ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωθυπουργικές ψευδαισθήσεις

09:58 - 01 Ιουν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε από τηλεοράσεως την «υπεύθυνη» πολιτική του για την οικονομία. Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει τη δήλωσή του ότι δεν θα επιβάλει άλλους φόρους, αλλά, αν χρειαστεί, σε μερικούς μήνες θα επιβάλει. Περιλαμβάνει επίσης την απαρίθμηση των μέτρων τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά, για την οικοδομή, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και του τουρισμού.

Τα μέτρα αυτά στα οποία αναφέρεται ο Πρωθυπουργός αποτελούν μια δική του ψευδαίσθηση. Δεν ψηφίστηκαν από τη Βουλή διότι ο ίδιος την έκλεισε. Εμειναν στην ημερησία διάταξη εκείνης της Παρασκευής.

Δυστυχώς οικονομική πολιτική αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν ασκείται. Η οικονομία πηγαίνει με τη φόρα της- η οποία είναι σημαντικά περιορισμένη λόγω κρίσης- και όλοι πρέπει να κάνουμε υπομονή να ψηφιστούν τα μέτρα ενίσχυσής της, όταν ξανανοίξει η Βουλή. Βεβαίως τώρα ξεκινάνε τα μπάνια του λαού και το ενδιαφέρον όλων για την οικονομία θα περιοριστεί. Ή τουλάχιστον θα περιοριστεί η δυνατότητα αντίδρασης και διαμαρτυρίας.

Ο Σεπτέμβριος όμως είναι κοντά και όταν γυρίσουμε από την παραλία θα έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τα ίδια προβλήματα, μόνο που θα είναι πιο έντονα και πιο απειλητικά. Ενδέχεται βεβαίως ο Πρωθυπουργός να μην έχει αντιληφθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της οικονομίας. Σημαντική ένδειξη για αυτό το ενδεχόμενο είναι η δήλωσή του ότι ναι μεν δεν θα επιβάλει άλλους φόρους, αλλά μπορεί να επιβάλει τελικά αν το απαιτήσουν οι συνθήκες σε μερικούς μήνες. Ισως να μην έχει αντιληφθεί ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει τους νέους φόρους είναι να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και ότι με τη διάλυση που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δεν έχει επίσης αντιληφθεί ότι η αγορά κινείται με εννεάμηνες επιταγές- ενίοτε και δωδεκάμηνες - και ότι τα προβλήματα ρευστότητας που πνίγουν τις επιχειρήσεις οδηγούν πολλές από αυτές σε κλείσιμο. Προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι το δημόσιο χρέος των 260 δισ. ευρώ είναι αυτοτροφοδοτούμενο και δημιουργεί διαρκώς νέο χρέος στη χώρα. Πολλά δεν έχει καταλάβει, και είναι λογικό, αφού ο ίδιος ποτέ δεν έσκυψε πάνω από τα προβλήματα αλλά άφησε τον χειρισμό τους στον «μάγο» Αλογοσκούφη προτού τον αποπέμψει με βαριά καρδιά.

Τώρα ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά, καθώς ο καιρός περνάει χωρίς αποτέλεσμα, και ο ίδιος θα αναγκαστεί να σηκώσει τα χέρια, διότι αποτέλεσμα δεν θα έχει. Τι μένει λοιπόν στους πολίτες να κάνουν για να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κρίση; Η αυτοσυγκράτηση των δαπανών τους και υπομονή ώσπου να αλλάξει η κυβέρνηση. Και όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο το χειρότερο για την οικονομία και τους εργαζομένους.

Γρ.Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.