλά να βλέπουμε και λίγο παραπέρα.
Αυτό σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να βαθύνει την αγορά. Να προχωρήσει επιθετικά σε εκδόσεις ομολόγων, να ρίξει στην αγορά τα ομόλογα των ταμείων, να ανοίξει τον δανεισμό ομολόγων. Τι να κάνει τα λεφτά; Τόσο θεσμικό χρέος έχουμε, μπορούμε να αντικαθιστούμε σιγά σιγά. Προς ώρας, ως και τα δάνεια EFSF είναι ακριβότερα από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου - μην πούμε τριετούς ή πενταετούς. Εξοφλήσεις χρεολυσίων αρχίζουν το 2023 με ρυθμό €1.74 δισ το χρόνο.
Εάν δεν γίνουν κινήσεις τώρα που τα επιτόκια είναι χαμηλά, θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί η ελληνική αγορά ομολόγων.
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.