ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κεφάλια μέσα. Ήρθε η εποχή των ελεγκτών

09:08 - 11 Νοε 2008
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Αν οι δεκαετίες απο το ΄50 μέχρι το ΄80 ήταν οι δεκαετίες των βιομηχάνων και απο το ΄80 μέχρι σήμερα οι δεκαετίες των τραπεζιτών, τώρα αρχίζει η δεκαετία των εποπτών. Οι άνθρωποι που μέχρι σήμερα ήταν στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, αυτοί των οποίων η παρουσία και μόνο ήταν κακός οιωνός, οι αντιπαθείς εσωτερικοί ελεγκτές, τα στελέχη με το αντιαναπτυξιακό ρόλο, αυτοί που «φρέναραν» την ανάπτυξη και την δημιουργική λογιστική, αυτοί σήμερα έρχονται στο επίκεντρο κάθε οικονομικής δραστηριότητας και κρίνουν το αν θα γίνει, πώς θα γίνει και γιατί θα γίνει κάθε συναλλαγή.

Μέχρι σήμερα, στις συσκέψεις των τραπεζικών στελεχών, τον πρώτο λόγο είχε αυτός που έφερνε τα κέρδη. Ο «γάτος», ο dealer, ο broker, ο treasurer, ο διαχειριστής. Ότι έλεγε αυτός ίσχυε. Μίλαγε πρώτος, μίλαγε και τελευταίος. Ο εσωτερικός ελεγκτής, ο νομικός σύμβουλος, ο μακροοικονομολόγος, σώπαιναν και άκουγαν.Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Οι γκρίζες φιγούρες των ελεγκτών, αυτοί οι μέχρι σήμερα θεωρούντο ασήμαντοι και «ξενέρωτοι» σήμερα παίρνουν το πάνω χέρι και θέτουν τους όρους του παιχνιδιού. Αυτοί που 'σώπαιναν τώρα αποφασίζουν. Εγκρίνουν ή απορρίπτουν, κρατούν το τιμόνι.

Αυτό είναι προφανές και απο τις αποφάσεις της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες. Τι αποφάσισαν οι ηγέτες;  Εποπτεία, ελέγχους, συντονισμό της εποπτείας, συντονισμό των ελέγχων, ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών, έλεγχο και εποπτεία ακόμη και στις εταιρίες ελέγχου και εποπτείας. Και πολύ καλά έκαναν. Το σύστημα «έσκασε» απο την απληστία του, διαπιστώθηκε οτι κανένας έλεγχος δεν υπήρχε, οτι κανένας κανόνας δεν εφαρμόστηκε, ούτε καν οι νόμοι. Τώρα πάμε στο άλλο άκρο.

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές; Οτι το σύστημα θα θωρακιστεί μεν αλλά δεν θα έχει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα κέρδη θα βγαίνουν πιο δύσκολα, αλλά θα είναι πραγματικά. Η πληθώρα νέων ευφάνταστων επενδυτικών προόντων θα περιοριστεί, αλλά αυτά που θα υπάρχουν θα είναι πιο απλά, πιο κατανοητά και πιο ασφαλή. Βεβαίως οι αποδόσεις τους θα πέσουν. Μπαίνουμε σε μια εποχή που η σταθερότητα είναι το ζητούμενο. Μια εποχή που δεν θα κρατήσει πολύ,  διότι ποτέ η ασφάλεια δεν ικανοποίησε τους άπληστους επενδυτές που σταδιακά και μόλις νοιώσουν οτι δεν κινδυνεύουν θα αρχίσουν πάλι να ασφυκτιούν απο τους κανόνες και να απαιτούν περισσότερα κέρδη.

Για κάμποσο καιρό όμως, τα σκοτεινά γραφεία των εσωτερικών ελεγκτών θα γίνουν τα κέντρα αποφάσεων στα τραπεζικά ιδρύματα, οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα διαμορφώσουν τη «μόδα» στις τράπεζες. Τέρμα τα κεφάτα παρτάκια των dealers την Παρασκευή το απόγευμα μετά το γραφείο στα πιο in μπαράκια του Citi του Λονδίνου και της Wall Street, τέρμα τα μεγάλα μπόνους, τέρμα οι υπερβολές, οι Ferrari, τα ελικόπτερα, τα τρελά σαββατοκύριακα στην Ίμπιζα, τέρμα τα κουστούμια απο τη Savile Row.

Τα κεφάλια μέσα. Για λίγο....

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.