• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Εκτός της αρνητικής τους επίπτωσης στο τραπεζικό σύστημα και της έμμεσης αρνητικής τους επίπτωσης στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και της ανάπτυξης της οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια μπορούν πλέον εφόσον αποκτηθούν πρώτα από μεγάλα funds να χρησιμεύσουν ώς εφαλτήριο μιας νέας οικονομικής ανάπτυξης.

 

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών που απεικονίζεται στη μείωση του επιτοκίου των ομολόγων με τα οποία δανείζεται η ελληνική κυβέρνηση κάτω από το 1% και στην παράλληλη μείωση της διαφοράς του ελληνικού επιτοκίου (spread) από το γερμανικό στο 1.30% αποδεικνύει οτι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί. Δεδομένου δε οτι αναμένεται και η μείωση των πρωτογεννών πλεονασμάτων παράλληλα με μειώσεις φόρων, μπορούμε να θεωρήσουμε οτι η πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Δικαίως λοιπόν ο Σταικούρας μπορεί να αξιολογηθεί θετικά από τον Πρωθυπουργό ο οποίος αξιολογεί τις τελευταίες εβδομάδες τους υπουργούς του.

Καθημερινά βλέπουμε στα κανάλια και στα συνέδρια τους υπουργούς μας να μας εξηγούν τι πρέπει να γίνει για να πάει καλύτερα η χώρα. Και η εύλογη απορία είναι γιατί μας το λένε και δεν το κάνουν. Έχουν μετατραπεί όλοι από εκτελεστικούς σε θεωρητικούς, λόγια πολλά δράση μηδέν.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

 
 
Μια από τις ανησυχίες των Ελλήνων όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι αν θα γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του στη χώρα.
Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει, οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι σε μεγάλο βαθμό παράλογη, το “παιχνίδι” δεν είναι τοπικό, αλλά διεθνές συνεπώς οι “παίκτες” είναι πολλοί και οι στόχοι δεν είναι κοινοί για όλους. Υπάρχουν βέβαια προσεγγίσεις και μια από αυτές είναι η προσπάθεια προσέγγισης του θέματος μέσω της οικονομίας.

Επί δεκαετίες συζητάμε στην Ελλάδα την καταστροφική επίπτωση της γραφειοκρατίας του δημοσίου στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών. Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στην εξαιρετικά στρεβλή αντιμετώπιση του πολίτη και των επιχειρήσεων από το κράτος. Φυσικά και νομικά πρόσωπα θεωρούνται από το κράτος "ένοχοι" και καλούνται διαρκώς να αποδείξουν την "αθωώτητα " τους. Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι αρωγός αλλά αντίπαλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του πολίτη. Ο πολίτης καταταλαιπωρείται χωρίς απολύτως κανέναν λόγο για να εκτελέσει την οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο. Η επαφή και μόνο με τις δημόσιες υπηρεσίες προκαλεί σε όλους εκνευρισμό, απογοήτευση και άλλα συναισθήμτα που φτάνουν στην αηδία για τον παραλογισμό που επικρατεί από την πολυνομία, την κακονομία και το χάος που έχουν δημιουργήσει οι υπουργικές αποφάσεις, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οι αντιφατικοί και παράλογοι νόμοι.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κληθεί να παίξει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η επιλογή του από τον πρωθυπουργό δεν είναι εύκολη, αλλά είναι καίρια. 

 

Η άνοδος του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες, η πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, οι εκδόσεις Ευρωομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές, οι διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες, διαμορφώνουν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία ένα θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα.

 

Προσπαθούν οι εγχώριοι πολιτικοί αναλυτές του προοδευτικού χώρου να ερμηνεύσουν με όρους Αριστεράς - Δεξιάς τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις. 

Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές αλλαγές που έχουν γίνει παγκοσμίως και οι οποίες έχουν αλλάξει παντού τον πολιτικό διάλογο.

Όπως όλα δείχνουν η νέα παγκόσμια οικονομία θα λειτουργεί διαφορετικά από ότι ξέραμε μέχρι σήμερα. Θα διέπεται από άλλους κανόνες και από άλλες σχέσεις με τις κοινωνίες. Αυτό βεβαίως με τη γνωστή καθυστέρηση μας θα ισχύσει κάποια στιγμή και εδώ. Για να τα πούμε όμως απλά, ας δούμε τι συμβαίνει παγκοσμίως, ποιές λύσεις συζητιούνται και που βρισκόμαστε εμείς:

 

Για πρώτη φορά η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα καθεστώς αρνητικών επιτοκίων και για παρατεταμένη περίοδο. Οι κεντρικές τράπεζες δεν σκοπεύουν να ανατρέψουν αυτό το καθεστώς και είναι αμφίβολο ότι ακόμη και αν ήθελαν θα μπορούσαν να το κάνουν. Και το πρόβλημα είναι ότι ουδείς γνωρίζει πώς επηρεάζεται η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος ελεύθερης οικονομίας με αρνητικά επιτόκια. Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει καμία οικονομική θεωρία που να καλύπτει αυτή την κατάσταση και να εξετάζει όλες τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Υπάρχουν βέβαια υποθέσεις σε διάφορες οικονομικές θεωρίες που εξετάζουν κάποιες παρόμοιες καταστάσεις κατά περίπτωση, αλλά πλέον ο δυτικός κόσμος ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά.

Η εξέλιξη ορισμένων βασικών δεικτών της οικονομίας τους τελευταίους μήνες έχει θετικές εκπλήξεις, αλλά φανερώνει και κάποια ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος ή, ακόμη καλύτερα, η αύξηση της εγχώριας ρευστότητας μεταφράζεται αυτομάτως σε ταχεία αύξηση των εισαγωγών και σε διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Την αντικαπνιστική εκστρατεία την οποία τόσο έντονα στηρίζει προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βρεθούν πολλοί να την κατακρίνουν δημοσίως. 

Οι εβδομάδες αυτές που διανύουμε τώρα είναι οι κρισιμότερες εβδομάδες για την κυβέρνηση. Όχι για το πώς θα χειριστεί την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας αλλά για το πώς θα αντιμετωπίσει τις "αγωνιστικές εκδηλώσεις" των Εξαρχείων  που θα κορυφωθούν τώρα που η αριστερά έφυγε από την κυβέρνηση και αναζητεί τρόπο να ξαναεμφανισθεί αναβαπτισμένη και να διαγράψει από τη μνήμη των ψοφοφόρων της την προδοσία κάθε αριστερής ιδεολογίας, τις κωλοτούμπες, τα κάπιταλ κοντρόλς, τις μπίζνες και την αλαζονεία της διακυβέρνησης της.

σελίδα 1 από 81
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman