ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν μιλάνε τα Καλάσνικοφ

13:05 - 05 Ιαν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Αθήνα. Όταν αρχίζουν να μιλάνε τα Καλάσνικοφ κάθε άλλη συζήτηση περιττεύει. Δεν βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια αγανακτισμένη νεολαία, μια νεολαία που δεν βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, ούτε μια νεολαία που την έχει κατακυριεύσει ο μηδενισμός. Βρισκόμαστε απέναντι σε στυγνούς εγκληματίες, οι οποίοι υποκινούνται από άγνωστα κέντρα. Από κέντρα που πρώτο στόχο έχουν την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας με άγνωστο απώτερο σκοπό. Στο σημείο αυτό μας έφτασε η ανικανότητα και η αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης. Το πράγμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο και όταν το πράγμα ξεφεύγει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει. Ακόμη λοιπόν και αν δεν γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά, το ζήτημα τώρα είναι πώς θα ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ούτε αυτή ούτε άλλες μικρότερες κρίσεις. Το μόνο που έχει να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να προκηρύξει εκλογές ή να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο πολιτικό της ΝΔ, όποιον δέχεται να αναλάβει τη χώρα υπό αυτές τις συνθήκες, μέχρι να πάμε τελικά σε εκλογές. Πολλοί αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ ή κάποια άλλη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση. Την απάντηση θα την δώσει η «νεκροψία». Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Αυτό όμως που όλοι μπορούν να αντιληφθούν είναι ότι αφού η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πρέπει κάποιος άλλος να δοκιμάσει την τύχη και την ικανότητα του. Αυτό που επίσης μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντιληφθεί είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν πολύ ικανότερα στελέχη από αυτά της ΝΔ. Είχαν επίσης μια πολύ πιο συναινετική λογική, μια λογική διαλόγου με όλα τα στρώματα της κοινωνίας η οποία απέτρεπε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Όταν αυτές εκδηλώνονταν -σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό ασφαλώς -η κυβέρνηση είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία και την ανοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων για να τις αντιμετωπίσει και το έκανε ακόμη και με την εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο του πολυτεχνείου και τις μαζικές συλλήψεις.

Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε την κοινωνία και τα αιτήματα της με αδιαφορία, με αλαζονεία και με μικροπολιτική -κομματική λογική. Με την λογική που διακατέχει ένα φεουδαρχικού τύπου κόμμα, με Βαρόνους και κομματάρχες, ένα κόμμα που στηρίζεται στο ρουσφέτι, στο βόλεμα των δικών του παιδιών, ένα κόμμα που παρόλο που παρέμεινε είκοσι χρόνια στην αντιπολίτευση -είχε δηλαδή πολύ χρόνο να αλλάξει και πολλά μαθήματα να πάρει - δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της κοινωνίας και να εκσυγχρονιστεί. Για αυτό φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε. Διότι η κυβέρνηση αυτή διέλυσε τους μηχανισμούς του κράτους, καταρράκωσε τους θεσμούς, αδιαφόρησε για τον πολίτη, διέλυσε την οικονομία και κατέστρεψε όλους τους συνδετικούς ιστούς της κοινωνίας. Η μόνη λύση που έχουμε είναι να αλλάξουμε κυβέρνηση και να ελπίσουμε ότι η επόμενη θα τα καταφέρει καλύτερα.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.