ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι δείχνει ο ανασχηματισμός

15:05 - 07 Ιαν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Νέα «ομάδα» διακυβέρνησης αναρριχήθηκε στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός έστειλε σπίτι τους όλους όσοι έπαιρναν τις βασικές αποφάσεις, δηλαδή Αλογοσκούφη, Βουλγαράκη και Φώλια ξεκαθάρισε όσους εμπλέκονται με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και με τη Siemens - πχ Μιχάλης Λιάπης, δεν έδωσε τίποτα στη λαική δεξιά, δοκιμάζει νέους υπουργούς και υφυπουργούς, όπως τον ’ρη Σπηλιωτόπουλο, τον Νίκο Δένδιακαι τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο ανασχηματισμός είναι πράγματι ουσιαστικός και οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα κριθούν εκ τους αποτελέσματος. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει σήμερα τον πρωθυπουργό ότι δεν προσπάθησε να αλλάξει ουσιαστικά την σύνθεση της κυβέρνησης και ότι έκανε έναν ανασχηματισμό για τα μάτια του κόσμου. Το θέμα τώρα είναι να δούμε αν θα αλλάξει και η πολιτική της κυβέρνησης.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική δεν πρέπει να περιμένουμε καμία αλλαγή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου είναι ασφαλώς νεοφιλελεύθερος, άνθρωπος που έχει επαφή με την πιάτσα και καθόλου θεωρητικός σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Όπως είναι η κατάσταση σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστικά καμία αλλαγή σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Παπαθανασίου θα έχει ασφαλώς την ευκαιρία του να μας αποδείξει ότι κάνουμε λάθος.

Η μετακίνηση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας σηκώνει πολύ κουβέντα αλλά εν πάση περιπτώσει ο Σπηλιωτόπουλος είναι πιο «μοντέρνος» από τον Στυλιανίδη και ασφαλώς βρίσκεται πιο κοντά στους νέους - ή μάλλον σε κάποιους από τους νέους. Το τι θα κάνει ή ακόμη και το τι μπορεί να κάνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπό τις σημερινές συν θήκες στο παιδείας, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο χρόνος θα δείξει. Η μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη από το υπουργείο μεταφορών στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι μια αισιόδοξη μετακίνηση, όμως γεννά αμφιβολίες για την ολοκλήρωση του σχεδίου πώλησης της Ολυμπιακής. Βεβαίως ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης είναι στην ίδια λογική της αποκρατικοποίησης, αλλά κανονικά δεν αλλάζεις έναν υπουργό που χειρίζεται το θέμα της πώλησης της Ολυμπιακής λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου πώλησης.

Κατά τα άλλα πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που αποσκοπεί στο να τακτοποιήσει εσωτερικά κομματικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας, να απομακρύνει όσους έχουν εκθέσει την κυβέρνηση ή έχουν κακή εικόνα στην Κοινή Γνώμη και να δώσει την εντύπωση της αλλαγής. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει και αλλαγή στη διεύθυνση της κυβέρνησης, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο διοικεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή αν θα μείνουμε στα ίδια. Δηλαδή σε μια ρηχή επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.