ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντικειμενικοποίηση φορολογίας

10:20 - 26 Μαρ 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η κυβέρνηση μελετά και άλλα μέτρα για να περιορίσει το έλλειμμα. Τα μέτρα που εξετάζει αφορούν την αύξηση όλων των φορολογικών συντελεστών και αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Οι σκέψεις αυτές έρχονται να ανατρέψουν την πολιτική της τελευταίας πενταετίας, η βάση της οποίας ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων.

Τι σημαίνει αυτό; Αλλάζει ιδεολογία η ΝΔ και εγκαταλείπει τη λογική της μείωσης του κράτους; Οχι. Απλώς ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου παρέλαβε από τον προκάτοχό του άδεια ταμεία και διαπίστωσε ότι λόγω της κρίσης οι δανειστές μας έχουν γίνει επιφυλακτικοί στο να μας δανείζουν και το κόστος δανεισμού μας έχει ανέβει σημαντικά. Και αυτό είναι το πρόβλημα του υπουργού. Η αύξηση λοιπόν των φόρων είναι μονόδρομος για τον υπουργό.

Αποτελεί όμως αυτή η πολιτική τη λύση του προβλήματος; Οχι βέβαια. Και δεν αποτελεί λύση διότι η διαρκής αλλαγή του φορολογικού συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου για έσοδα λειτουργεί ανασταλτικά έναντι των επενδύσεων αλλά και υπέρ της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 15 δισ. ευρώ ετησίως. Συνεπώς μόνη λύση για το συμμάζεμα της οικονομίας θα ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής. Καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και αυτό διότι η γραφειοκρατία της Εφορίας δεν θέλει να πιάσει τους φοροφυγάδες. Και δεν θέλει διότι από αυτούς προέρχεται ο πλούτος των εφοριακών. Ορισμένοι εφοριακοί εισπράττουν αντί για το Δημόσιο χρήματα από τους φοροφυγάδες. Αν τους συλλάβουν θα χάσουν οι ίδιοι τα έσοδα και θα τα πάρει το κράτος. Και αυτός είναι αρκετός λόγος όχι μόνο για να μη συλλάβουν τους φοροφυγάδες αλλά και για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερους.

Πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα; Με την αντικειμενικοποίηση της φορολογίας. Αν το ποσό που θα πληρώσει ο φορολογούμενος δεν υπόκειται στην κρίση του εφοριακού, τότε ο ρόλος του στην προστασία των φοροφυγάδων χάνεται και οι φόροι εισπράττονται. Αυτό λοιπόν που θα έπρεπε να φτιάξει η κυβέρνηση είναι ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο να περιορίζει τον ρόλο των εφοριακών και να επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα έπρεπε επίσης να φτιάξει ένα λογικό σύστημα φορολογικών συντελεστών το οποίο να μη χρειάζεται κάθε τόσο να μεταβάλλεται προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Η σύλληψη της φοροδιαφυγής θα μετέτρεπε το ελληνικό Δημόσιο σε πλούσιο από πτωχευμένο και θα αποκαθιστούσε μια αδικία που υφίστανται οι μισθωτοί οι οποίοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων που έχει το κράτος εξαιτίας των φοροφυγάδων.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.