• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,1% τον Δεκέμβριο, δεν ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδος διότι θεωρεί ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο θα υποχωρήσει μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Τράπεζας κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ψηλά τους πρώτους μήνες του έτους αλλά θα υποχωρήσει από την άνοιξη και μετά ώστε τελικά να διαμορφωθεί στο 3% το’22 και να αποκλιμακωθει σε επίπεδα χαμηλότερα το ’23. Αυτή είναι και η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Για την Ελλάδα προβλέπεται ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης 8% το 2022 έναντι 9% του ΄21 ενώ για το σύνολο της Ευρωζώνης η ΕΚΤ προβλέπει πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%. Θεωρητικά η Ελλάδα θα έχει πάνω από 4% πραγματικό ρυθμό, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει 5%. Ταυτόχρονα με την αύξηση του πληθωρισμού έχουμε στην Ελλάδα ένα πολύ αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα που έφτασε το 7% του ΑΕΠ το ΄21 λόγω κυρίως των δαπανών για την πανδημία, το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας θεωρεί ότι θα πρέπει να εκμηδενιστεί μέχρι το 2023. Στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί φέτος σε 1% και αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν δοθούν ξανά τα 16 δισ ευρώ που δόθηκαν εκτάκτως για την πανδημία.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εθνικούς και διεθνείς. Όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες συντείνουν στην υπόθεση ότι τελικά θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, με εμπόδια που σχετίζονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας. Αν δηλαδή η πανδημία δεν επιφέρει αναγκαστικά κλείσιμο των οικονομιών, διακοπή του εμπορίου ή άλλες μεγάλες ανατροπές διεθνώς, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί ψηλότερα από ότι πέρυσι ενώ στα καλύτερα σενάρια δεν αποκλείεται να τη δούμε να απογειώνεται.

Το 2022 - όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια - θα είναι χρονιά μεγάλων προκλήσεων για ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά για την Ελλάδα.
Η πανδημία, όπως αποδεικνύεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσει να πιέζει τους πάντες. Πολίτες, επιχειρήσεις, συστήματα υγείας, κυβερνήσεις.
Η ενεργειακή κρίση προκαλεί τεράστια πίεση στο πορτοφόλι των καταναλωτών και στο βιομηχανικό κόστος. Ο πληθωρισμός προέρχεται κυρίως από αυτή την κρίση.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος δημιουργεί άλλες πιέσεις, για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και θα κοστίσει σε όλους πάρα πολύ χρήμα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες μέσω της επαναγοράς των ομολόγων τους σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της ότι αν χρειαστεί θα τις αυξήσει ξανά, προσφέρουν μια πολύ μεγάλη ασφάλεια στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα βγαίνει πιο ωφελημένη από όσο περιμέναμε από αυτή την συνεδρίαση της ΕΚΤ την οποία ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας χαρακτηρίζει “θρίαμβο”.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα εξαρτάται από τη δυνατότητα των τραπεζών να τη χρηματοδοτήσουν. Και η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις εξαρτάται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το φαινομενικά παράδοξο αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τις απαντήσεις των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών στα ανάλογα ερωτήματα, οι οποίες παρόλα αυτά εξηγούν τελικά το τι πράγματι συμβαίνει.


Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα έχουν πάρα πολύ θετικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην οικονομία αλλά και στην κοινωνική ζωή. Επιγραμματικά, αυτό που κάνει ο Υπουργός είναι να περιορίζει τις φυσικές επαφές του πολίτη με το δημόσιο, περνώντας σταδιακά όλες τις υπηρεσίες σε ηλεκτρονική μορφή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία του δίνεται η δυνατότητα να καταργεί άχρηστα έγγραφα και άχρηστες διαδικασίες. Ουσιαστικά περιορίζει ραγδαία τη γραφειοκρατία, άρα και το κόστος που επιβάλει η παλαιολιθική δημόσια διοίκηση σε όλους, πολίτες και επιχειρήσεις.
Πρόκειται για ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων που επεκτείνονται διαρκώς προς όλες τις κατευθύνσεις και όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε λίγους μήνες θα υλοποιηθούν άλλες 15 μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων κάποιες που αφορούν στην αγορά ακινήτων, στην έκδοση διαζυγίων, στην ίδρυση εταιριών.

Η εμφάνιση της Ντοτιοαφρικανικής μετάλλαξης Όμικρον έσπειρε τον πανικό στον Δυτικό κόσμο, γκρέμισε τα Χρηματιστήρια και οδήγησε τις κυβερνήσεις σε λήψη έκτακτων σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της επέκτασης της. Υπάρχει όμως ένα αισιόδοξο σενάριο το οποίο εδράζεται στα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτή τη μετάλλαξη.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του συστήματος υγείας της Νοτίου Αφρικής, δηλαδή των ανθρώπων που εντόπισαν τη μετάλλαξη και ειδοποίησαν τον ΠΟΥ, η Όμικρον είναι μεν υπερμεταδοτική αλλά δεν έχει θανατηφόρα ισχύ. Υποστηρίζουν ότι ενώ αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, τα συμπτώματα είναι μυαλγία και κούραση και διαρκούν μόνο δυο ημέρες. Αν αυτό ισχύει, σημαίνει ότι λόγω της υπερμεταδοτικότητας της θα κολλήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά εφόσον δεν είναι ισχυρή θα την περάσουν ελαφρά.
Ενδέχεται λοιπόν η Όμικρον να λειτουργήσει ως ένα είδος “φυσικού εμβολίου” προσφέροντας σε τεράστιους πληθυσμούς ανοσία έναντι του ιού.

Η αποφυγή ενός νέου lockdown είναι προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας για πολλούς λόγους. Προφανώς για οικονομικούς, αλλά και για ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, η απομόνωση και ο εγκλεισμός στα σπίτια δεν τους ταιριάζει. Οι κοινωνικοί φορείς και οι φορείς υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν παρουσιάσει μελέτες που δείχνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται με το lockdown, το ίδιο και η εγκληματικότητα. Φυσικά ο προφανέστερος λόγος για την αποφυγή ενός νέου lockdown είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία που φέρνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανόρθωσης, προβλέπονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ο τουρισμός αναμένεται ότι θα αυξηθεί πολύ το 2022 και οι προοπτικές για τα εισοδήματα όλων είναι θετικές για τον επόμενο χρόνο, ίσως και για περισσότερα χρόνια. Ένα lockdown θα ανέτρεπε αυτές τις προοπτικές και φυσικά θα περιόριζε και το τουριστικό ρεύμα. Για αυτό πρέπει να αποφευχθεί όπως πρέπει απαραιτήτως να αποφευχθεί και η επέκταση της πανδημίας.

Καθώς πλησιάζει η ώρα για την εκλογή νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ ακούμε τους υποψηφίους να δηλώνουν ότι δεν θα συνεργαστούν ούτε με τη ΝΔ ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές αν δεν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Όσο ηρωικές και αν ακούγονται  οι διαβεβαιώσεις αυτές, άλλο τόσο ανούσιες είναι. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και με τις τότε σκοπιμότητες τους, ενδέχεται η σημερινή απόφαση τους να αλλάξει, συνεπώς το “ξεκαθάρισμα” των προθέσεων τους δεν είναι αναγκαία πειστικό.

Όλες οι προβλέψεις που δημοσιεύονται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαιτέρως θετικές. Προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 7% αρχικά και ενδεχομένως και άνω του 10% κάποιες χρονιές. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται σε προϋποθέσεις με βασικότερη όλων την αξιοποίηση του Αναπτυξιακού ταμείου που αναμένεται να συνεισφέρει δεκάδες δισ χρηματοδοτήσεων στη χώρα. Όμως προϋπόθεση για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου είναι η ύπαρξη αφενός ιδίων κεφαλαίων κατά 20% και δανείων κατά 30% του ύψους της επένδυσης. Αυτή η προϋπόθεση αυτομάτως αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις χρηματοδοτήσεις αφού πολλές δεν διαθέτουν το 20% των ιδίων κεφαλαίων και οι περισσότερες βρίσκουν την πόρτα των τραπεζών κλειστή αφού οι τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του φόβου της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Οι τραπεζίτες ορθώς επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να δανείζουν αφερέγγυους δανειολήπτες αλλά από την άλλη όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη κανένας δανειολήπτης δεν είναι αφερέγγυος αν δεν αποδειχθεί ότι είναι αφερέγγυος τη στιγμή που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Η προεξόφληση λοιπόν της αφερεγγυότητας του υποψήφιου δανειολήπτη είναι λίγο πολύ αυθαίρετη. Παρόλα αυτά η επιφυλακτικότητα των τραπεζών είναι δικαιολογημένη. Αν όμως δεν δώσουν δάνεια ούτε οι ίδιες θα βγάλουν κέρδη, ούτε επενδύσεις θα γίνουν, ούτε οι προβλέψεις για ανάπτυξη θα επιτευχθούν.

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Ν. Χατζηνικολάου, φώτισε πολλά σημεία των προθέσεων και των κινήτρων του και απάντησε σε πολλές απορίες σχετικά με τα γεγονότα της εποχής που ήταν Πρωθυπουργός. Ο Γ.Α.Π. απέδωσε τις ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συνεργαζόμενη με τον Καμμένο “ξέπλυνε” τις ευθύνες του Καραμανλή και τις “φόρτωσε” στον ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ.

Απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα πχ στο γιατί παραιτήθηκε αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, στο γιατί είπε ότι “λεφτά υπάρχουν” στο γιατί η Γαλλία αντέδρασε στην πρόθεση του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και στο γιατί δεν το έκανε τελικώς.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες ότι οι τράπεζες δεν δίνουν αρκετά δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ζήτησε να αυξήσουν τη ροή χρήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις είναι 14% μεγαλύτερη από την προσφορά δανείων από τις τράπεζες όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης βρίσκεται στο 4%. Επιπλέον, όπως είπε, στην Ελλάδα απορρίπτεται το 22% των αιτήσεων για δάνεια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ στην ΕΕ το 8%. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός χορήγησης δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ ταχύτερος από ότι είναι προς μικρομεσαίες και η σχέση δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μικρομεσαίες είναι 60/40.

Ο καταγραφόμενος υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί περιθώρια μεγάλων αυξήσεων των μισθών στην κυβέρνηση η οποία προβλέπεται ότι θα προβεί σύντομα - μέχρι το τέλος του έτους - στις σχετικές ανακοινώσεις. Το καλοκαίρι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε προαναγγείλει αυξήσεις 2% και πρόσφατα δήλωσε ότι αυτές θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω λόγω ανάπτυξης.

σελίδα 1 από 90
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman