ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή οικονομικής πολιτικής ή κυβέρνησης

12:06 - 14 Νοε 2008
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει αμέσως οικονομική πολιτική και να επιδιώξει την τόνωση του εγχώριου ρυθμού ανάπτυξης προκειμένου να αποφύγουμε την ύφεση και τη φτώχεια. Αν δεν το κάνει, πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση.

Αυτό που όλοι φοβόντουσαν έφτασε. Η πιστωτική κρίση πέρασε στην πραγματική οικονομία και τα πράγματα γίνονται πραγματικά πιο δύσκολα. Η γερμανική οικονομία πέρασε ήδη σε ύφεση και αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη οτι τα προβλήματα στην Ευρώπη θα ενταθούν και θα απλωθούν σε όλες τις ευρωπαικές οικονομίες. Κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, μείωση της κατανάλωσης, πτώχευση των πιο αδύναμων επιχειρήσεων, αύξηση φόρων, περιορισμός των δανείων. Αυτή θα είναι η εξέλιξη απο εδώ και πέρα και δεν θα κρατήσει μόνο μερικούς μήνες. Υπάρχουν μερικοί δείκτες πολύ ανησυχητικοί και ένας απο αυτούς είναι η εξέλιξη των ναύλων των πλοίων στον Ειρηνικό.Οι νάυλοι που καταρρέουν, δείχνουν οτι η ζήτηση μειώνεται δρατικά και αυτό σημαίνει μικρότερη ανάπτυξη για όλες τις βιομηχανικές χώρες. Όταν η Κίνα δεν ζητάει πρώτες ύλες και προιόντα, η Δύση υποφέρει και οι χαμηλοί ναύλοι δείχνουν οτι η Κίνα περιορίζει τις εισαγωγές της.

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλάζουν τους προυπολογισμούς τους και τα σχέδια τους για το 2009. Περικοπές στα έξοδα, πάγωμα των επενδύσεων, αναβολή των αναπτυξιακών σχεδίων, μείωση ή κατάργηση των μπόνους, απολύσεις. Αυτή είναι η αντίδραση των επιχειρήσεων στην κρίση και είναι δυστυχώς η μοναδική λύση που έχουν.

Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι κυβερνήσεις; Τα πρώτα πυροσβεστικά μέτρα που πήραν, απομάκρυναν τον συστημικό κίνδυνο. Δεν πτώχευσαν οι τράπεζες, δεν έγινε κραχ στα χρηματιστήρια, δεν απέσυρε ο κόσμος τις καταθέσεις απο τις τράπεζς. Όμως τα μέτρα αυτά δεν έσωσαν τις οικονομίες.

Ταξίδι στο χρόνο

Για να σωθούν οι οικονομίες, πρέπει όλοι να κάνουμε ενα ταξίδι στο χρόνο και να γυρίσουμε προς τα πίσω. Να θυμηθούμε πώς δημιουργούσαμε ανάπτυξη στα χρόνια πρίν την φούσκα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Για παράδειγμα, η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε δυο κλάδους της πραγματικής οικονομίας.   Στον τουρισμό και στην οικοδομή. Για να αποφύγει την ύφεση πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει απο τον ιδιωτικό τομέα και μόνο. Χρειάζεται μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου.Χρειάζονται δημόσια έργα υποδομής και οργανωμένο πρόγραμμα οικιστικής ανάπτυξης.Χρειάζται επίσης χρηματοδότηση. Ας τα δούεμ πιο αναλυτικά:

Η Ελλάδα διαθέτει ενα συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό προέρχεται απο τη φύση της και οχι απο τους ανθρώπους της. Είναι όμορφη χώρα με καλό κλίμα, ωραίες θάλασσες και βουνά. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Να επιλέξει και να πουλήσει με διεθνή διαγωνισμό μεγάλες εκτάσεις του δημοσίου στοις οποίες θα κατασκευαστούν χωριά με στόχο την πώληση τους σε ξένους κυρίως, αλλά και σε έλληνες αγοραστές. Η πώληση της γής θα φέρει σημαντικά έσδοα στο δημόσιο, η κατασκευή των χωριών και των έργων υποδομής θα κινήσει την οικονομία και η εγκατάσταση των κατοίκων θα δημιουργησει συνθήκες διαρκούς ανάπτυξης στην περιοχή. Για να γίνει αυτό το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα απο την κυβέρνηση. Εφόσον όλα αυτά θα γίνουν με διεθνή διαγωνσιμό, η χρηματοδότηση θα βρεθεί σχετικά εύκολα.

Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο

Το δεύτερο που μπορεί και πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει εντολή στις τράπεζες που ελέγχει,πχ στην Αγροτική και στο Ταχυδρομικό ταμιευτήριο να περιορίσουν τα επιτόκια των δανείων. Και οι δυο τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και οι διοικήσεις τους είναι κομματικά διορισμένες. Τόσο ο κ. Μηλιάκος της ΑΤΕ όσο και ο κ. Φιλιππίδης του ΤΤ αντιλαμβάνονται τον πολιτικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν. Μπορούν λοιπόν να διατηρήσουν πολύ χαμηλά τα επιτόκια των δανείων τους και να χρηματοδοτούν τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις. Αν το κάνουν αυτό, οι άλλες τράπεζες αναγκαστικά θα περιορίσουν τις απαιτήσεις τους και θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μειώνοντας όσο μπορούν τα επιτόκια και δίνοντας δάνεια για να μη χάσουν την αγορά.

Η ενέργεια

Εκτός της οικοδομής και του τουρισμού, η Ελλάδα έχει έναν ακόμη μεγάλο κλάδο να αναπτύξει. Την αγορά ενέργειας. Το μονοπώλιο της ΔΕΗ προστατεύεται

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.