• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

 

Για πρώτη φορά η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα καθεστώς αρνητικών επιτοκίων και για παρατεταμένη περίοδο. Οι κεντρικές τράπεζες δεν σκοπεύουν να ανατρέψουν αυτό το καθεστώς και είναι αμφίβολο ότι ακόμη και αν ήθελαν θα μπορούσαν να το κάνουν. Και το πρόβλημα είναι ότι ουδείς γνωρίζει πώς επηρεάζεται η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος ελεύθερης οικονομίας με αρνητικά επιτόκια. Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει καμία οικονομική θεωρία που να καλύπτει αυτή την κατάσταση και να εξετάζει όλες τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Υπάρχουν βέβαια υποθέσεις σε διάφορες οικονομικές θεωρίες που εξετάζουν κάποιες παρόμοιες καταστάσεις κατά περίπτωση, αλλά πλέον ο δυτικός κόσμος ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά.

Η εξέλιξη ορισμένων βασικών δεικτών της οικονομίας τους τελευταίους μήνες έχει θετικές εκπλήξεις, αλλά φανερώνει και κάποια ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος ή, ακόμη καλύτερα, η αύξηση της εγχώριας ρευστότητας μεταφράζεται αυτομάτως σε ταχεία αύξηση των εισαγωγών και σε διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Την αντικαπνιστική εκστρατεία την οποία τόσο έντονα στηρίζει προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βρεθούν πολλοί να την κατακρίνουν δημοσίως. 

Οι εβδομάδες αυτές που διανύουμε τώρα είναι οι κρισιμότερες εβδομάδες για την κυβέρνηση. Όχι για το πώς θα χειριστεί την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας αλλά για το πώς θα αντιμετωπίσει τις "αγωνιστικές εκδηλώσεις" των Εξαρχείων  που θα κορυφωθούν τώρα που η αριστερά έφυγε από την κυβέρνηση και αναζητεί τρόπο να ξαναεμφανισθεί αναβαπτισμένη και να διαγράψει από τη μνήμη των ψοφοφόρων της την προδοσία κάθε αριστερής ιδεολογίας, τις κωλοτούμπες, τα κάπιταλ κοντρόλς, τις μπίζνες και την αλαζονεία της διακυβέρνησης της.

Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών χρήστου Σταικούρα να μειώσει σε 300 ευρώ από 500 το ανώτατο όριο συναλλαγών που επιτρέπεται να γίνει με μετρητά είναι μια πολύ σωστή απόφαση, παρόλο που θα ενοχλήσει ορισμένους. Συγκεκριμένα ενοχλεί δυο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτούς που έχουν συνηθίσει να πληρώνουν μόνο με μετρητά θεωρώντας την χρήση χρεωστικής κάρτας δύσκολη και είναι κυρίως ηλικιωμένοι και αυτούς που θέλουν να γλυτώσουν τον ΦΠΑ. Από την άλλη ενοχλεί και κάποιους εμπόρους οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν το φόρο και οι οποίοι "κάνουν έκπτωση" τον ΦΠΑ σε περίπτωση μετρητών, κλέβοντας όμως ένα μέρος του διότι δεν τον αφαιρούν όλο, Αυτοί εισπράττουν το σύνολο της λιανικής τιμής του προιόντος και κάτι παραπάνω από το μέρος του ΦΠΑ που χρεώνουν και αποφεύγουν και τον φόρο επί των κερδών της επιχείρησης τους, είναι δηλαδή εξαιρετικά ευνοημένοι. Πέραν αυτών όμως, ο καταναλωτής δεν ευνοείται ιδιαίτερα διότι αποφεύγει μεν μέρος του ΦΠΑ, αλλά πριμοδοτεί τη φοροδιαφυγή την οποία στη συνέχεια πληρώνει με τους αυξημένους φόρους εισοδήματος του.

Προχθές το κέντρο της Αθήνας έκλεισε για πολλοστή φορά από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το άσυλο του Πανεπιστημίου και για άλλες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας - το οποίο πρέπει να επισημάνω δεν συνέβαινε τόσο συχνά επί ΣΥΡΙΖΑ για ευνόητους λόγους - είναι μια τραγική εκδήλωση του ελέγχου της ελληνικής δημοκρατίας από τις πολύ μικρές μειοψηφίες, μια εθνική αδυναμία, μια απόδειξη του γεγονότος οτι στην Ελλάδα η δημοκρατία δεν λειτουργεί.

Σε αντίθεση με άλλες επίσημες κυβερνητικές αποστολές σε ξένες χώρες είς άγραν επενδύσεων, η επίσκεψη του κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, έχει αυστηρα επαγγελματικό χαρακτήρα. Φυσικά και θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο, φυσικά και θα πάει και ο ίδιος προσωπικά να μιλήσει με τους επικεφαλής των κορυφαίων κινεζικών επιχειρήσεων, αλλά η ελληνική αποστολή στην Κίνα αυτή τη φορά είναι καθαρά επιχειρηματική και στοχευμένη.

Η επίδειξη απειθαρχίας των κοριτσιών του Λυκείου της Νέας Φιλαδέλφειας, που τόσο πολύ ενόχλησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν είναι θέμα πολιτικό, ούτε θέμα που δικαιολογεί τέτοιες αντιδράσεις. 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έβαλε μια άλλη διάσταση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, μια διάσταση την οποία πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα ώς επίσημη εθνική θέση και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών να την εντάξει στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του πανευρωπαικού προβλήματος.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναστείλει τελικά τον ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα και όχι μόνο για αυτά που θα χτιστούν από εδώ και πέρα ήταν η σωστή επιλογή.

Σπάνια μια οικονομική είδηση προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όσο προκάλεσε το ρεπορτάζ του Μηνά Τσαμόπουλου στο Πρώτο Θέμα της προηγούμενης Κυριακής σχετικά με τη σχολή εμποροπλοιάρχων στη Βάρνα της Βουλγαρίας στην οποία φοιτούν σήμερα 420 Έλληνες σπουδαστές. Είναι εντυπωσιακό για να μη πούμε εξωφρενικό και είναι ασφαλώς απαράδεκτο ότι οι Έλληνες που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι και μηχανικοί πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να σπουδάσουν. 

 

Κουβέντα να γίνεται ξανά και ξανά, αυτή τη φορά για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού, χωρίς κανείς φυσικά να ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει και τι όφελος ή ζημιά υπάρχει από τη μια ή την άλλη απόφαση.

Καθώς η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων έχει τόσο πολύ καθυστερήσει και έχει μπλοκάρει και την εξυγίανση των τραπεζών και την χρηματοδότηση της οικονομίας αλλά και  το ξεκαθάρισμα πολλών επιχειρηματικών κλάδων, ίσως πρέπει με κάποιο τρόπο να δει η κυβέρνηση τι άλλο φταίει εκτός της αδράνειας των τραπεζών.

σελίδα 1 από 81
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman