• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι δυο ερωτήσεις που συχνότερα ακούω όταν βρίσκομαι σε μια παρέα είναι : “Πότε θα γίνουν εκλογές;” και “θα ανέβει το Χρηματιστήριο;”
Και φυσικά είναι ερωτήσεις για τις οποίες κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν έχει απάντηση. Όσοι θέλουν να εντυπωσιάσουν απαντούν με εικασίες. Προσωπικά μου έρχεται να τους ρωτήσω “κι εσένα τι σε νοιάζει;” αλλά θα ήταν προσβλητικό, οπότε απαντώ ξερά “Δεν ξέρω”.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, αντιμετωπίζουν σήμερα μια πρωτοφανή για την εποχή μας κατάσταση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται στην ευρωπαϊκή γειτονιά. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8%, επίπεδο πρωτοφανές για την Ευρώπη που τα τελευταία τριάντα χρόνια ζει σε περιβάλλον σταθερότητας τιμών και οικονομικής ανάπτυξης.

Η απόφαση της Ευρώπης να σταματήσει τις εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου θα προκαλέσει επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου για τη βιομηχανία, δηλαδή αύξηση του κόστους παραγωγής και αύξηση των τιμών των προϊόντων. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό για τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε τη χορήγηση μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους που ασχολούνται με το ταμείο Ανάκαμψης, σε υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών και σε υπαλλήλους άλλων υπουργείων υπό την προυπόθεση ότι συνέβαλαν στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Το σύνολο των μπόνους που θα δοθούν θα είναι 35 εκατομ. Ευρώ και κάθε ένας μπορεί να πάρει μέχρι το 15% του ποσού που παίρνει ετησίως αν αθροισθούν οι μισθοί και όλα τα επιδόματα του. Θα πάρει δηλαδή ο κάθε ένας μέχρι 2 μικτούς μισθούς μπόνους.

Ο κόσμος των χρηματιστηριακών προφητειών είναι γεμάτος αντιφάσεις. Διατυπωμένες συνήθως στα Αγγλικά. Μια από τις πιο γνωστές είναι “when you see blood in the streets, buy, buy, buy”, δηλαδή αν δείς αίμα στους δρόμους, αγόραζε, αγόραζε, αγόραζε - ταιριάζει γάντι στην εποχή μας. Μια άλλη όμως λέει “if in doubt let it out”, δηλαδή αν έχεις αμφιβολία καλύτερα άστο.. Η πιο γνωστή ελληνική ρήση είναι “η μάνα του Χωσέ δεν έκλαψε ποτέ”, που σημαίνει το ίδιο με την άλλη ρήση, “πούλα και μετάνιωνε”.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “απείλησε”  στους υπουργούς του ότι αν δεν σκοπεύουν να δουλέψουν μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης αλλά θέλουν να ασχοληθούν με την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των εκλογών, να τον ενημερώσουν για να τους αντικαταστήσει. Πολύ καλά τους είπε, αλλά ασφαλώς κανείς από τους υπουργούς δεν θα τον ενημερώσει, απλώς κανείς δεν θα δουλεύει. Αντί λοιπόν να περιμένει ματαίως μια τέτοια ενημέρωση ο Μητσοτάκης, πρέπει μόνος του να αποφασίσει αν και ποιους θα αλλάξει ώστε να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο.


Με εξαίρεση τον Στρατό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται κανένα άλλο κρατικό θεσμό ή δημόσια υπηρεσία. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι εμπιστεύονται περισσότερο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από όλους τους θεσμούς του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι εντυπωσιακό διότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν στόχο το κέρδος ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες την εξυπηρέτηση του πολίτη. Και όμως, είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο αυτής της εξυπηρέτησης που οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τους επιχειρηματίες απ’ ότι τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία, οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία και η ενδεχόμενη ανάμιξη της Μολδαβίας, οι κινεζικές δηλώσεις περί εγκλημάτων πολέμου από τις ΗΠΑ και η ένταση στον Ειρηνικό με αφορμή το ενδεχόεμνο κινεζικών βάσεων στα Νησιά του Σολομώντα, η ένταση στη σχέση ΗΠΑ Τουρκίας, οι απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμή σε Ρούβλια του φυσικού αερίου, είναι ενδείξεις για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές μας αφορά άμεσα.Το πότε θα γίνουν εκλογές, είναι ασφαλώς απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Αν όπως διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι του 2023, το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αυτόν τον ένα χρόνο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο αφενός την ενίσχυση της συνοχής της, αφετέρου την αύξηση της ισχύος της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

* Άρθρο Δικηγόρου, αναγνώστη του Reporter.gr που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς η εργασία του αναγκαστικά τον φέρνει σε καθημερινή επαφή με τους "βολεμένους".

 

Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ευρωπαϊκή και φυσικά ούτε για την ελληνική οικονομία. Είναι σαφές ότι όσο ο πόλεμος παρατείνεται οι οικονομικές επιπτώσεις του θα αυξάνονται. Προς το παρόν έχουμε την φοβερή ακρίβεια που προέρχεται από τον πληθωρισμό ο οποίος με τη σειρά του οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση την οποία εντείνει ο πόλεμος.

σελίδα 1 από 91
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman