• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού έρχονται σε μια στιγμή που το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο. Οι εντατικές είναι σχεδόν γεμάτες και πάνω από το 70% είναι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένοι ή με νοσήματα. Και αυτό είναι εντυπωσιακό, όχι γιατί δεν είναι λογικό, αντίθετα είναι απολύτως λογικό, αλλά επειδή συμβαίνει. Επειδή δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να προφυλαχθούν από τον ιό και καταλήγουν στις εντατικές.

Όπως εξελίσσεται η πανδημία δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο lockdown παρά το γεγονός οτι αυτό ήταν και παραμένει εκτός των  σχεδιασμών τοσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και όλων των ευρωπαικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας αυξάνεται πολύ γρήγορα και σύντομα θα απαιτηθεί να ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα για να αναχαιτισθεί η αύξηση των κρουσμάτων. Δεδομένου μάλιστα οτι σε λίγο ξεκινάει η περίοδος των χειμωνιάτικων ιώσεων και γριππών, το σύστημα υγείας θα φτάσει πολύ γρήγορα στα όρια του.

 

Η ένταση με την Τουρκία πέραν των κινδύνων που κρύβει σε γεωπολιτικό και εθνικό επίπεδο προκαλεί επιπλέον πίεση στην ελληνική οικονομία και ενδεχομένως οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα μελλοντικά.

Η Ελλάδα είχε αποφύγει τις εξοπλιστικές δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια κατόπιν μάλιστα υποδείξεων από τους εταίρους μέσω των μνημονίων. Όμως η επιθετικότητα του Ερντογάν, οι πολεμικές ιαχές αρκετών Τούρκων πολιτικών, και η ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που διαρκεί αυτή τη φορά περισσότερο από ότι συνήθως, αναγκάζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αν δεν υπήρχαν οι τωρινές εξελίξεις με την Τουρκία θα προσπαθούσε πάση θυσία να αποφύγει.

Η διαρκής παρουσία των επιδημιολόγων και άλλων γιατρών στα τηλεοπτικά κανάλια, οι ακατάπαυστες δηλώσεις τους που συχνά είναι αντιφατικές, οι εκτιμήσεις και τα σενάρια που ανακοινώνουν είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, προκαλούν αφενός κομφούζιο στους αναγνώστες και στους τηλεθεατές, αφετέρου εκθέτουν τους ίδιους και οδηγούν σε μείωση της αξιοπιστίας όλων των γιατρών με αποτέλεσμα την ενίσχυση των τάσεων αμφισβήτησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Αποτέλεσμα είναι ήδη οτι η αξιοπιστία που είχε κερδίσει για τον κλάδο ο κ. Τσιόδρας ο οποίος εμφανιζόταν μόνο μια φορά την ημέρα και έκανε ανακοινώσεις, δεν έμπλεξε σε τηλεοπτικές συζητήσεις, δεν απαντούσε σε ερωτησεις στον "αέρα" και δεν φλυαρούσε, έχει ήδη κλονιστεί.

Η ανησυχία που επικρατεί στους πολίτες για τα ελληνοτουρκικά είναι δικαιολογημένη για πολλούς λόγους. Καταρχήν ποτέ καμία περίοδος έντασης με την Τουρκία δεν διήρκεσε τόσο καιρό. Όλες ήταν βραχύβιες και λύνονταν σε επίπεδο προσωπικών επαφών μεταξύ των ηγετών. Η υπόθεση τώρα κρατάει μήνες με έναν Ερντογάν διαφορετικό από αυτόν που είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας να είναι προς το παρόν τελείως αναποτελεσματικές, τις ένοπλες δυνάμεις σε διαρκή ετοιμότητα, τους στόλους να πλέουν παραλλήλως στο Αιγαίο και αεροπλάνα διαφόρων χωρών να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι παραβιάσεων και αναχαιτίσεων. Η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση απολύτως ελεγχόμενη και δεν δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας, ιδιαίτερα όταν είναι μη ερμηνεύσημες οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί του Ερντογάν. 

Τελικά κακώς ονομάζονται σχολεία τα σχολεία, έπρεπε να ονομάζονται πάρκινγκ παιδιών. Διότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα "τι θα τα κάνουν τα παιδιά τους οι γονείς αν δεν ανοίξουν τα σχολεία". 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδυάσει την αντιμετώπιση της πανδημίας με τον περιορισμό των επιπτώσεων της στην οικονομία αλλά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών είναι εμφανής και κατανοητή. Όμως πρέπει από πριν να γνωρίζει ότι είναι ένας αγώνας πολύ επίφοβος που ίσως να έχει πολύ δυσάρεστη κατάληξη, όπως αποδείχθηκε και με το άνοιγμα της χώρας μετά το τρίμηνο lockdown. 

Η βίαιη επάνοδος του κορονοϊού στη χώρα μεγεθύνει σημαντικά τον κίνδυνο για βαθύτερη και πιο παρατεταμένη οικονομική κρίση. Οι ελπίδες που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές του καλοκαιριού ότι ο τουρισμός θα προσφέρει φέτος κάποια σημαντικά ποσά και ότι η ζημιά που προκαλεί ο ιός στα έσοδα από τους ξένους επισκέπτες θα είναι σχετικά περιορισμένη, διαψεύστηκαν. Τα έσοδα από τον τουρισμό κυμαίνονται περίπου στα 3 δισ Ευρώ έναντι 18 το 2019 και αυτό σημαίνει ότι ήδη λείπουν 15 δισ Ευρώ από την οικονομία τα οποία θα είχαν διαχυθεί σε όλους τους κλάδους και σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Μειωμένο τζίρο βέβαια έχουν πέραν του τουρισμού και όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας και το γεγονός αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι φέτος η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από ότι προβλέπονταν στην αρχή του καλοκαιριού.

Καθώς κορυφώνεται η τουριστική σεζόν αναμένεται ότι σε δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε όλοι να επιστρέφουμε σε κάποια σχετική κανονικότητα. Ολοι όσοι κατάφεραν να κάνουν έστω και κάποιες βουτιές και να ξεφύγουν προσωρινά από τις αγωνίες της νέας πραγματικότητας που καθορίζει ο κορωνοϊός πρέπει να νιώθουν τυχεροί διότι η σχετική ανεμελιά του Ιουλίου αντικαθίσταται βίαια από το άγχος που προκαλεί η έξαρση του ιού. 

 

Οι σύγχρονες κοινωνίες και οικονομίες δεν είναι φτιαγμένες για να λειτουργούν ούτε με lockdown ούτε με πανδημίες. Καλούνται σήμερα να βρούν ένα νέο τρόπο λειτουργίας προσαρμοζόμενες στους όρους που θέτει η πανδημία του κορονοιού και έχουν - όπως είναι φυσικό - πολύ μεγάλη δυσκολία να το κάνουν.

Το Νομοσχέδιο για το χωροταξικό που έφτιαξε η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα χωροθέτησης και πολεοδομικών κανόνων. Απαιτείται κάποιος χρόνος να το αξιολογήσει κάποιος στις λεπτομέρειες του και να βρει τα θετικά και τα αρνητικά ώστε να δομήσει μια τεκμηριωμένη κριτική και να προτείνει διορθώσεις. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα διευκρινιστούν και ενδεχομένως θα αλλάξουν αρκετές από τις διατάξεις του. 

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Χρόνια και έκτακτα. Μέσα σε αυτά είναι και οι εντάσεις με την Τουρκία, οι οποίες τώρα έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα.

 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδυάσει τουριστικές αφίξεις και έσοδα με υγειονομική ασφάλεια είναι μια προσπάθεια σε τεντωμένο σχοινί. Μπορεί πολύ εύκολα η ισορροπία να ανατραπεί και αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση πολύ αποφασιστικούς χειρισμούς και λιγότερη εμπιστοσύνη στην τήρηση των οδηγιών και των συστάσεων καθώς διαπιστώνεται ότι - όπως παντού, έτσι και εδώ - η τήρηση τους είναι πλημμελής. 

σελίδα 1 από 84
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman