ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για το χρέος - τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι

13:02 - 23 Δεκ 2021
Στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχτές, προβλέπεται δημόσιο χρέος €350 δισ για το τέλος του 2021. Για το 2022 προβλέπεται αύξηση σε €355 δισ. Τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή (μέσα Οκτωβρίου, κατάθεση πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου) οι Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησαν τα στοιχεία Ιουνίου 2021. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν €354 δισ.

Από τον Ιούνιο έγιναν (ή/και θα γίνουν μέχρι τέλους του έτους) τα παρακάτω:
1. Έκδοση ομολόγων €2.5 δισ - αύξηση χρέους
2. Προκαταβολή δανείων Ταμείου Ανάπτυξης €1.6 δισ - αύξηση χρέους
3. Εξόφληση χρεολυσίων β' εξαμήνου 2021, €1.9 δισ - μείωση χρέους
4. Επαναγορά και απόσυρση ομολόγων κατά την ανταλλαγή των υπολοίπων του PSI/swap €1.1 δισ - μείωση χρέους
Εξ όσων γνωρίζω, δεν έγινε άλλη κίνηση σχετικά με το χρέος. Τα παραπάνω, μαζί με το πιστοποιημένο ύψος δημόσιου χρέους του Ιουνίου, ανεβάζουν το χρέος του 2021 στα €355.1 δισ κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Κανένα/μια από τους/τις 300 βουλευτές δεν απασχόλησε το γεγονός. Κανείς δεν αναρωτήθηκε "πώς στην ευχή θα πέσει το χρέος;". Σιγά ντε μην ασχολούνται με πέντε ψωροδισ. Το σημαντικό είναι πως, όταν κατετίθετο ο προϋπολογισμός, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν σε γνώση των προοπτικών.
Δεν θέλω να ταράξω την νιρβάνα στην οποία έχουν βρεθεί άπαντες λόγω της στήριξης της αγαπημένης Κριστίν, αλλά το ζήτημα του χρέους για όλες τις χώρες βγαίνει καθημερινά στην επιφάνεια. Χρειάζεται και κάτι ακόμη, όχι μόνο ανακρίβειες στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμο
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.