• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης ΝικολόπουλοςΟ ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία για τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη αυτή θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 32 δισ ευρώ για τα επόμενα 6 χρόνια, ποσό σημαντικό για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Προκειμένου όμως να πάρουμε πραγματικά αυτά τα χρήματα στα χέρια μας χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις. Τα χρήματα για τις επενδύσεις του δημοσίου θα προέλθουν από επιδοτήσεις, ενώ τα χρήματα για ιδιωτικές επενδύσεις από δάνεια. Τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν κατά 50% από το Ευρωπαϊκό ταμείο και κατά 30% από τις τράπεζες. Το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να το εισφέρουν οι επιχειρηματίες με δικά τους κεφάλαια.

Η αλλαγή των μέτρων για την πανδημία μετά την κατάργηση του ψευτο-λοκντάουν απαιτεί μια άλλη φιλοσοφία, ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας, που δεν θα στηρίζεται στην απαγόρευση αλλά στον αυτοέλεγχο και στον αυτοπεριορισμό των πολιτών. Ολοι έχουμε ενημερωθεί για την εξέλιξη της πανδημίας, όλοι γνωρίζουμε περί υγιεινής, αποστάσεων, μασκών και συνωστισμού και όλοι αποφασίζουμε κατά συνείδηση πώς θα τα εφαρμόσουμε. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικού ελέγχου και περιορισμού, όπως στα λοκντάουν, δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να προσποείται οτι "ελέγχει". Το μόνο που πετυχαίνει είναι να επιβαρρύνει τους ήδη ψυχικά κουρασμένους πολίτες με διαδικασίες που δεν έχουν κανένα νόημα.

Η οικονομία ετοιμάζεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες σταδιακά και με φόβο Θεού υπό συνθήκες έξαρσης της πανδημίας όμως όλοι ξεκινούν με αισιοδοξία. Και είναι λογικό αυτό μετά από μια δωδεκαετία κρίσης που ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο λόγω πανδημίας. Ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και είναι καλό αυτό διότι χωρίς ελπίδα τίποτα δεν προχωράει. Η ελπίδα λοιπόν αποτυπώνεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος που ανακοινώθηκαν προχθές και οι οποίοι δείχνουν θετικές προσδοκίες για τους επόμενους μήνες σε όλους τους τομείς: Βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες κάθε είδους, αλλά και βελτιωμένες προοπτικές για το εισόδημα και την απασχόληση. Η βελτίωση αυτή των προσδοκιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις προοπτικές χρηματοδότησης της χώρας από το ευρωπαικό αναπτυξιακό πακέτο με όλους να θεωρούν ότι ευθέως ή εμμέσως κάτι θα εισπράξουν και οι ίδιοι.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα με την πανδημία δεν πηγαίνουν καλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, η πρόθεση είναι να καταφέρουμε να έχουμε ανοίξει τα πάντα, πριν το Πάσχα, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η εμπιστοσύνη των ξένων στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί μετά 12 χρόνια ταλαιπωρίας και αμφισβήτησης κάθε ελληνικής προοπτικής. Αυτό διαφαίνεται από τις επιτυχημένες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, η κυβέρνηση μιλάει για άνοιγμα της αγοράς σταδιακά από το τέλος Μαρτίου. Σε πολλούς αυτό ακούγεται παράδοξο - και είναι. Όμως έχει μια λογική βάση αυτή η προοπτική. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμων στο μέγιστο βαθμό, διότι δυστυχώς ο ρυθμός δεν είναι ακόμη ο απαιτούμενος για να προστατευθούν έγκαιρα πριν το άνοιγμα οι ευαίσθητες ομάδες.

Οι κρατικές ενισχύσεις προς όλους θα συνεχιστούν για ολόκληρο το 2021 και μάλλον και για το 2022 με την έγκριση της ΕΕ, ακόμη και αν η χώρα έχει ξεφύγει από τα κυλιόμενα lockdowns. Και αυτό διότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται οτι οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες δεν θα εξαφανιστούν ως εκ θαύματος μόλις αντμετωπισθεί ο ιός αλλά θα περάσει αρκετός καιρός έως ότου βρουν ξανά τις παλιότερες επιδόσεις τους και καλύψουν το χαμένο έδαφος. Αυτό φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα η οποία μπορεί συνδυάζοντας τις κρατικές ενισχύσεις με μια εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας που αναμένεται μετά το τέλος της πανδημίας να πετύχει πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Η διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα παρά το lockdown, αποδεικνύει οτι πλέον αυτό το μέτρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Ο λόγος μάλλον είναι οτι δεν υπάρχει πια η καθολική εφαρμογή του μέτρου από τους πολίτες. Η κίνηση στους δρόμους ακόμη και μετά τις 9 το βράδυ το αποδεικνύει. Οι πολίτες κουράστηκαν από τον περιορισμό των μετακινήσεων, το ίδιο και οι επιτηρητές του μέτρου. Ίσως να φταίει και η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένα: Το μέτρο του lockdown δεν αποδίδει όπως παλιά. Το κακό είναι ότι παρά τη χαμηλή του απόδοση στον περιορισμό της πανδημίας, η καταστροφική του επίπτωση στην οικονομία είναι όχι μόνο αμείωτη αλλά και αυξανόμενη λόγω διάρκειας.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση κόστους / οφέλους του lockdown και να δεί τι άλλο μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσει κανείς bitcoin; Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς μικροεπενδυτές (και φυσικά και μεγαλοεπενδυτές) και ο καθένας βγάζει τα δικά σου συμπεράσματα κάνοντας τις δικές του αβάσιμες αναλύσεις.

Το νέο κλείδωμα της οικονομίας αυξάνει το πρόβλημα της οικονομίας και την πίεση στην κοινωνία. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ήταν αναγκαίο αλλά όλοι δυσφορούν. Λογικό είναι αυτό και αναμενόμενο. Το ζήτημα είναι ότι επί της ουσίας δεν αντιπροτείνει κανείς κάτι άλλο. Κανείς δεν έχει προσφέρει εναλλακτική λύση και αν κρίνουμε και από ότι συμβαίνει στο εξωτερικό, εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του ιού δεν υπάρχει. 

Κατά πάσα πιθανότητα ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Ιταλίας καθώς έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας. Ο κ. Ντράγκι είναι ο άνθρωπος που “έσωσε” το Ευρώ λέγοντας ότι “η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί” για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία και το ότι χρειαστεί ήταν η αδιάκοπη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα των ευρωπαϊκών χωρών. Και το πέτυχε αυτό σε μια στιγμή που επικρατούσε στην Ευρώπη η λογική της λιτότητας και της “τιμωρίας” των υπερχρεωμένων χωρών που επέβαλε ο τότε ισχυρός Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για αυτό και ονομάστηκε “σούπερ Μάριο”.

Η ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα της κυβέρνησης να απορροφήσει γρήγορα σημαντικά ευρωπαικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα που διαθέτει το ταμείο είναι τα μόνα άμεσα διαθέσιμα αρκεί να έχεις τις διαδικασίες και τα έργα για να τα απορροφήσεις.

Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις αυτών των ημερών ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη περί της θέσης της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό κέντρο. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε απευθυνόμενος ασφαλώς σε όλους τους πολίτες αλλά και στους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης ποια είναι σήμερα η πολιτική ταυτότητα του “δεξιού” κόμματος του και το τοποθέτησε ξεκάθαρα στο κέντρο και όχι στη δεξιά.

σελίδα 1 από 87
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman