• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η συμμετοχή έξι υποψηφίων στις εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ αυξάνει ξαφνικά το ενδιαφέρον γύρω από τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και φυσικά αυξάνει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό του κεντροαριστερού χώρου φέρνει η απόφαση της Φώφης Γεννήματα να αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ για λόγους υγείας. Καθώς η ίδια διαβεβαίωσε πως οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα κινηθούν οι άνθρωποι της Φώφης τόσο μέσα όσο και έξω από το κόμμα. Τα στελέχη δηλαδή του Κινήματος και οι υποστηρικτές που στήριζαν έμπρακτα και ηθικά την υποψηφιότητα της Φώφης.

Η ελληνική κυβέρνηση – όπως και όλες οι άλλες κυβερνήσεις του κόσμου – δεν ευθύνεται για την αύξηση του πληθωρισμού που εκδηλώνεται στις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια εισοδήματος που προκαλείται στους πολίτες . Αν δεν το κάνει θα εισπράξει – και δικαίως – το πολιτικό κόστος που η οικονομική δυσκολία των πολιτών θα προκαλέσει.

Και μόνο ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Χαδούλη, “Η Ακρόπολη σήμερα” προκαλεί ερωτήματα. Τι θα πει “σήμερα”; Αλλάζει η Ακρόπολη; Ίδια παραμένει χιλιάδες χρόνια.
Μια επίσκεψη στη γκαλερί Σκουφά δίνει την απάντηση.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους καταναλωτές για να καλύψουν τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, δείχνει ότι νοιάζεται για τους πολίτες που πλήττονται από ξαφνικές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Το ίδιο απέδειξε με τις ενισχύσεις πυροπλήκτων, σεισμόπληκτων κλπ. Τους έδωσε χρήματα και πολύ καλά έκανε, ήταν αναγκαίο. Όμως μέσω των επιδοτήσεων τα προβλήματα δεν λύνονται ριζικά, αντιμετωπίζονται μόνο προσωρινά.

Η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών εξυπηρετεί ασφαλώς περισσότερο αυτούς που μεταβιβάζουν περιουσίες μεγάλης αξίας μέχρι 800 χιλιάδες, ή και μετρητών. Η μεταβίβαση μετρητών με γονική παροχή είχε φόρο 10% από το πρώτο Ευρώ, δηλαδή κάποιος που μεταβίβαζε στο παιδί του 100.000 μετρητά πλήρωνε 10 χιλιάδες φόρο, κάποιος που μεταβίβαζε 800 χιλιάδες, πλήρωνε 80.000 ευρώ φόρο γονικής παροχής. Με εξαίρεση τη μεταβίβαση μετρητών για αγορά ακινήτου η οποία φορολογείτο με βάση την κλίμακα, και ήταν αφορολόγητη μέχρι 150 χιλιάδες, ανέβαινε κλιμακωτά μετά και έφτανε για τις 800 χιλιάδες στις 36 χιλιάδες Ευρώ. Άρα ο πλούσιος που θα μεταβίβαζε 800 χιλιάδες στο παιδί του γλυτώνει 80.000 φόρο σε περίπτωση μετρητών ή 36 χιλιάδες σε περίπτωση ακινήτου.

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την οικονομία, σηματοδοτούν την προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Τόσο με ελαφρύνσεις πολιτών και επιχειρήσεων μέσω της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, όσο και με ενισχύσεις του εισοδήματος τους.  Υπάρχουν βέβαια οι επιφυλακτικοί που αναρωτιούνται «πώς θα τα κάνει όλα αυτά;» ή «θα ξεχειλώσει το έλλειμμα και το χρέος», ή «θα μπορούσε να κάνει άλλα περισσότερο αναπτυξιακά μέτρα» κλπ. Υπάρχουν και οι δυσαρεστημένοι είτε διότι θεωρούν ότι δεν ασχολήθηκε ο πρωθυπουργός μαζί τους, πχ συνταξιούχοι, ή οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αντιλαμβάνονται ότι με μέτρα στήριξης αξίας 3,4 δις Ευρω προς το παρόν και άλλα να ακολουθούν όπως ακούστηκε αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει τις προβλέψεις, ο Μητσοτάκης ενισχύεται πολιτικά.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την ανακοίνωση της χωριστής συμμαχίας ΗΠΑ- Βρετανίας και Αυστραλίας και την αντίδραση της Γαλλίας. Ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται ώς ισχυρή δύναμη του υπό ίδρυση Ευρωστρατού και αναμένεται να ακολουθήσει ντόμινο επαναδιαπραγματεύσεων όλων των συμμαχιών της ΕΕ με Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Ανατολική Μεσόγειο.

Με την κατάργηση της θέσεως του υφυπουργού Οικονομικών αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ευθύνη επανέρχεται εκεί που έπρεπε πάντα να είναι, δηλαδή αφενός στον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών και αφετέρου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται το ενδεχόμενο ίδρυσης Bad Bank για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και των νέων που δημιουργούνται εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της μακροχρόνιας κρίσης της ελληνικής οικονομίας η οποία συσσώρευσε πλήθος προβλημάτων σε πολλές επιχειρήσεις και σε ακόμη περισσότερα νοικοκυριά.Καθώς αρχίζει σιγά σιγά η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού και τα κρούσματα του covid αυξάνονται, πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει η κυβέρνηση και η κοινωνία να δούν τι θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν μια νέα έξαρση της πανδημίας.
Καταρχήν υπάρχει το ζήτημα με τους ανεμβολίαστους - αρνητές των εμβολίων και μη - και επιπλέον υπάρχει το ζήτημα των ανεμβολίαστων παιδιών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.


Αν καταφέρει κανείς να ξεπεράσει την απελπισία που προκαλούν οι πυρκαγιές και τα  ραγδαία αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης Δ και προσπαθήσει να αναζητήσει κάποια ευχάριστη είδηση, θα τη βρει στην πληρότητα των τουριστικών προορισμών και στην επάνοδο των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που προέβλεπε η κυβέρνηση αλλά και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου. Ο τουρισμός φέτος πηγαίνει καλύτερα και ανακουφίζει προσφέροντας εισόδημα και θέσεις εργασίας. Η ανησυχία φυσικά πάντα υπάρχει αφού οι εξελίξεις της πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν σε ακυρώσεις το φθινόπωρο, αλλά αυτό ακόμη δεν είναι ορατό, ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί.
Η οικονομία μπορεί να πάει και θα πάει μάλλον καλύτερα. Δυστυχώς όμως, η πανδημία που δεν τελειώνει και το κόστος κάλυψης των ζημιών από τις πυρκαγιές θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προυπολογισμό.

Η “επιτυχία” αυτής της κυβέρνησης στις πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης της Πελοπονήσου και της Εύβοιας, σε αντίθεση με την φονική αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην πυρκαγιά στο Μάτι έγκειται στην πετυχημένη εκκένωση των περιοχών ώστε να μην πεθάνουν άνθρωποι. Μακάρι να το πετυχαίνουν όλες οι κυβερνήσεις αυτό πάντα. Φυσικά η περιβαλλοντική καταστροφή και η καταστροφή των περιουσιών δεν επιτρέπουν κανένα πανηγυρισμό ούτε χειροκροτήματα. Κάηκαν 150 σπίτια στο Μαντούδι, πάνω από 60 σπίτια και αρκετές επιχειρήσεις στη Βαρυμπόμπη, Η Εύβοια, η αρχαία Ολυμπία, το Κιλκίς - προς το παρόν - και συνολικά το περιβάλλον επιβαρύνθηκε από το κάψιμο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και από εκατομμύρια κυβικών καπνού και βλαβερών σωματιδίων.
Κανείς λοιπόν δεν έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει για επιτυχία. Το ότι λειτούργησε αποτελεσματικό ο μηχανισμός ειδοποίησης των πολιτών και εκκένωσης των περιοχών που κινδύνευαν δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία ούτε σε χώρες πολύ λιγότερο αναπτυγμένες από την Ελλάδα, ιδίως όταν διαθέτουμε πλέον όλα αυτά τα συστήματα επικοινωνίας. Είναι το στοιχειώδες. Αντίθετα, το ότι κάηκαν τόσα σπίτια, τόσα δάση και τόσες επιχειρήσεις είναι σαφέστατα αποτυχία.
Αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία θα ήταν να έχει περιορισθεί από την αρχή η φωτιά και να μην έχει καταστρέψει ούτε τόσες εκτάσεις, ούτε σπίτια, ούτε επιχειρήσεις. Δύσκολο θα μου πείτε. Προφανώς, αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε και αυτό γίνεται μόνο με συστηματική πρόληψη και όχι με την αντιμετώπιση του προβλήματος αφού γιγαντωθεί.

Η Μύκονος είναι για πολλούς το πρότυπο της επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού. Ένα πολύ μικρό νησί με υπέροχες παραλίες και απαράμιλλο φώς, που καταφέρνει και μαζεύει όσο χρήμα μαζεύουν μαζί πολλά άλλα μεγαλύτερα τουριστικά νησιά. Φιλοξενεί τα “κακομαθημένα παιδιά” του διεθνούς τζετ σετ που αναλίσκονται σε μια χυδαία επίδειξη πλούτου καίγοντας κυριολεκτικά εκατομμύρια τα οποία φυσικά εισπράττουν οι τοπικοί και διεθνείς επιχειρηματίες (διότι πολλοί ξένοι επιχειρηματίες της νύχτας μεγαλουργούν στη Μύκονο πλέον). Οι τιμές των ακινήτων του νησιού ξεπερνούν ακόμη και αυτές των πολυτελέστερων θερέτρων του κόσμου και στους όρμους της πλέουν τα πολυτελέστερα γιωτ.

σελίδα 1 από 89
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman