• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

[email protected]

Καθώς ο κόσμος αλλάζει δημιουργούνται νέες δουλειές, χάνονται άλλες, προκαλούνται νέα προβλήματα, λύνονται άλλα που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές προκαλούν αναστάτωση, ανατρέπουν ζωές και καταστάσεις και ενίοτε προκαλούν συγκρούσεις. Οι κυβερνήσεις καλούνται να επιλύσουν τις διαφορές, να βρουν λύσεις, να διορθώσουν ότι μπορούν. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάει ένας διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για να βρεθεί μια ισορροπία. Ο διάλογος πρέπει να διέπεται από δυο πράγματα. Τους Νόμους και τη λογική. Και η κυβέρνηση πρέπει να δει τι θα αποφασίσει με βάση αυτά τα δυο κριτήρια, τους Νόμους και τη λογική.

Ολέθρια λάθη από κακές ηγεσίες στην ΕΕ

Τα μεγάλα και έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις οικονομίες. Το ίδιο προβλέπουν και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, αλλά και οι θεσμικοί οικονομικοί ηγέτες, όπως οι κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών πολλών χωρών. Με λίγα λόγια βλέπουν όλοι να χτίζεται μια “οικονομική θύελλα”. Σε αντίθεση με τις πραγματικές θύελλες της μετεωρολογίας, οι οικονομικές θύελλες δεν είναι φυσικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, ούτε να αποφύγουμε. Οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και συγκεκριμένα σε λανθασμένες αποφάσεις των οικονομικών και πολιτικών ηγεσιών.

Που πάει ο κόσμος; Όπου θέλει…

Οι επιμελείς αναγνώστες του διεθνούς τύπου και μάλιστα των εγκυρότερων μήντια, όπως είναι οι Financial Times και το Reuters, κινδυνεύουν να περιπέσουν σε πολύ βαθειά κατάθλιψη για το μέλλον του κόσμου και της Ευρώπης ειδικότερα. Περιγράφονται μεγάλα προβλήματα τα οποία λειτουργώντας όλα μαζί θα προκαλέσουν φτώχεια στην Ευρώπη, κατάλυση της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, πλήρη επικράτηση των Κινέζων, Τρίτο Παγκόσμιο και κατά πάσα πιθανότητα πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά τελικά και στην ίδια την ΕΚΤ. Η νομισματική πολιτική της ΕΕ μοιάζει αυτή τη στιγμή αφενός να είναι αναποτελεσματική, αφετέρου να οδηγείται σε αδιέξοδο προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, χωρίς οφέλη για κανέναν εκτός των τραπεζών που θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται από την αύξηση των επιτοκίων των δανείων ενώ δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων.

Οι ανάγκες των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περισσότερα έσοδα προκειμένου να στηρίξουν με επιδοτήσεις τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται από τον πληθωρισμό και την αύξηση του ενεργειακού κόστους - και επιπλέον από την αύξηση των επιτοκίων των δανείων - τις οδηγούν σε πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αποφάσεις και ενδεχομένως ανοίγουν το δρόμο για μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να λάβει μέτρα που θα εμποδίζουν τις εμπορικές τράπεζες να κερδοσκοπούν εις βάρος της. Αυτό δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters εξηγώντας ότι οι εμπορικές τράπεζες που διευκολύνονται διαρκώς με “χαριστική” ρευστότητα από την ΕΚΤ “πάρκαραν” αυτή τη ρευστότητα στους λογαριασμούς καταθέσεων της ΕΚΤ με τα νέα αυξημένα επιτόκια βγάζοντας έτσι υπερκέρδη. Αυτό ενόχλησε - και δικαίως - την ΕΚΤ η οποία ψάχνει τρόπο να περιορίσει αυτά τα κέρδη των εμπορικών τραπεζών, τα οποία όπως λένε στελέχη της, βγαίνουν χωρίς να αναλαμβάνουν οι τράπεζες κανένα ρίσκο. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ “χαρίζει” λεφτά στις εμπορικές τράπεζες επί χρόνια τώρα προκειμένου να δανειοδοτήσουν τις οικονομίες και να ευνοήσουν την ανάπτυξη. Και τώρα διαπιστώνει ότι αυτά τα χαριστικά λεφτά, οι τράπεζες, της τα φορτώνουν ως καταθέσεις εισπράττοντας τα νέα αυξημένα επιτόκια. Δικαία η αγανάκτηση της ΕΚΤ.

Η πορεία του αιτήματος των δεκαπέντε ευρωπαϊκών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιβληθεί πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από οποιαδήποτε προέλευση (και όχι μόνο εκ Ρωσίας) αποκαλύπτει αφενός τις σκληρές διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρώπης και αφετέρου τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στις ισορροπίες ισχύος μεταξύ των χωρών μελών.

Το απόλυτο χάος επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική σκηνή, καθώς οι χώρες διαφωνούν μεταξύ τους για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική αναιρούν η μία την άλλη, η ύφεση είναι δεδομένη, ο πόλεμος είναι στα σύνορα και ανεβαίνουν τα ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα σε πολλές χώρες.
“Των οικιών ημών επιπεπραμένων, ημείς άδουμε” στην Ευρώπη.

Σαφές μήνυμα προς τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Αγγλία και ΗΠΑ στέλνουν τις τελευταίες ημέρες οι χρηματιστηριακές αγορές οι οποίες αντιδρούν πτωτικά στις αυξήσεις των επιτοκίων. Παρά το γεγονός ότι οι αγορές ανέχονται τις αυξήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και προεξοφλούν και επόμενες, δεν ανέχονται τη λογική των κεντρικών τραπεζών που εκφράστηκε από τον πρόεδρο της FED Τζερόμ Πάουελ προχθές ο οποίος είπε ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και αν η οικονομία μπεί σε ύφεση.

Μια νέα ευκαιρία μεγέθυνσης και αύξησης της ισχύος του βρήκε το ελληνικό κράτος στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Την αξιοποιεί αφενός για να αυξήσει το χρήμα που εισπράττει και αφετέρου για να ενισχύει την πελατειακή του σχέση με τους πολίτες. Παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και δημιουργεί νέες δαπάνες - ευκαιρίες πλουτισμού για αυτούς που τις αποφασίζουν και τις διανέμουν.

Οι μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν για την ιεράρχηση των προβλημάτων των πολιτών δείχνουν ότι το 84% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το κόστος της ενέργειας. Αντίθετα, το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και των άλλων (15.000 τηλεφώνων) από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας, θεωρείται πρώτη αιτία ανησυχίας για ένα ποσοστό 16% των ερωτηθέντων.Όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ελλείψεις γραβιέρας Νάξου στα ελληνικά μπακάλικα, αντιλαμβάνεται κανείς τις συσχετίσεις μεταξύ των οικονομιών σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Οι ελλείψεις της γραβιέρας Νάξου οφείλονται στις ελλείψεις ζωοτροφών που παράγονται στην Ουκρανία. Οι αγελάδες της Νάξου μπήκαν σε αναγκαστική δίαιτα και η απόδοση τους σε γάλα έπεσε, συνεπώς η παραγωγή της περίφημης νησιώτικης γραβιέρας μειώθηκε.

Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την ΕΥΠ θεωρούνται νόμιμες εφόσον έχουν την έγκριση από τον Εισαγγελέα. Από έναν Εισαγγελέα με αποκλειστική εργασία την έγκριση και συνεπώς την νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων. Πολλοί θεωρούν ότι κακώς υπάρχει μόνο ένας Εισαγγελέας που εγκρίνει και ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δυο ώστε να είναι πιο αμερόληπτη η έγκριση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί και δεύτερος Εισαγγελέας οπότε θα έχουμε δυο και θα είμαστε ήσυχοι. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά απαντώντας στον Μητσοτάκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι ο Εισαγγελέας ή οι Εισαγγελείς που εγκρίνουν τις παρακολουθήσεις, δεν γνωρίζουν ποίου την παρακολούθηση εγκρίνουν, ούτε για ποιο λόγο την εγκρίνουν.

σελίδα 1 από 93
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman